.

27 Decembrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

Modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal privitoare la Taxa pe Valoarea adaugata

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Hotarare nr. 1618 din 04/12/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.-(M.Of. nr. 865 din 22/12/2008)

 1. Referitor la grupul fiscal unic:

La punctul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Pana la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de catre persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili."
2. Reduceri de pret, rabaturi, remise, risturnuri
Punctul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"19. (1) In sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se cuprind in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari. In acest scop in factura emisa se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fara taxa, iar pe un rand separat se va inscrie suma cu care este redusa baza impozabila, care se scade. Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra diferentei rezultate.
(2) In cazul reducerilor de pret acordate consumatorului final pe baza de cupoane valorice de catre producatorii/distribuitorii de bunuri in cadrul unor campanii promotionale, se considera ca aceste reduceri sunt acordate si in beneficiul comerciantilor care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar daca in circuitul acestor bunuri de la producatori/distribuitori la comercianti s-au interpus unul sau mai multi intermediari cumparatori-revanzatori. Cupoanele valorice trebuie sa contina minimum urmatoarele elemente:
a) numele producatorului/distribuitorului care acorda reducerea de pret in scopuri promotionale;
b) produsul pentru care se face promotia;
c) valoarea reducerii acordate, in suma globala, care contine si taxa pe valoarea adaugata aferenta reducerii, fara a fi mentionata distinct in cupon;
d) termenul de valabilitate a cuponului;
e) mentiunea potrivit careia cupoanele pot fi utilizate numai in magazinele agreate in desfasurarea promotiei in cauza;
f) instructiunile privind utilizarea acestor cupoane;
g) denumirea societatii specializate in administrarea cupoanelor valorice, daca este cazul.

3. Sume achitate de furnizor / prestator in contul clientului
In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de furnizor/prestator in numele si in contul clientului reprezinta sumele achitate de o persoana, furnizorul/prestatorul, pentru facturi emise pe numele clientului. Emiterea facturii de decontare este optionala, in functie de cele convenite de parti in vederea recuperarii sumelor achitate. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite clientului insotita de factura achitata in numele clientului si emisa pe numele acestuia din urma. Furnizorul/prestatorul nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate in numele clientului si nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare. De asemenea, furnizorul/prestatorul nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Clientul isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
Exemplul nr. 1: Persoana A emite o factura de servicii de transport catre persoana B, dar factura lui A este platita de C in numele lui B.


4. Plati efectuate in beneficiul altei persoane pentru care se emite factura in nume propriu

In cazul in care persoana impozabila primeste o factura pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in beneficiul altei persoane si emite o factura in nume propriu catre aceasta alta persoana, acestea nu sunt considerate plati in numele clientului si se aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 6 alin. (3) sau, dupa caz, la pct. 7 alin. (1), chiar daca nu exista un contract de comision intre parti. Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care aplica structura de comisionar nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Se considera ca numai din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoana care aplica structura de comisionar realizeaza o livrare/prestare de aceeasi natura ca si cea realizata de persoana care a realizat efectiv livrarea sau prestarea.
Exemplul nr. 2: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza serviciul de transport lui A, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport.



5. Sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare
In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. In aceasta categorie se cuprind, printre altele, si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate prevazuta la art. 270 din Codul fiscal, taxa hoteliera prevazuta la art. 278 din Codul fiscal, contributia la Fondul cinematografic prevazuta la art. 13 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii prevazuta la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3).



6. In cazul sumelor incasate de persoana impozabila in contul altei persoane
In cazul sumelor incasate de persoana impozabila in contul altei persoane, se aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 6 alin. (3) sau, dupa caz, la pct. 7 alin. (1), chiar daca nu exista un contract de comision intre parti. De exemplu, o companie B incaseaza contravaloarea taxei radio TV de la clienti, pe care o vireaza apoi companiilor de radio si televiziune. Aceasta taxa este mentionata pe factura emisa de compania B, alaturi de propriile sale livrari/prestari efectuate. Intrucat taxa radio TV reprezinta o operatiune scutita de TVA conform art. 141 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, fiind efectuata de posturile publice de radio si televiziune, compania B va pastra acelasi regim la facturarea acestei taxe catre clienti. Conform structurii de comisionar, posturile de radio si televiziune vor factura catre compania B serviciile pentru care aceasta a incasat sumele in contul lor.



7. Ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti prin schimb, fara facturare
In sensul art. 137 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti prin schimb, fara facturare, nu se includ in baza de impozitare a taxei, chiar daca beneficiarii nu detin cantitatile de ambalaje necesare efectuarii schimbului si achita o garantie baneasca in schimbul ambalajelor primite. Pentru vanzarile efectuate prin unitati care au obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma garantiei banesti incasate pentru ambalaje se evidentiaza distinct pe bonurile fiscale, fara taxa. Restituirea garantiilor banesti nu se reflecta in documente fiscale.



8. Persoanele care au primit ambalaje in schimbul unei garantii banesti
Persoanele care au primit ambalaje in schimbul unei garantii banesti au obligatia sa comunice periodic furnizorului de ambalaje, dar nu mai tarziu de termenul legal pentru efectuarea inventarierii anuale, cantitatile de ambalaje scoase din evidenta ca urmare a distrugerii, uzurii, lipsurilor sau altor cauze de aceeasi natura. In termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii, furnizorii de ambalaje sunt obligati sa factureze cu taxa cantitatile de ambalaje respective. Daca garantiile sunt primite de la persoane fizice de catre proprietarul ambalajelor, pe baza evidentei vechimii garantiilor primite si nerestituite se va colecta taxa pentru ambalajele pentru care s-au incasat garantii mai vechi de un an calendaristic."

9. Modificari privind cotele de taxa pe valoarea adaugata, normele de aplicare a Codului fiscal se modifica, avand urmatorul continut:

Art. 140. - (1) Cota standard este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
a) serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
f) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
(21) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie pot achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii, a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
(3) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.
(4) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 1342 alin. (2).
(5) Cota aplicabila pentru importul de bunuri este cota aplicabila pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun.
(6) Cota aplicabila pentru achizitii intracomunitare de bunuri este cota aplicata pe teritoriul Romaniei pentru livrarea aceluiasi bun si care este in vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Norme metodologice:
23. (1) Taxa se determina prin aplicarea cotei standard sau a cotelor reduse asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.
(2) Se aplica procedeul sutei marite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 19 x 100/119 in cazul cotei standard si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse, atunci cand pretul de vanzare include si taxa. De regula, pretul include taxa in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara emiterea unei facturi conform art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum si in orice situatie in care prin natura operatiunii sau conform prevederilor contractuale pretul include si taxa.
(3) Cota redusa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplica pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, inclusiv pentru cele inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cartile si manualele scolare sunt tipariturile care au cod ISBN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele si revistele sunt orice tiparituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Nu se aplica cota redusa a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarea de carti, ziare si reviste care sunt destinate in principal sau exclusiv publicitatii. Prin in principal se intelege ca mai mult de jumatate din continutul cartii, ziarului sau revistei este destinat publicitatii.
(4) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata in conditiile prevazute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicala este un dispozitiv medical care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala.
(5) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal se aplica pentru produsele ortopedice. Sunt produse ortopedice protezele utilizate pentru amplificarea, restabilirea sau inlocuirea tesuturilor moi ori dure, precum si a unor functii ale sistemului osteoarticular, ortezele utilizate pentru modificarea caracteristicilor structurale si functionale ale sistemului neuromuscular si scheletic, precum si incaltamintea ortopedica realizata la recomandarea medicului de specialitate, mijloacele si dispozitivele de mers ortopedice, precum fotolii rulante si/sau alte vehicule similare pentru invalizi, parti si/sau accesorii de fotolii rulante ori de vehicule similare pentru invalizi.
(6) Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplica pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun. Orice persoana care actioneaza in conditiile art. 129 alin. (6) din Codul fiscal sau care intermediaza astfel de operatiuni in nume propriu, dar in contul altei persoane, potrivit art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, aplica cota de 9% a taxei, cu exceptia situatiilor in care este obligatorie aplicarea regimului special de taxa pentru agentii de turism, prevazut la art. 1521 din Codul fiscal.
(7) Cota redusa de taxa de 5% prevazuta la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplica numai pentru livrarea, astfel cum este definita la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a)-d) din Codul fiscal. Pentru livrarile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) si d) din Codul fiscal, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care este construita locuinta, in conditiile in care terenul urmeaza regimul constructiei conform pct. 37 alin. (1).
(8) In aplicarea art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, prin locuinta se intelege constructia alcatuita din una sau mai multe camere de locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
(9) Pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.
(10) Pentru cladirile prevazute la art. 140 alin. (21) lit. a), b) si d) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%."



Alte precizari:
4. La punctul 37, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"37. (1) In aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand constructia si terenul pe care este edificata formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza, regimul corpului funciar va fi stabilit in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei."
5. La punctul 37, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) In aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism."
6. La punctul 39, alineatul (2) se abroga.
7. La punctul 39, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (6) si (7), pentru operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal cu bunuri imobile, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, se aplica prevederile tranzitorii ale art. 161 din Codul fiscal, referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata."
8. La punctul 441, alineatul (2) se abroga.
9. La punctul 46, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"46. (1) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal sau cu alte documente in care sunt reflectate livrari de bunuri sau prestari de servicii, inclusiv facturi transmise pe cale electronica in conditiile stabilite la pct. 73, care sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu exceptia facturilor simplificate prevazute la pct. 78. In cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita furnizorului/prestatorului emiterea unui duplicat al facturii, pe care se va mentiona ca inlocuieste factura initiala."
10. La punctul 58, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"58. (1) In sensul art. 150 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana care inscrie in mod eronat taxa intr-o factura sau intr-un alt document asimilat unei facturi va plati aceasta taxa la bugetul statului, iar beneficiarul nu va avea dreptul sa deduca aceasta taxa daca operatiunea este scutita fara drept de deducere, fiind aplicabile prevederile pct. 40.
(2) Daca furnizorul sau prestatorul care a facturat eronat o operatiune scutita fara drept de deducere este in imposibilitate de a corecta factura intocmita in mod eronat, datorita declansarii procedurii de lichidare, faliment, radiere sau in alte situatii similare, beneficiarul poate solicita rambursarea de la buget a sumei taxei achitate si nedatorate daca face dovada ca a platit aceasta taxa furnizorului, precum si a faptului ca furnizorul a platit taxa respectiva la bugetul statului."
11. La punctul 62, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, in termenul prevazut de lege, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele de control vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;
b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata."
12. Punctul 83 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"83. (1) Pentru aplicarea art. 161 alin. (2) si (4) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa pentru bunurile imobile achizitionate, construite, transformate sau modernizate in ultimii 5 ani, proportional cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizata pentru realizarea operatiunilor scutite si proportional cu numarul de luni in care bunul va fi utilizat in regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (4) se limiteaza la modernizarile si transformarile care au fost incepute inainte de aderare si finalizate dupa data aderarii. Orice modernizare sau transformare inceputa dupa data aderarii va fi considerata bun de capital obtinut dupa aderare numai in conditiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea este operata intr-o perioada de 5 ani in cadrul careia bunurile imobile au fost dobandite, incepand cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobandit. Pentru bunurile imobile care sunt transformate sau modernizate, ajustarea taxei deduse aferente acestor lucrari este operata, de asemenea, intr-o perioada de 5 ani de la data finalizarii fiecarei lucrari de transformare sau modernizare. Pentru ajustare, suma taxei pentru fiecare an reprezinta o cincime din taxa dedusa aferenta achizitiei, construirii sau modernizarii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustarii lunare se imparte fiecare cincime la 12. Suma care nu poate fi dedusa se calculeaza astfel: din perioada de 5 ani se scade numarul de luni in care bunul imobil a fost utilizat in regim de taxare, iar rezultatul se inmulteste cu ajustarea lunara. Fractiunile de luna se considera luna intreaga. Taxa nedeductibila obtinuta prin ajustare se inregistreaza din punct de vedere contabil pe cheltuieli, precum si in jurnalul pentru cumparari si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala in care persoana impozabila incepe aplicarea regimului de scutire.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere
O persoana impozabila dobandeste la data de 15 aprilie 2005, prin achizitie sau investitii, un bun imobil avand o valoare de 30.000.000 lei. Taxa dedusa aferenta acestui imobil a fost de 5.700.000 lei. In anul 2006 au fost incepute lucrari de modernizare, finalizate in data de 20 aprilie 2007, care au marit valoarea bunului imobil cu 1.000.000 lei (mai putin de 20% din valoarea bunului imobil), pentru care taxa dedusa aferenta este de 190.000 lei.
De la data de 15 aprilie 2005 pana la 31 decembrie 2007, persoana impozabila inchiriaza imobilul 100% in regim de taxare.
Pe data de 1 ianuarie 2008, persoana impozabila renunta la optiunea de a taxa operatiunea de inchiriere, aplicand scutirea prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
Ajustarea dreptului de deducere se efectueaza astfel:
A. Ajustarea pentru taxa dedusa aferenta dobandirii bunului imobil
- Taxa dedusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Taxa dedusa pentru perioada 15 aprilie 2005-31 decembrie 2007, respectiv 33 de luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2010:
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteaza.
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007
- Taxa dedusa aferenta modernizarii: 190.000 lei
- Taxa dedusa pentru perioada 20 aprilie 2007-31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2011:
- 190.000 lei: 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei: 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteaza.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata pe cheltuieli, in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, si corespunzator va fi preluata in decontul privind taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva. Aceeasi procedura de ajustare se aplica si in cazul transformarilor sau modernizarilor incepute si finalizate inainte de data aderarii, indiferent de valoarea acestora.
(2) Pentru aplicarea art. 161 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (1) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani, si metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici intregi, si nu lunar. Pentru taxa dedusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (1).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in 2006, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (1) lit. A.
(3) Pentru aplicarea art. 161 alin. (3) si (6) din Codul fiscal, persoanele impozabile pot deduce din taxa nededusa, aferenta bunurilor imobile achizitionate, construite, transformate sau modernizate in ultimii 5 ani, o suma proportionala cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizata pentru aceste operatiuni si cu numarul de luni in care bunul va fi utilizat in regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (6) se limiteaza la modernizarile si transformarile care au fost incepute inainte de aderare si finalizate dupa data aderarii. Orice modernizare sau transformare inceputa dupa data aderarii va fi considerata bun de capital obtinut dupa aderare numai in conditiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea se realizeaza intr-o perioada de 5 ani in cadrul careia bunurile imobile au fost dobandite, incepand cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobandit. Pentru bunurile imobile care sunt modernizate sau transformate, ajustarea taxei nededuse aferente acestor lucrari este operata, de asemenea, intr-o perioada de 5 ani de la data finalizarii fiecarei lucrari de modernizare sau transformare. Pentru ajustare se va tine cont de suma taxei nededuse pentru fiecare an, care reprezinta o cincime din taxa aferenta achizitiei, construirii, transformarii sau modernizarii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustarii lunare se imparte fiecare cincime la 12. Stabilirea sumei care poate fi dedusa se calculeaza astfel: din perioada de 5 ani se scade numarul de luni in care bunul imobil a fost utilizat in regim de scutire, iar rezultatul va fi inmultit cu ajustarea lunara. Fractiunile de luna se considera luna intreaga. Taxa de dedus rezultata in urma ajustarii se inregistreaza din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala in care persoana impozabila incepe aplicarea regimului de taxare.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere:
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana a inchiriat in regim de scutire bunul imobil in totalitate si nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si opteaza pentru regimul de taxare a tuturor operatiunilor de inchiriere de la data de 1 ianuarie 2008. Aceeasi procedura de ajustare se aplica si in cazul transformarilor sau modernizarilor incepute si finalizate inainte de data aderarii, indiferent de valoarea acestora.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobandirii bunului imobil
- Taxa nededusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Ajustarea pentru restul perioadei de 5 ani: 27 luni (60 luni - 33 luni):
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteaza.
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007
- Taxa nededusa: 190.000 lei
- Taxa nededusa pentru perioada 20 aprilie 2007-31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteaza.
- Ajustarea taxei pentru perioada 1 ianuarie 2008-1 aprilie 2011:
- 190.000 lei : 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei : 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteaza.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, se inregistreaza din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva.


(4) Pentru aplicarea art. 161 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele impozabile vor ajusta taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (3) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani, si prin metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici intregi, si nu lunar. Pentru taxa nededusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (3).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar inversand datele situatiei, consideram ca persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei, a inchiriat in regim de scutire bunul imobil in totalitate si nu a dedus TVA aferenta modernizarii efectuate si opteaza pentru regimul de taxare a tuturor operatiunilor de inchiriere de la data de 1 ianuarie 2008.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (3) lit. A.
(5) Pentru aplicarea art. 161 alin. (8) si (10) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008 si nu a optat pentru taxarea acestei vanzari.
A. Ajustarea taxei deduse aferente dobandirii bunului imobil: 2/5
- Taxa dedusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achizitiei si al primei utilizari), precum si anii 2006 si 2007 sunt luati in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007: 4/5
- Taxa dedusa: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul in care se termina lucrarile de modernizare) este luat in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata pe cheltuieli, in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, si corespunzator va fi preluata in decontul privind taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva.
(6) Pentru aplicarea art. 161 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (5) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani. Pentru taxa dedusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (5).
Acelasi exemplu ca la alin. (1), in situatia in care persoana impozabila vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008 si nu a optat pentru taxarea acestei vanzari. Persoana impozabila a facut lucrari de modernizare, incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (5) lit. A.
(7) Pentru aplicarea art. 161 alin. (9) si (12) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteaza taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitata la 5 ani. Valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008, optand pentru taxarea acestei vanzari. Valoarea de vanzare a bunului imobil este de 30.000.000 lei, taxa colectata aferenta fiind de 5.700.000 lei.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobandirii bunului imobil: 2/5
- Taxa nededusa aferenta bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achizitiei si al primei utilizari), precum si anii 2006 si 2007 sunt luati in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia ia nastere dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrarii de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007: 4/5
- Taxa nededusa: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul in care se termina lucrarile de modernizare) este luat in considerare. Anul 2008, pe parcursul caruia ia nastere dreptul de deducere, nu se ia in considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustata:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultata din ajustarile efectuate la lit. A si B, reprezinta diferenta de taxa care va fi inregistrata prin diminuarea cheltuielilor, precum si in jurnalul pentru cumparari din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, si se preia corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru perioada fiscala respectiva, taxa de dedus rezultata in urma ajustarii fiind mai mica decat taxa colectata.
(8) Pentru aplicarea art. 161 alin. (13) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteaza taxa nededusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (7) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani. Pentru taxa nededusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor efectuate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (7). Valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelasi exemplu ca la alin. (1), dar, inversand datele situatiei, consideram ca persoana nu a dedus TVA aferenta achizitiei si nici modernizarii efectuate si vinde cladirea la data de 1 ianuarie 2008, optand pentru taxarea acelei vanzari.
Persoana impozabila a facut lucrari de modernizare incepute in anul 2006 si finalizate in anul 2007, in valoare de 20.000.000 lei, in loc de 1.000.000 lei.
Intrucat valoarea bunului imobil dupa transformare este de 50.000.000 lei si intrucat valoarea modernizarii depaseste 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferenta modernizarii trebuie sa fie facuta conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada si metoda de ajustare.
Pentru taxa aferenta bunului imobil, ajustarea se efectueaza potrivit exemplului de la alin. (7) lit. A."

 

Categorii: fiscalitate | tva | declaratii fiscale

Cuvinte cheie: norme de aplicare cod fiscal | tva | drept de deducere

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics