.

12 Iulie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

INVALIDITATE SAU DECES IN CAZUL PENSIEI PRIVATE

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Hotarare nr. 30 din 03/07/2008 pentru aprobarea Normei nr. 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces- Monitorul Oficial nr. 515 din 09 / 07 / 2008

 Hotararea aproba Norma nr. 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si in caz de deces.

Norma reglementeaza modul in care activul personal al participantului va fi utilizat in cazul in care acesta:
a) beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative conform art. 93 alin. (2) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Lege.

Avand in vedere aceste situatii speciale, norma prevede ca pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie, in situatiile prevazute la art. 94 lit. a) si b) din Lege, participantul primeste suma existenta in contul sau ca plata unica.

Utilizarea activului personal in caz de invaliditate a participantului
Afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii

In cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, in conditiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net.
Pierderea totala a capacitatii de munca
In cazul invaliditatii de gradul I si in cazul invaliditatii de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul va avea dreptul sa primeasca contravaloarea activului sau personal net.
In aceasta situatie, pentru a primi contravaloarea activului personal net, participantul, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere scrisa, prin care solicita plata drepturilor cuvenite, insotita de copia legalizata a deciziei de incadrare in grad de invaliditate din care sa rezulte gradul de invaliditate pentru care a fost pensionat.
Plata sumei reprezentand activul personal net al participantului va fi efectuata prin virament in cont bancar sau prin mandat postal.
Plata sumei se va face in maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii de deschidere a dreptului la pensia de invaliditate.
Invaliditate de gradul III
In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz,
pentru:
a) suspendarea platii contributiilor;
b) continuarea platii contributiilor.
Participantul aflat in aceasta situatie isi pastreaza drepturile pe toata perioada de suspendare a platii contributiilor catre fondul de pensii facultative.
Utilizarea activului personal al participantului in caz de deces
In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul sa solicite contravaloarea cotei-parti cuvenite din activului personal net al participantului.
Pentru a primi contravaloarea activului personal net, fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere scrisa prin care solicita plata drepturilor cuvenite, insotita de copia legalizata a certificatului de mostenitor/legatar, din care sa rezulte calitatea de mostenitor/legatar si contravaloarea cotei-parti cuvenite din activul personal net al participantului decedat.
Plata sumei reprezentand activul personal net al participantului va fi efectuata prin virament sau prin mandat postal pentru fiecare beneficiar.
Plata sumei se va face in maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii.
Activul personal net al participantului se mosteneste
Prescriptia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului incepe sa curga de la data eliberarii certificatului de mostenitor sau de legatar, respectiv de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de partaj succesoral.

 

 

Categorii: personal - salarizare | codul muncii | contributii salariale

Cuvinte cheie: activ net personal | pensii facultative | invaliditate de gradul III

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics