.

04 Februarie 2005
contabilitateafirmei.ro
 

Credit fiscal extern

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania cat si in statul strain, atunci impozitul platit catre statul strain, fie direct, fie indirect prin retinerea si virarea de o alta persoana, se deduce din impozitul pe profit ce se determina potrivit prevederilor prezentului titlu. (art. 31 (1) din Legea 571/2003)

Deducerea pentru impozitele platite catre un stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit la profitul impozabil obtinut in statul strain, determinat in conformitate cu regulile prevazute in prezentul titlu sau la venitul obtinut din statul strain. (art. 31 (2) din Legea 571/2003)

Impozitul platit unui stat strain este dedus, numai daca persoana juridica romana prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, din care sa rezulte faptul ca impozitul a fost platit statului strain. (art. 31 (3) din Legea 571/2003)

Prevederi din Normele aprobate prin HG 44/2004 :
 -In aplicarea prevederilor art.31 alin.(1)din Codul fiscal,din punct de vedere fiscal,la sfarsitul anului fiscal, operatiunile efectuate prin intermediul unor sedii permanente din strainatate ale persoanelor juridice romane, inregistrate in cursul perioadei in devize,respectiv veniturile,cheltuielile,alte sume impozabile sau deductibile,cat si impozitul platit se convertesc in lei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar,comunicata de Banca Nationala a Romaniei.(pct. 90)
- persoana juridica romana care desfasoara activitati printr-un sediu permanent intr-un alt stat calculeaza profitul impozabil la nivelul intregii societati, potrivit dispozitiilor capitolului II, titlul II din Codul fiscal.In scopul acordarii creditului fiscal aferent unui sediu permanent contribuabilul calculeaza profitul impozabil si impozitul pe profit ferente acelui sediu permanent, in conformitate cu reglementarile fiscale din Romania.(pct. 91)
 Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania, potrivit dispozitiilor acestui articol, este cel care atesta plata,confirmat de autoritatea fiscala straina.(pct.92)
 Pct. 93: Limitarea prevazuta la art. 31 alin.(2)din Codul fiscal va fi calculata separat pentru fiecare sursa de venit. In scopul aplicarii acestei prevederi, toate veniturile persoanei juridice romane a caror sursa se afla in aceeasi tara straina vor fi considerate ca avand aceeasi sursa.

EXEMPLU:
Un contribuabil desfasoara activitati atat in Romania,cat si in tara straina X unde realizeaza venituri atat printr-un sediu permanent,cat si din alte surse, in mod independent de sediul permanent. Pentru activitatea desfasurata in tara straina X situatia este urmatoarea:
Pentru sediul permanent:
– profitul impozabil aferent anului 2004,conform regulilor din tara straina X = 100 milioane lei (In baza mediei cursurilor de schimb valutar,comunicata de Banca Nationala a Romaniei);
– impozitul pe profit pentru anul 2004,conform regulilor din tara straina X (cota de 30%) = 30 milioane lei (In baza mediei cursurilor de schimb valutar,comunicata de Banca Nationala a Romaniei);
– profitul impozabil aferent anului 2004,conform regulilor din legea romana = 80 milioane lei (legislatia romana privind impozitul pe profit permite deducerea unor cheltuieli care nu sunt deductibile intara straina X));
– impozitul pe profit pentru anul 2004,conform prevederilor din legea romana (cota de 25%) = 20 milioane lei.
Alte venituri realizate din tara X:
– venituri din dobanzi:100 milioane lei;
– impozit de 10%cu retinere la sursa pentru veniturile din dobanzi:10 milioane lei (In baza mediei cursurilor de schimb valutar,comunicata de Banca Nationala a Romaniei).

Pentru activitatea desfasurata atat In Romania,cat si In tara straina X situatia este urmatoarea:
– profit impozabil aferent anului 2004,conform regulilor din legea romana = 1.000 milioane lei (80 milioane profit impozabil al sediului permanent si 920 milioane profit impozabil pentru activitatea din Romania);
– impozit pe profit pentru anul 2004,conform regulilor din legea romana (cota de 25%) = 250 milioane lei.

Potrivit situatiei prezentate mai sus, suma maxima reprezentand creditul fiscal extern ce i se poate acorda contribuabilului este de 30 milioane lei, respectiv 20 milioane lei impozit pe profit plus 10 milioane lei impozit cu retinere la sursa (dobanzi).

Deoarece impozitul platit in strainatate in suma de 40 milioane lei este mai mare decat limita maxima de 30 milioane lei care poate fi acordata sub forma creditului fiscal extern,contribuabilul va putea scadea din impozitul pe profitul intregii activitati (250 milioane lei)doar suma de 30 milioane lei.
 

 

Categorii: declaratii fiscale | contabilitate | nerezidenti

Cuvinte cheie: credit fiscal extern | deducerea pentru impozite platite | monitorul oficial nr.112 din 6 februarie 2004

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics