.

11 August 2004
contabilitateafirmei.ro
 

COMPLETAREA SI ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE CONCEDIU MEDICAL PE BAZA CARORA SE ACORDA INDEMNIZATIILE DE ASIGURARI SOCIALE

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Data intrarii in vigoare: 15.08.2004
La data intrarii in vigoare se abroga:
• Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 343/399/2001 (M.O. 732/19.11.2001)
• Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 942/2001/15/2002 (M.O. 113/12.02.2002)


- Definitii (Anexa nr.3 din Ordin) :

a) persoana asigurata – orice persoana fizica asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale;
b) medic curant – orice medic cu autorizatie de libera practica valabila, din unitatile sanitare de stat sau private, aflate sau nu in relatii contractuale in sistemul de asigurari de sanatate, care are in ingrijire bolnavul;
c) certificat de concediu medical – actul legal care dovedeste incapacitatea temporara de munca a persoanei asigurate sau starea de sanatate a copilului aflat in intretinerea acesteia, in vederea acordarii indemnizatiilor in cadrul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

- Circuitul certificatelor de concediu medical (Anexa nr.2 din Ordin):

Certificatele de concediu medical se completeaza in 3 exemplare.
• primele doua exemplare ale certificatului se inmaneaza pacientului.
• exemplarul 3 al certificatului de concediu medical va ramane arhivat la medicul care il elibereaza si nu se desprinde din cotorul carnetului de certificate de concediu medical.

Exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza carora au fost inregistrate indemnizatiile in “Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat” va fi depus lunar de catre angajator, la casa teritoriala de pensii, o data cu aceasta declaratie sau, dupa caz, o data cu declaratia nominala rectificativa corespunzatoare lunii pentru care au fost acordate.

Exemplarul 1 ramane la angajator, atasat la fisa angajatului, si va fi vizat dupa caz, de medicul de intreprindere, in cazul asiguratilor salariati.

In cazul in care se beneficiaza de concediu medical de la doi sau mai multi angajatori, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ ceilalti angajatori se prezinta cele doua exemplare in copie (Anexa nr.2, lit.A, pct.6 din Ordin).

- Completarea rubricilor de catre platitor (Anexa nr.2, lit.B din Ordin)

Viza platitorului: semnatura platitorului privind acceptul la plata a concediului medical. In cazul cand nu se plateste concediul medical, se mentioneaza pe scurt motivul refuzului de plata.
Platitor: se va inscrie denumirea completa a platitorului. Platitor al indemnizatiilor de asigurari sociale este, dupa caz, angajatorul persona juridica sau fizica, asimilat acestuia, agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca sau casa teritoriala de pensii.
Sediul: se inscrie adresa completa a platitorului.
CUI: se inscrie codul unic de inregistrare al platitorului.
Numar de angajati: se inregistreaza numarul de salariati (asimilati angajatilor) din luna acordarii certificatului de concediu medical.
Tip contract (cu timp normal de lucru sau cu timp partial de lucru): se bifeaza casuta corespunzatoare numarului de ore pentru program normal de lucru sau pentru program cu timp partial de lucru.
Tip asigurat: se va bifa, dupa caz, situatia in care se incadreaza asiguratul. Societatea comerciala va bifa rubrica “Salariat”.
Procent plata: se bifeza rubrica corespunzatoare procentului ce se utilizeaza, conform legii, la calculul indemnizatiei de asigurari sociale acordate in baza certificatului medical. Rubrica “Prevenire” se bifeaza in cazul indemnizatiei pentru reducerea timpului de lucru cu ¼ din durata normala, in cazul trecerii temporare in alta munca sau in cazul indemnizatiei pentru carantina. In cazul acestei din urma indemnizatii se bifeaza si rubrica “75%”.
Baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale: reprezinta media veniturilor (inclusiv cele corespunzatoare perioadelor asimilate stagiului de cotizare) din lunile din care se constituie, conform legi, baza de calcul (vezi tema “Noutati Legislative 045/2004: Concedii si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca”).
Zile baza de calcul: se inregistreaza numarul de zile lucratoare din perioada luata in considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale.
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale: se completeaza cu valoarea ce rezulta din raportul dintre “baza de calcul” si “zile baza de calcul”.
Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale reprezinta produsul dintre “media zilnica a bazei de calcul” si procentele prevazute de lege, multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical.
Indemnizatie fond angajator/ indemnizatie din bugetul asigurarilor sociale de stat: se completeaza cu numarul de zile lucratoare, respectiv cu cuantumul indemnizatiei, in functie de fondul din care se suporta concediul medical.
Salariul la noul loc de munca: se completeaza numai in cazul acordarii indemnizatiei pentru reducerea tipului de lucru cu ¼ din durata normala sau in cazul indemnizatiei pentru trecerea temporara in alta munca.

Avizul inspectoratului teritorial de munca (accidente de munca) si avizul directiei de sanatate publica (boli profesionale) se obtin prin grija platitorului.

- Nu se prelungeste un concediu pe un certificat de concediu medical eliberat de un alt medic. Orice prelungire a unui concediu medical se efectueaza pe un nou certificat medical.

- Eliberarea certificatului medical se va face in baza adeverintei de la platitor. Platitorul va mentiona, in mod obligatoriu, in adeverinta numarul de zile de incapacitate temporara de munca avut in ultimele 12/24 de luni.

- Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care are loc consultatia medicala.
Se pot elibera si la o data ulterioara certificate de concediu medical:
- in caz de sarcina si lauzie;
- pentru perioada de internare in spital;
- pentru aparat gipsat, la scoaterea gipsului numai de catre medicul ortoped/chirurg;
- in cazul imbolnavirii in strainatate;
- in caz de carantina.

- Medicii care elibereaza certificate de concediu medical vor semna si vor aplica parafa numai pentru bolile si urgentele medico-chirurgicale si vor completa numarul corespunzator din lista de urgente medico-chirurgicale si boli infecto-contagioase din grupa A, aprobata prin hotarare a Guvernului.

- In cazul in care asiguratul a avut concediu medical pentru o anumita afectiune si, in continuare, la expirarea concediului medical respectiv, se imbolnaveste de o alta boala care necesita concediu medical, se va elibera un certificat nou, cu mentiunea “initial”.

- In cazul concediului medical pentru incapacitate temporara de munca, durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 45 de zile calendaristice in ultimul an. Dupa totalizarea celor 45 de zile, eliberarea certificatelor medicale se va face exclusiv de catre medicul curant din ambulatorul de specialitate sau din spital, in caz de internare.

- In caz de urgente medico-chirurgicale, cerificatele de concediu medical se acorda de medicul care a asistat urgenta (de la camera de garda, ambulanta, centru de permanenta) dar nu mai mult de 1-3 zile calendaristice. In continuare, daca incapacitate de munca se mentine, concediul medical poate fi prelungit de catre medicul de familie, medicul din ambulatoriul de specialitate sau din spital, in cazul internarii.


IMPORTANT

Incepand cu data de 15.08.2004 angajatorii nu vor mai primi certificate de concedii medicale de tip vechi acordate ulterior datei de 15.08.2004.

 

 

Categorii: nerezidenti | contributii salariale | contabilitate

Cuvinte cheie: certificat de concediu medical | indemnizatii de asigurari sociale | baza calcul indemnizatie de asigurari sociale

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics