.

28 Octombrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

Noile prevederi privind decontul de TVA, aplicabile de la data de 1 Noiembrie

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


 Asa cum mentionam si in articolul precedent, O noua modificare adusa Codului Fiscal referitor la Modificarile aduse codului Fiscal cu aplicabilitate de la 1 Ianuarie 2009 (cu exceptii), doua dintre modificari isi produc efectele incepand cu 1 Noiembrie 2009. astfel, asa cum faceam precizarea si in articolul precedent,
Nici Titlu VI – Taxa pe valoarea adaugata nu a ramas neatins. Noile prevederi referitoare la decontul special de taxa pe valoarea adaugata, mentioneaza:
Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie intocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Economiei si Finantelor si se depune:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiilor intracomunitare;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, de catre persoanele prevazute la alin. (3), dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare." (modificare aplicabila de la 1 Noiembrie 2008).

SActualmente, daca autovehiculele pentru care se efectueaza inmatricularea fac obiectul unei achizitii intracomunitare, iar acestea indeplinesc conditiile cu privire la mijloacele de transport noi, persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Decontul special de TVA, potrivit prevederilor art.1563 din Codul fiscal, si sa faca plata taxei, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nasterea exigibilitatea operatiunii.

Reamintim conditiile care trebuie indeplinite, potrivit Codului Fiscal, pentru ca un mijloc de transport sa fie considerat mijloc de transport nou:

a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:
1. navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata sau pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta; si
2. aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale;
b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
2. in cazul unei nave maritime, sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
3. in cazul unei aeronave, sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.

 

 

Categorii: fiscalitate | tva | contabilitate

Cuvinte cheie: taxa pe valoare adaugata | mijloc de transport nou | decont special de tva

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics