.

20 Mai 2004
contabilitateafirmei.ro
 

Norme privind restituirea TVA cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Romania

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Art.1, alin (1):
Livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Romaniei de cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si folosite la echiparea ori aprovizionarea ambarcatiunilor de agrement si avioanelor de turism sau a oricarui mijloc de transport de uz privat sunt scutie de TVA in baza art.143 alin.(1) lit.b) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Scutirea de TVA se acorda prin restituirea TVA catre cumparatorii care nu sunt stabiliti in Romania, cu respectarea conditiilor si limitelor prevazute de reglementarile vamale in vigoare.

Art.1, alin (2):
Definitii
Cumparator care nu este stabilit in Romania este persoana fizica, indiferent de nationalitate, al carei domiciliu stabil sau resedinta nu se afla in Romania.(denumit CUMPARATOR STRAIN)
Domiciliu stabil sau resedinta este locul mentionat pe cartea de identitate, pasaport sau alt document recunoscut ca atare de statul roman.

Conditiile ce trebuiesc indeplinite cumulativ pentru restituirea TVA (art.2, alin.1):
a) cumparatorul sa nu fie stabilit in Romania;
b) bunurile sa fie expediate sau transportate in afara Romaniei inainte de a se incheia cea de-a treia luna urmatoare celei in cursul careia s-a facut achizitionarea bunurilor;
c) valoarea globala a bunurilor achizitionate, inclusiv TVA, sa depaseasca c/valoarea in ROL a 2,5 milioane lei;
d) bunurile sa nu fie prohibite sau restrictionate la scoaterea din tara;
e) bunurile sa fie cumparate de la magazinele din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor straini dreptul de a solicita restituirea TVA;
f) scoaterea din tara a bunurilor sa fie efectuata prin birourile vamale care functioneaza in incinta aeroporturilor internationale.

Obligatii ce revin magazinelor autorizate sa livreze catre cumparatorii straini bunuri ce depasesc suma de 2,5 milioane de lei
(art.3, alin (1)):
- sa emita factura fiscala si sa incaseze de la cumparatorul strain c/val bunurilor, inclusiv TVA;
- sa emita si sa completeze in 2 exemplare formularul “Document de restituire a TVA cumparatorilor straini”, prezentat in anexa nr.1 la norme. Originalul documentului de restituire a TVA si originalul facturii fiscale vor fi inmanate cumparatorului strain iar al doilea exemplar va ramane la unitatea autorizata.

Atentie: dreptul de restituire a TVA este limitat . Pentru bunurile achizitionate de la acelasi magazin, valoarea globala, inclusiv TVA, conform facturii fiscale, trebuie sa fie superioara sumei de 2,5 milioane lei. Pentru aceste achizitii, cumparatorul strain poate solicita restituirea TVA aferenta mai multor facturi fiscale, cu conditia ca fiecare factura sa aiba o valoare superioara sumei de 2,5 milioane lei (art.2, alin.2).

Important (art.3, alin (2)): cumparatorul strain are obligatia sa prezinte organelor vamale in momentul scoaterii din tara a bunului urmatoarele:
- bunurile cumparate;
- originalul facturii fiscale;
- documentul care atesta achitarea c/valorii bunurilor;
- originalul documentului de restituire a TVA, completate corespunzator.

Restituirea TVA cumparatorilor straini poate fi efectuata de (art.3, alin.(6)):
A) Unitati autorizate sa restituie TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale, dupa ce vor retine un comision de pana la 30% din TVA solicitat la restituire. Comisionul este scutit de TVA cu drept de deducere (art.143, alin.(1) lit.b) si p) din Legea 571/2003) si se recupereaza pin decontul de TVA.
B) Magazinele autorizate care au efectuat vanzarea bunurilor, fara retinerea comisionului, pentru bunurile vandute in propria unitate cumparatorilor straini. Restituirea se poate efectua atat catre cumparatorul strain cat si catre orice alta persoana care prezinta docuemntele de restituire a TVA.

Prin unitate autorizata se intelege magazinul – daca este o unitate comerciala de sine statatoare, ori unitatea comerciala care are mai multe magazine ca puncte de lucru.

Documentele pe baza carora se poate solicita restituirea TVA sunt (art.3, alin.(7)):
- Documnetul de restituire, vizat de organele vamale care functioneaza in incinta aeroporturilor internationale;
- Factura fiscala vizata de organele vamale, insotita de documentul care atesta achitarea c/valorii bunurilor.

TVA se restituie in lei, iar sumele restituite in lei, reprezentand TVA, pot fi (art.3, alin.(8)):
- Scoase din Romania in limitele prevazute in reglementarile privind operatiunile valutare;
- Depuse la organele vamale, contra chitantei de consemnare, pentru acele sume care depasesc limitele legale de scoatere din tara;
- Convertite in valuta la punctele de schimb valutar existente in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.

A. Procedura de autorizarea a magazinelor care efectueaza vanzarea si, dupa caz, restituirea TVA:

Autorizarea magazinelor care efectueaza vanzarea bunurilor catre cumparatori straini si restituirea TVA aferenta bunurilor vandute in propria unitate, precum si autorizarea unitatilor in vederea restituirii TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale (art.4) se realizeaza de catre:
- directiile generale ale finantelor publice judetene in a caror razateritoriala sunt inregistrate ca platitori de impozite si taxe;
- Directia generala de administrare a marilor contribuabili;
- Administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti,
atat pentru vanzarea de bunuri pentru care se acorda dreptul de restituire a TVA cat si pentru restituirea TVA aferenta bunurilor vandute in propria unitate si autorizatiile emise sunt valabile 2 ani calendaristici incepand cu data obtinerii autorizarii.

Unitatile ce solicita autorizarea trebuie sa depuna la organele fiscale o cerere de autorizare (anexa 2) semnata de persoanele care angajeaza legal unitatea solicitanta, insotita de
(art.5):
a) copie dupa documentul ce atesta calitatea de platitor de TVA;
b) copie dupa documentul de inregistrare fiscala a unitatii care solicita autorizarea;
c) copie dupa documentul de inregistrare la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla magazinul pentru care se solicita autorizarea;
d) copie dupa documentele de achizitionare si inregistrare in evidenta unitatii a aparatelor de marcat electronice fiscale pentru fiecare magazin pentru care se solicita autorizarea;
Termen de solutionare: 30 zile de la data depunerii.

Important: documentul de restituire a TVA cumparatorilor straini este formular cu regim special - tiparit de Compania Nationala “Imprimeria Nationala” – SA pe baza comenzilor scrise aprobate de organele fiscale (model din anexa nr.6), contra cost, cu alocarea unei plaje speciale de serii si numere pentru fiecare unitate autorizata. Evidenta acestora se tine cu ajutorul documentului “Evidenta achizitionarii si utilizarii docuemnetelor de restituire a TVA cumparatorilor straini, in luna……… anul…………..” (anexa 7).

Dupa obtinerea autorizatiei, magazinul va afisa la loc vizibil sigla “TAX FREE”, conform modelului din anexa .8.

Magazinele autorizate vor inscrie in decontul de TVA la rd.16 taxa efectiv restituita cumparatorilor straini, justificata cu documentede restituire a TVA “Document de restituire a TVA cumparatorilor straini” (art.8, alin(3))

B. Procedura de autorizarea a unitatilor in vederea restituirii TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale (art.6):

Pentru solicitarea autorizarii, unitatile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie inregistrate ca platitori de TVA de cel putin 12 luni;
- sa nu aiba obligatii bugetare restante, reprezentand taxe, contributii, inclusiv contributii individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, exceptand cele esalonate si/sau reesalonate la plata, inainte de depunerea cererii de autorizare;
- sa aiba stipulata in obiectul de activitate “activitatea de restituire a TVA cumparatorilor straini”.

Cererea de autorizare (modelul din anexa 9) se depune la organele fiscale in drept de catre unitatea solicitanta impreuna cu urmatoarele:
a) copie dupa statutul unitatii sau dupa actul constitutiv;
b) copie dupa documentul ce atesta calitatea de platitor de TVA;
c) certificat de atestare fiscala.
Autorizatiile emise (model din anexa 10) se inregistreaza intr-un registru (model anexa 11) parafat, numerotat si pastrat de organul fiscal care a emis autorizatia.

Restituirea TVA cumparatorilor straini de catre unitatile autorizate poate fi efectuata (art.6, alin.(6)):
- prin punctele de lucru proprii situate in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale;
- prin alte unitati mandatate care au puncte de lucru in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale. Activitatea desfasurata de unitatile mandatate constituie prestare de servicii iar veniturile obtinute din acesta activitate nu sunt scutite de TVA.

Unitatile mandatate sunt persoane juridice mandatate pe baza contractuale de unitatile anterior autorizate pentru ca acestea sa efectueze restituirea TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale, in numele unitatilor anterior autorizate.

Unitatile autorizate in vederea restituirii TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale vor evidentia TVA efectiv restituita cumparatorilor straini si comisionul perceput pentru restituirea TVA in formularul “Decont privind TVA” la rd.16, indiferent daca restituirea este efectuata prin puncte de lucru proprii sau prin alte unitati mandatate (art.8 alin (1)).
Unitatile mandatate nu reflecta in decontul propriu de TVA sumele ce fac obiectul restituirii de TVA ci au obligatia sa transmita unitatilor autorizate, in termen de 5 zile lucratoare de la sfarsitul fiecarei luni, documente in original ce fac obiectul restituirii si un borderou cu platile efectuate in cursul fiecarei luni (art.8 alin (2)).

• Obligatiile unitatilor si magazinelor autorizate sa restituie TVA:
Unitatile autorizate sa restituie TVA in punctele de trecere a frontierei de stat ale aeroporturilor internationale si magazinele autorizate au obligatia sa intocmeasca semestrial Situatia privind restituirea TVA, efectuata cumparatorilor straini (model din anexa 12) care va fi transmisa organului fiscal ce a emis autorizatia pana la data de 15 a lunii urmatoare incheierii semestrului in cauza (art.7).

 

 

Categorii: declaratii fiscale | tva | contabilitate

Cuvinte cheie: restituire tva cumparatori nestabiliti in romania | taxa pe valoare adaugata | documente necesare pentru restituirea tva

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics