.

Articole din sectiunea Diverse, in ordine cronologica - 2008

 

Consultati si articole din anii precedenti

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


20 Decembrie 2008

Modificari cu privire la cazierul judiciar

Avand in vedere necesitatea imediata de stabilire a cadrului juridic pentru realizarea schimbului de informatii cuprinse in cazierul judiciar cu statele membre ale Uniunii Europene in conformitate cu prevederile Deciziei 2005/876/JAI din 21 noiembrie 2005 a Consiliului privind schimbul de informatii extrase din cazierul judiciar, prevenind astfel consecintele negative ce ar putea decurge din neindeplinirea obligatiilor asumate de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene

citeste tot articolul ...

13 Decembrie 2008

Arhivarea documentelor in forma electronica - Norme de aplicare

In temeiul prevederilor art. 8 alin. (1), (3) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 106/2008 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, precum si ale art. 27 din Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii emite prezenta decizie.

citeste tot articolul ...

07 Decembrie 2008

Modificarea procedurii privind cesiunea creantelor fiscale

Procedura privind cesiunea creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.173/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 642 din 8 septembrie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

citeste tot articolul ...

27 Noiembrie 2008

Restituirea sumelor reprezentand impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare

Restituirea impozitului pe venitul realizat din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, datorat in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, retinut de biroul notarial si virat la bugetul de stat, aferent unor tranzactii desfiintate ulterior achitarii impozitului, se face la cererea contribuabilului de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul acesta, respectiv de catre organul fiscal competent in administrarea contribuabililor nerezidenti, denumit in continuare organ fiscal competent.

citeste tot articolul ...

04 Noiembrie 2008

Finantari nerambursabile pentru sisteme ecologice de energie

Ordinul aproba Ghidul de finantare a Programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.

citeste tot articolul ...

25 August 2008

Sistemul de monitorizare si securitate a transporturilor rutiere

Art. 1. - (1) Sistemul de monitorizare si securitate a transporturilor rutiere de marfuri este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice avand drept scop urmarirea deplasarii pe cale rutiera a marfurilor aflate sub supravegherea autoritatii vamale.

citeste tot articolul ...

13 Octombrie 2008

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va creste, in urmatoarele zile, la 50.000 de euro

Un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, arata ca plafonul de garantare a depozitelor populatiei va fi ridicat, in urmatoarele zile, de la 20.000 de euro la 50.000 de euro. Acest plafon acopera sumele depuse in orice tip de cont bancar, inclusiv dobanda aferenta.

citeste tot articolul ...

29 Septembrie 2008

DISCIPLINA CONTRACTUALA. APLICAREA SANCTIUNILOR

Potrivit art. 3. alin. (1) al legii, partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor.

citeste tot articolul ...

28 Septembrie 2008

Din Octombrie se maresc amenzile ... de circulatie

Pentru ca punctuld e amenda merge "mana in mana" cu salariul minim brut pe tara, 1 Octombrie nu ne va aduce doar o crestere a salariului minim la 540 RON, dar si amenzi ale caror puncte vor valora 54 RON, fiecare

citeste tot articolul ...

28 Septembrie 2008

Noi obligatii pentru statele membre: colectarea si reciclarea bateriilor

Noua legislatie europeana privind colectarea si reciclarea bateriilor a inceput, de vineri, sa devina obligatorie in cadrul statelor membre, data de la care si producatorii sunt considerati responsabili de gestionarea acestora.

citeste tot articolul ...

27 Septembrie 2008

Noi tarife pentru publicarea in Monitorul Oficial

Potrivit Hotararii Camerei deputatilor, tarifele se mentin, in mare parte, aceleasi cu cele stabilite anul trecut prin Hotararea Camerei Deputatilor nr.17/2007.

citeste tot articolul ...

17 Septembrie 2008

Utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces

Norma reglementeaza modul in care activul personal net al participantului va fi utilizat in cazul in care acesta: a) beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

citeste tot articolul ...

12 Septembrie 2008

Procedura privind cesiunea creantelor fiscale

Procedura de cesiune a creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si organele sale subordonate incepe din initiativa Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, aceasta fiind cea care stabileste categoriile de creante fiscale ce urmeaza a face obiectul cesiunii, specificand si valoarea nominala a acestora.

citeste tot articolul ...

11 Septembrie 2008

Noi criterii de selectie pentru contribuabilii mijlocii

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, directiile generale ale finantelor publice judetene, prin administratiile finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii, administreaza primii 500 de contribuabili, persoane juridice, cu domiciliul fiscal in raza teritoriala a judetelor, denumiti in continuare contribuabili mijlocii, selectati dupa cum urmeaza:

citeste tot articolul ...

09 Septembrie 2008

Taxa de poluare a fost eliminata; sumele incasate se vor restitui integral

Senatul a adoptat, luni, modificarea OUG 50/2008, prin care elimina vechea taxa auto si actuala taxa de poluare, iar sumele incasate de stat urmeaza sa se restituie integral, indexate in functie de inflatie, in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

citeste tot articolul ...

08 Septembrie 2008

Modificari aduse asupra ordonantei de urgenta privind Fondul de Mediu

Modificari a suferit contributia de 3% aplicata a supra veniturilor realizate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatorii de astfel de deseuri, persoane fizice sau juridice

citeste tot articolul ...

04 Septembrie 2008

Taxa auto ar putea fi eliminata

Comisiile reunite de administratie si buget-finante au deciz ca taxa de poluare ar putea fi eliminata si restituita integral, reactualizata cu indicele inflatiei. Decizia urmeaza a intra in vigoare de anul viitor. Comisiile reunite de administratie si buget-finante a modificat OUG 50/2008, care instituia taxa de poluare pentru autovehicule.

citeste tot articolul ...

31 August 2008

Monitorul Oficial ... "la liber"

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626 din 28.08.2008.

citeste tot articolul ...

19 August 2008

Camera de Industrie si Comert trebuie sa stimuleze mediul de afaceri

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu, a declarat: "Camera de Comert trebuie sa produca bani si sa stimuleze mediul de afaceri printr-o pozitie reprezentativa a institutiei la nivel economic"

citeste tot articolul ...

03 August 2008

Noi valori pentru comisioanele practicate de trezoreria statului

I. Catre clienti ai Trezoreriei Statului, pentru operatiunile dispuse in cadrul sistemului de decontare propriu (inter/intratrezorerii)

citeste tot articolul ...

27 Iulie 2008

VALORI MAJORATE PENTRU TICHELE DE CRESA SI TICHETELE DE MASA

Tichete de cresa - Pentru semestrul II 2008, incepand cu luna august, valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa, este de 340 lei.

citeste tot articolul ...

21 Iulie 2008

COMPLETAREA DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV DE INSOTIRE (DAI) - APLICATIA RO-DAI

Se aproba Instructiunile de completare a documentului administrativ de insotire (DAI), utilizand aplicatia RO-DAI de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv, prevazute in anexa nr. 1.

citeste tot articolul ...

19 Iulie 2008

IMPOZITUL PE VENITURILE DIN TRANSFERUL PROPRIETATILOR IMOBILIARE DIN PATRIMONIUL PERSONAL

Obligatia depunerii declaratiei 208 revine notarilor publici. Depunerea se face în format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu respectarea conditiilor prevazute în prezentul ordin.

citeste tot articolul ...

17 Iulie 2008

CUNOASTEREA CLIENTELEI IN SCOPUL PREVENIRII SPALARII BANILOR

In data de 15 Iunie 2008, contabilitateafirmei.ro publica articolul “Aplicarea masurilor pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. In cuprinsul sau toate persoanele carora le revin obligatii privind adoptarea de masuri de prevenire a spalarii banilor au obligatia de a aplica masuri standard de cunoastere a clientelei, in situatiile enumerate atunci (vezi articolul)

citeste tot articolul ...

11 Iulie 2008

DEZVOLTAREA ABILITATILOR ANTREPRENORIALE IN RANDUL TINERILOR - PROGRAMUL START

Ordinul aproba Procedura de implementare a Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START, prevazuta in anexa la prezentul ordin.

citeste tot articolul ...

12 Iulie 2008

INVALIDITATE SAU DECES IN CAZUL PENSIEI PRIVATE

Hotararea aproba Norma nr. 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces.

citeste tot articolul ...

10 Iulie 2008

A FOST REPUBLICATA LEGEA NR. 35 / 1994 (TIMBRELE)

Cele 8 categorii de timbre ce formeaza obiectul prezentei legi se stabilesc astfel: a) timbrul literar, in valoare de 2% din pretul de vanzare a unei carti si care se adauga acestui pret;

citeste tot articolul ...

29 Iunie 2008

SUSTINEREA IMM-URILOR PENTRU INSTRUIRE SI CONSULTANTA

Redam mai jos principalele elemente prevazute in PROCEDURA de implementare a Programului national multianual pe perioada 2006-2011 pentru sustinerea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la servicii de instruire si consultanta

citeste tot articolul ...

19 Iunie 2008

RAPORTAREA TRANZACTIILOR LA OFICIUL PENTRU COMBATEREA SPALARII BANILOR

Decizia aproba Metodologia de lucru privind transmiterea rapoartelor de tranzactii cu numerar si a rapoartelor de transferuri externe, prevazuta ca model spre sfarsitul articolului, respectiv adresa de inaintare

citeste tot articolul ...

15 Iunie 2008

APLICAREA MASURILOR PENTRU PREVENIREA SI SANCTIONAREA SPALARII BANILOR

Ordinul aproba regulamentul de aplicare a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 904 din 12 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

citeste tot articolul ...

03 Iulie 2008

A FOST APROBATA OUG 119/2007 MASURI PENTRU INTARZIEREA LA PLATA IN CADRUL CONTRACTELOR COMERCIALE

Legea aproba, cu modificari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119 din 24 octombrie 2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 738 din 31 octombrie 2007.

citeste tot articolul ...

18 Mai 2008

CONTRACTELE LA DISTANTA PRIVIND SERVICIILE FINANCIARE

Adresandu-se atat furnizorilor, cat si consumatorilor, ordonanta reglementeaza conditiile de informare a consumatorilor in vederea incheierii si executarii contractelor la distanta privind serviciile financiare dintre furnizorii de servicii financiare si consumatori.

citeste tot articolul ...

30 Aprilie 2008

DESPRE CUM TAXA AUTO A DEVENIT TAXA DE POLUARE

Art. 1. - (1) Prezenta ordonanta de urgenta stabileste cadrul legal pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, denumita in continuare taxa, care constituie venit la bugetul Fondului pentru mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.

citeste tot articolul ...

05 Mai 2008

MODIFICARI PRIVIND PREVENIREA SPALARII BANILOR

Publicata in Monitorul Oficial Nr. 333 din 30 Aprilie 2008, Ordonanta de urgenta nr. 53/2008, aduce noi reglementari privind prevenirea si combaterea spalarii banilor care vizeaza, in principal, atat entitatile raportoare catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, cat si cresterea pragului de raportare a operatiunilor in numerar.

citeste tot articolul ...

20 Aprilie 2009

A FOST MODIFICATA LEGEA NR. 58 / 1934 PRIVIND CAMBIA SI BILETUL LA ORDIN

Art. I. - Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza

citeste tot articolul ...

20 Aprilie 2008

A FOST MODIFICATA LEGEA 59 / 1934 PRIVIND CECUL

Noutatea importanta adusa de noile prevederi este aceea ca prezentarea unui cec la plata se poate face atat in original cat si prin trunchiere. Trunchierea reprezinta procedeul informatic care consta in urmatoarele operatiuni succesive:

citeste tot articolul ...

21 Aprilie 2008

CLAUZELE CONTRACTUALE ABUZIVE DIN CONTRACTELE INCHEIATE INTRE COMERCIANTI SI CONSUMATORI

Art. 1. - (1) Orice contract incheiat intre comercianti si consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.

citeste tot articolul ...

31 Martie 2008

A FOST REPUBLICAT CODUL CONSUMULUI

A fost republicata legea nr. 296 / 2004, privind Codul consumului.

citeste tot articolul ...

15 Martie 2008

DECLARATIILE DE IMPOZIT PE VENIT - TRANSMITEREA SI COMPLETAREA LOR

Anual, persoanele fizice au obligatia de a-si declara, pana la 30 Iunie, veniturile obtinute in anul precedent.

citeste tot articolul ...

08 Martie 2008

INCHEIEREA SI EXECUTAREA CONTRACTELOR LA DISTANTA

Art. 1. Prezenta ordonanta reglementeaza conditiile incheierii si executarii contractelor comerciale la distanta intre comerciantii care furnizeaza produse sau servicii si consumatori.

citeste tot articolul ...

05 Martie 2008

CONTRACTELE INCHEIATE IN AFARA SPATIILOR COMERCIALE

Art. 1. - Prezenta ordonanta reglementeaza contractele incheiate in conditiile prevazute la art. 3-5 intre un comerciant care furnizeaza bunuri sau servicii si un consumator.

citeste tot articolul ...

01 Martie 2008

DISCIPLINA CONTRACTUALA. APLICAREA SANCTIUNILOR

Legea nr. 469 din 09/07/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, denumite in continuare parti contractante, indiferent de forma de proprietate a acestora.

citeste tot articolul ...

18 Februarie 2008

MODIFICARI PRIVIND AUTORIZAREA REGIMURILOR VAMALE ECONOMICE

Aparut in Monitorul Oficial nr. 122 / 15.02.2008, Ordinul nr. 349 din 08.02.2008, vine sa aduca o serie de modificari Normelor de autorizare a regimurilor vamale economice, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7.789/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 623 din 10 septembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Cele mai importante modificari surprinse va sunt prezentate mai jos, astfel:

citeste tot articolul ...

20 Ianuarie 2008

SPRIJIN PENTRU CONSTRUIREA DE LOCUINTE ACORDAT TINERILOR

A fost republicata legea nr. 15 / 2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea locuintelor, proprietate personala. Legea reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.

citeste tot articolul ...

 

Categorii: articole contabilitate, noutati legislative contabilitate, stiri contabilitate

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics