.

21 Septembrie 2004
contabilitateafirmei.ro
 

Infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


A. Facilitate fiscala pentru IMM – profit reinvestit

Prin OG 94/2004 s-a introdus ca facilitate fiscala pentru IMM restituirea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit incepand cu exercitiul financiar al anului 2005.
Modalitatea de acordare (art. 261 (1) din Legea 346/2004 introdus prin OG 94/2004):
- Agentii economici (IMM) achita impozitul pe profit datorat conform reglementarilor legale;
- ulterior acestia vor primi inapoi partea de impozit pe profit achitata aferenta profitului reinvestit sub forma de sprijin pentru IMM.
Conditii ce trebuie indeplinite de agentii economici pentru a putea beneficia de facilitate: (pct. 4.2 din Programul aprobat prin HG 1.461/2004)
a) au capital social integral privat;
b) indeplinesc conditiile pentru a fi IMM conform Legii 346/2004 ;
c) si-au indeplinit la termen obligatiile exigibile de plata a contributiilor, impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, prevazute de legislatia in vigoare;
d) nu sunt in stare de faliment ori de lichidare, nu au afacerile administrate de un judecator-sindic, nu au activitatile comerciale suspendate sau nu se afla intr-o situatie similara cu cele mentionate mai sus, reglementata de lege;
e) nu fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor in una dintre situatiile prevazute la lit. d);
f) au incheiat anul fiscal anterior anului in curs cu bilant pozitiv si au reinvestit in tot sau in parte profitul;
g) nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Codul fiscal. (si conform art. 261 (3) din Legea 346/2004 introdus prin OG 94/2004)

Facilitatea se acorda pentru investitii efectuate in active reprezentand:
- echipamente tehnologice, masini, unele si instalatii, computere si echipamente periferice ale acestora;
- brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica si alte valori similare, programe informatice
Mentiune: Facilitatea nu se aplica pentru investitii efectuate in active de natura costructiilor.

Profitul brut reinvestit reprezinta sumele utilizate pentru efectuarea de investitii in activele mentionate mai sus, aferente obiectului de activitate , exclusiv cele care au alte surse de finantare (pct. 5.2 din Programul aprobat prin HG 1.461/2004)

In exercitiul financiar 2005, IMM pot beneficia de aceasta facilitate pentru activele achizitionate dupa data de 1.10.2004 si puse in functiune pana la sfarsitul anului. (art. 261 (2) din Legea 346/2004 introdus prin OG 94/2004)
La acordarea facilitatii se ia in calcul si impozitul pe profitul reinvestiti achitat pentru trimestrul IV 2004. (pct. 5.4 din Programul aprobat prin HG 1.461/2004)

Conditii pentru a beneficia de facilitate:
- echipamentele trebuie sa fie noi, in sensul ca nu au fost utilizate anterior (art. 261 (4) din Legea 346/2004 introdus prin OG 94/2004);
- activele vor fi pastrate in patromoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de utilizare. (art. 261 (5) din Legea 346/2004 introdus prin OG 94/2004)

Dosarul pentru acordarea facilitatii se depune la sediul “Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie” ANIMMC – Unitatea de implementare a Programului, si trebuie sa cuprinda: (pct. 5.4 din Programul aprobat prin HG 1.461/2004)
a) copie certificata de pe certificatul de inregistrare;
b) certificatul constatator, in original, emis de oficiul registrului comertului, in care sa mentioneze actionarii/asociatii, reprezentantii legali ai societatii, precum si toate domeniile de activitate principale si secundare ale societatii solicitante;
c) declaratia pe propria raspundere privind numarul mediu anual al salariatilor;
d) copie de pe bilantul contabil din anul precedent, vizat si inregistrat de organele competente, semnata, pentru conformitate cu originalul, de catre reprezentantul legal al societatii;
e) declaratia pe propria raspundere, din care rezulta ca nu are datorii exigibile de plata a contributiilor, impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale, prevazute de legislatia in vigoare;
f) documente care atesta valoarea investitiei (contracte, facturi fiscale, extrase de cont, ordine de plata, chitante fiscale si alte documente fiscale care pot dovedi efectuarea de plati);
g) declaratia pe propria raspundere ca societatea indeplineste conditiile pentru a beneficia de facilitate, ca informatiile furnizate sunt corecte si complete, ca societatea a luat la cunostinta prevederile procedurii de implementare si ca, in situaatia in care se constata ulterior neindeplinirea conditiilor pentru a beneficia de facilitate, sumele primite vor fi restituite impreuna cu dobanzile si platile aferente.(modelul este prevazut in Anexa la HG 1.461/2004)


Facilitatea se va acorda cu respectarea prevederilor legale in domeniul ajutorului de stat, dupa autorizarea acestora de Consiliul Concurentei.(art. 27 din Legea 346/2004)


B. Prevederile Legii 346/2004 privind IMM sunt:
Definitii:
Intreprinderile mici si mijlocii sunt acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii (Art.3 alin.(1)):
a) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;
b) realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro;
c) respecta criteriul de independenta.
Sunt considerate independente intreprinderile mici si mijlocii care nu sunt detinute in proportie de peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot de catre o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria IMM (Art.3 alin.(2)).
Indeplinirea criteriului de independenta se stabileste pe baza declaratiei pe propria raspundere a intreprinderii interesate in atestarea incadrarii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (Art.3 alin.(4)).
Clasificarea IMM se efectueaza in functie de numarul mediu anual de salariati, astfel (Art.4 alin.(1)):
a) pana la 9 salariati - microintreprinderi;
b) intre 10 si 40 de salariati - intreprinderi mici;
c) intre 50 si 249 de salariati - intreprinderi mijlocii.
Numarul mediu de salariati corespunde numarului mediu de persoane angajate in intreprindere in cursul anului, determinat pe baza lunara (Art.5 alin.(1)).

Numarul mediu de salariati reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva - inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale -, impartita la numarul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi (Art.5 alin.(2)).
Salariatii cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma vor fi inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca cu timp partial (Art.5 alin.(4).
Plafoanele cifrei de afaceri utilizate la definirea intreprinderilor mici si mijlocii se raporteaza la cifra de afaceri reflectata de situatiile financiare anuale (Art.6 alin.(2)).
Plafoanele referitoare la numarul mediu anual de salariati se raporteaza la numarul mediu de salariati din anul anterior celui in care se intocmesc declaratiile pe propria raspundere, fiind valabile intregul an in curs (Art.7 alin.(3)).

Accesul prioritar la achizitiile publice de produse, lucrari si servicii
Organele administratiei publice centrale trebuie sa incurajeze cresterea ponderii IMM-urilor in valoarea contractelor de achizitii publice de bunuri materiale, lucrari si servicii, urmarind ca aceasta pondere sa atinga un nivel comparabil cu contributia acestora la realizarea produsului intern brut (Art.16 alin.(1)).
Intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de (Art.16):
- reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii (alin.(2));
- asistenta tehnica gratuita pentru facilitarea accesului la servicii de formare de specialitate in domeniul achizitiilor publice prin programe gestionate de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie ;
- acces la servicii electronice de informare prin centrele Euro Info, referitoare la legislatia in domeniu;
- servicii electronice de informare referitoare la cererile de oferte prezentate in sistem electronic de catre ofertanti.

Programe de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii
Guvernul, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si autoritatile locale acorda sprijin IMM-urilor prin: ( art. 25 (3))
a) facilitarea accesului la finantare prin elaborarea si implementarea de instrumente si scheme financiare de tipul:
- alocatii financiare nerambursabile, acordate intreprinzatorilor la infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii, in vederea completarii capitalului necesar pentru initierea afacerii;
- ajutoare financiare nerambursabile, acordate intreprinderilor mici si mijlocii pentru realizarea investitiilor in sectorul productiv si servicii;
- constituirea de fonduri de garantare, fonduri de investitii si capital de risc in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii;
- scheme de creditare cu dobanda redusa;
- alte scheme si instrumente financiare;
b) imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, prin acordarea de sprijin financiar si asistenta pentru dezvoltarea sistemelor moderne de finantare, asigurarea fundamentelor informationale necesare in vederea elaborarii de proiecte viabile de catre intreprinzatori;
c) promovarea investitiilor straine la nivelul IMM-urilor;
d) asigurarea resurselor financiare pentru cofinantarea si utilizarea eficienta a ajutorului financiar din partea Uniunii Europene si a altor donatori interni si internationali, amplificarea participarii intreprinderilor mici si mijlocii romanesti la programe comunitare pe baza principiului transparentei si imbunatatirea ofertei de servicii pentru intreprinderile mici si mijlocii in vederea cresterii performantelor acestora in afaceri;
e) facilitarea accesului la servicii de informare, instruire, consultanta, consiliere si asistenta tehnica pentru potentialii intreprinzatori care initiaza o afacere, pentru intreprinderile nou-infiintate si pentru intreprinderile mici si mijlocii existente, potrivit nevoilor acestora;
f) imbunatatirea accesului IMM-urilor la informatii despre piata si servicii de marketing, financiare si informatice;
g) elaborarea si publicarea de studii, anchete statistice, materiale informative si alte lucrari necesare desfasurarii activitatii intreprinderilor mici si mijlocii;
h) facilitarea promovarii produselor si serviciilor IMM-urilor pe piata interna si externa, inclusiv prin ajutoare financiare pentru efectuarea de studii de piata, realizarea de materiale informative, de reclama si publicitate, participarea la targuri, expozitii si la alte asemenea tipuri de manifestari, in tara sau in strainatate;
i) dezvoltarea cooperarii interne si internationale si stimularea crearii parteneriatelor de afaceri in domenii de interes pentru intreprinderile mici si mijlocii;
j) sprijinirea si stimularea activitatii de cercetare-dezvoltare, inovare si transfer tehnologic;
k) stimularea accesului IMM-urilor la comertul electronic, prin sprijinirea acestora in consolidarea capacitatii lor tehnologice informationale, in scopul promovarii afacerilor prin intermediul mijloacelor electronice;
l) sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii pentru imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor si pentru introducerea sistemelor de standardizare si certificare a calitatii conform normelor Uniunii Europene;
m) sprijinirea centrelor de consultanta si management al informatiilor, a organizatiilor de reprezentare a intreprinderilor mici si mijlocii si a organizatiilor infiintate in scopul sprijinirii dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, la nivel regional si national, prin cresterea potentialului lor institutional, material si uman, in vederea diversificarii, specializarii si perfectionarii activitatilor pe care acestea le desfasoara, pentru imbunatatirea climatului de afaceri, stimularea crearii de noi intreprinderi mici si mijlocii si sprijinirea dezvoltarii acestora;
n) alte obiective si masuri cuprinse in programele aprobate de Guvern.

Cuantumul anual al finantarii programelor de dezvoltare si sprijinire al IMM – 0.2% din PIB (Art. 26(1))

- Oficiile teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie vor alcatui o baza de date cu intreprinderile mici si mijlocii din judetul in care isi desfasoara activitatea, care cuprinde si prezentarea detaliata a obiectului de activitate al fiecareia.(art.31(3))
 

 

Categorii: accize | contabilitate | contracte

Cuvinte cheie: infinatre si dezvoltare IMM-uri | intreprinderi mici si mijlocii | impozitul pe profit

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics