.

15 Martie 2004
contabilitateafirmei.ro
 

Reevaluarea imobilizarilor corporale la 31.12.2003

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


In MO21/12.01.2004 a fost publicata HG 1.553/18.12.03 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.
Adoptarea acestei HG a avut la baza existenta unor factori determinanti, printre care se pot enumera:
a) necesitatea evaluarii corecte a imobilizarilor corporale prezentate in situatiile financiare anuale, astfel incat acestea sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei societatii;
b) manifestarea in continuare in economia romaneasca a unor caracteristici definitorii ale procesului inflationist, desi rata cumulata a inflatiei pe ultimii 3 ani consecutivi este situata cu mult sub nivelul de 100%; asemenea caracteristici pot fi considerate:
- vanzarile si cumpararile pe credit au loc la preturi ce compenseaza pierderea asteptata a puterii de cumparare in timpul perioadei de creditare, chiar daca perioada este scurta;
- ratele dobanzilor sunt stabilite tinand cont de nivelul unui indice de preturi;
- populatia prefera, in general, sa-si pastreze averea in active nemonetare (de exemplu, prin investirea in proprietati) sau intr-o valuta relativ stabila;
c) obligativitatea aplicarii de catre unele categorii de persoane juridice, incepand cu situatiile financiare ale anului 2005, a Standardelor Internationale de Raportare Financiara. Ca modalitate de determinare a valorilor prezentate in situatiile financiare, Standardele Internationale de Raportare Financiara permit efectuarea de reevaluari pentru anumite categorii de active. Aceste standarde impun ca informatiile prezentate in situatiile financiare sa fie exprimate la valoarea reala, atat pentru anul 2005, cat si pentru anul 2004 (an de comparabilitate).
Ca urmare, pentru ca informatiile aferente sfarsitului anului 2004 sa fie cele reale, se impune ca si informatiile de la inceputul exercitiului, respectiv 1 ianuarie 2004, sa fie obtinute in conditii de comparabilitate.

Din prevederile HG 1.553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, rezulta urmatoarele:

- Reevaluarea imobilizarilor corporale de catre societatile comerciale este optionala
Operatiunea de reevaluare se efectueaza atunci cand valoarea justa a unui activ supus reevaluarii difera semnificativ de valoarea contabila. Prin valoare contabila se intelege valoarea neta, aceasta fiind valoarea la care un activ este prezentat in bilant, dupa deducerea oricaror amortizari cumulate si a oricaror pierderi cumulate din depreciere.

- In situatia in care societatea comerciala opteaza pentru reevaluarea imobilizarilor corporale, rezultatele reevaluarii trebuie sa fie aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, respectiv de consiliul de administratie in cazul regiilor autonome. De asemenea, potrivit prevederilor acestei hotarari, rezultatele reevaluarii trebuie sa fie cuprinse in situatiile financiare ale anului 2003.

- Reevaluarea se efectueaza, de regula, de evaluatori autorizati
Potrivit HG 1.553/2003, reevaluarea poate fi efectuata si de catre o comisie interna de reevaluare, formata din specialisti cu pregatire tehnica in domeniu, ceea ce ar conduce la diminuarea costurilor societatii, determinate de operatiunea de reevaluare.
Pentru persoanele care, incepand cu situatiile financiare ale anului 2005 vor aplica IFRS, conform OMFP1.827/22.12.03 privind modificarea si completarea unor reglementari in domeniul contabilitatii (MO53/22.01.04), este necesar ca evaluarea sa fie efectuata de persoane autorizate, avand in vedere ca rezultatele reevaluarii trebuie sa fie recunoscute si de catre autori.

- Rezultatele reevaluarii se reflecta in contabilitatea persoanelor juridice corespunzator reglementarilor contabile aplicabile
In raport cu prevederile IAS 16 “Imobilizari corporale”, HG 1.553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe prezinta unele limitari referitoare la efectuarea reevaluarii imobilizarilor corporale. Astfel, persoanele juridice la care se face referire in hotararea mentionata, care din punct de vedere contabil aplica Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin OMFP 94/2001 (MO85/20.02.2001), sau Reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aprobate prin OMFP 306/2002 (MO279/25.04.2002), vor proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale in scopul actualizarii valorii acestora la nivelul valorii juste, cu respectarea prevederilor reglementarilor contabile aplicabile. Prin urmare, din punct de vedere contabil, societatile pot opta cu ocazia evaluarii ulterioare recunoasterii initiale a imobilizarilor corporale, fie pentru mentinerea acestora la cost (in conditiile in care opteaza pentru aplicarea tratamentului contabil de baza), fie pentru reevaluarea imobilizarilor corporale (daca opteaza pentru aplicarea tratamentului contabil alternativ permis).

Din punct de vedere fiscal insa, se vor avea in vedere prevederile HG 1.553/2003 si ale normelor date in aplicarea acesteia, care fac parte integranta din hotarare.
Astfel, conform HG 1.553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, nu sunt supuse reevaluarii:
a) imobilizarile corporale a caror valoare de intrare a fost recuperata integral pe calea amortizarii la data de 31.12.2003;
b) imobilizarile corporale trecute in conservare;
c) imobilizarile corporale apartinand patrimoniului public, inscrise in activul bilantului la agentii economici prevazuti la art. 1 din hotarare;
d) imobilizarile corporale in curs;
e) imobilizarile corporale evidentiate in conturi in afara bilantului;
f) imobilizarile corporale care au iesit din patrimoniul agentilor economici intre data de 1.01.2004 si data aprobarii situatiilor financiare ale anului 2003.

In ceea ce priveste modalitatea de efectuare a reevaluarii imobilizarilor corporale, Normele privind reevaluarea imobilizarilor corporale, aprobate prin HG 1.553/2003, nu prevad o anumita metoda, precizand doar aspectele de care trebuie sa se tina seama, respectiv rata inflatiei, utilitatea si starea bunului si valoarea de piata a acestuia.

Persoanele juridice care aplica Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin OMFP 94/2001, efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale in conformitate cu aceste reglementari si cu prevederile IAS 16 “Imobilizari corporale”. IAS 16 “Imobilizari corporale” prevede ca exista doua procedee de efectuare a reevaluarii imobilizarilor corporale, si anume un procedeu bazat pe indici de aducere a valorii contabile la nivelul costului de inlocuire si un procedeu bazat pe valori nete.
Potrivit IAS 16 (par.33), la reevaluarea unei imobilizari corporale, orice amortizare cumulata la data reevaluarii este:
(a) fie recalculata proportional cu schimbarea in valoarea contabila bruta a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita in cazul in care activul este reevaluat cu ajutorul unui indice pentru a se ajunge la costul de inlocuire, mai putin amortizarea corespunzatoare.
(b) fie eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta recalculata la valoarea reevaluata a activului.

In ceea ce priveste rezultatele reevaluarii, trebuie avut in vedere ca reflectarea acestora in contabilitate se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 5.39 si 5.40 din Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin OMFP 94/2001 pentru persoanele juridice care aplica aceste reglementari, respectiv in conformitate cu prevederile pct. 4.44 din Reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aprobate prin OMFP 306/2002, pentru persoanele juridice care intra sub incidenta acestor reglementari.
Referitor la utilizarea surplusului din reevaluare inclus in capitalurile proprii, Legea 161/19.04.2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (MO279/21.04.2003), care modifica si completeaza Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata (MO33/29.01.1998), cu modificarile si completarile ulterioare, prevede Titlul II, art.9, ca “diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social”.
Din punct de vedere contabil, rezerva din reevaluare nu se poate utiliza nici pentru acoperirea pierderii contabile, sursele de acoperire a acesteia fiind cele prevazute la art.18(4) din Legea contabilitatii nr.82/24.12.1991, republicata (MO629/26.08.2002).

Dir. adj. GEORGETA PETRE
Directia de reglementari contabile
Ministerul Finantelor Publice


 

 

Categorii: contributii ;alariale | contabilitate | situatii financiare

Cuvinte cheie: reevaluarea imobilizarilor corporale la 31.12.2003 | necesitatea evaluarii corecte a imobilizarilor | evaluatori autorizati

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics