.

19 Ianuarie 2004
contabilitateafirmei.ro
 

Intocmirea situatiilor financiare ale agentilor economici la 31.12.2003

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


ATENTIE!
Pentru agentii economici care aplica Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 94/2001 si Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr.306/2002, Ministerul Finantelor Publice nu mai elaboreaza precizari pentru inchiderea exercitiului financiar 2003, asa cum a procedat pentru sfarsitul anului 2002.

Formatul situatiilor financiare care se vor intocmi la 31.12.2003 este cel prevazut in Reglementarile contabile mentionate, la intocmirea acestora tinandu-se cont de regulile si principiile cuprinse in reglementarile specifice aprobate prin O.M.F.P.

Pentru societatile comerciale care aplica Reglementarile contabile armonizate cu directivele europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, se vor lua in considerare urmatoarele aspecte:
a) Situatiile financiare individuale care se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si care constituie baza de pornire la determinarea impozitului pe profit, se intocmesc pe baza balantei de verificare dupa aplicarea IAS, mai putin IAS 29 “Raportarea financiara in economii hiperinflationiste” si SIC 19 “Moneda de raportare – Evaluarea si prezentarea in situatiile financiare in conformitate cu IAS 21 si IAS 29”.
b) Aceste persoane juridice nu au obligatia legala de a intocmi situatii financiare consolidate.
Pentru necesitati proprii de informare, pot intocmi situatii financiare cu respectarea tuturor IAS, fara a le depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

c) Fiecare element obligatoriu prezentat in situatiile financiare anuale ale unei persoane juridice poate fi prezentat mai detaliat decat se cere in formatul adoptat, daca aceasta detaliere conduce la prezentarea unei informatii mai elocvente pentru utilizatorii de informatii.
Nu se mentin in bilant si in contul de profit si pierdere acele elemente (posturi) pentru care nu exista valori atat in exercitiul financiar curent, cat si in cel precedent. In asemenea situatii, nu se va modifica numarul de rand inscris in formatul prezentat in Capitolul III din Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin O.M.F.P. nr.94/2001.
d) In cazul vanzarii de active care nu reprezinta activitatea curenta, rezultatul cedarii se reflecta in situatiile financiare astfel:
- in cazul inregistrarii unui castig din cedare, acesta se inscrie la randul 08 “Alte venituri din exploatare” din formularul “Contul de profit si pierdere”;
- in cazul inregistrarii unei pierderi din cedare, aceasta se inscrie la randul 26 “Cheltuieli cu despagubiri, donatii si activele cedate” din formularul Contul de profit si pierdere.
e) In formularul “Bilant” din Capitolul III al Reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr.94/2001, dupa rd. 62 “Venituri in avans” se vor adauga doua randuri, astfel:
- rd. 63 “Subventii pentru investitii” (contul 131);
- rd. 64 “Venituri inregistrate in avans” (contul 472),
urmand sa se renumeroteze randurile urmatoare.
In mod corespunzator, indicatorii de la pct. E, F si I se vor calcula astfel:
Nr. rand
E. Active circulante, respectiv datorii curente nete
(rd. 37 + 38 – 47 – 64) 48
F. Total active minus datorii curente
(rd. 20 + 48 – 63) 49
I. Venituri in avans
(rd. 63 + 64) 62

f) In vederea asigurarii unor informatii comparabile, subunitatile fara personalitate juridica cu sediul in strainatate, ale persoanelor juridice romane care aplica prevederile O.M.F.P. nr.94/2001, aplica prevederile ordinului mentionat chiar daca nu indeplinesc conditiile de marime prevazute de acesta.
g) Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept si au precizate antetul bilantului, datele de identificare a persoanelor juridice.
h) Notele explicative cuprinse in Capitolul III din Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 94/2001 nu sunt limitative, existand obligativitatea pastrarii ordinii de prezentare a notelor exemplificate in reglementarile mentionate, celelalte note urmand a se numerota incepand cu nr. 11.

Ministerul Finantelor Publice va pune la dispozitia agentilor economici discheta continand normele metodologice, formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta.
Situatiile financiare anuale listate, semnate si stampilate si discheta se depun la organul fiscal impreuna cu:
- copie cod fiscal/ cod unic de inregistrare;
- raportul admininistratorului;
- copie dupa balanta de verificare a conturilor sintetice.

Persoanele juridice care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul anului nu intocmesc situatii financiare anuale, urmand sa depuna o declaratie pe proprie raspundere la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii:
- denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare);
- adresa si numarul de telefon;
- numarul de inregistrare la Registrul comertului;
- codul fiscal/codul unic de inregistrare;
- capitalul social.
 

 

Categorii: contributii ;alariale | contabilitate | situatii financiare

Cuvinte cheie: intocmirea situatiilor financiare la 31.12.2003 | stutii financiare consolidate | ministerul finantelor publice

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics