.

20 Octombrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

O noua modificare adusa Codului Fiscal

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Codul fiscal a suferit o noua modificare, prin OUG 127 / 08.10.2008, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 16 octombrie 2008. Enumeram principalele modificari aduse Codului Fiscal, cu aplicare de la 1 Ianuarie 2009 (cu exceptii).

 In primul rand, se da notiunii de nerezident o noua definitie. Definitia veche, potrivit careia nerezident este orice persoana juridica straina si orice persoana fizica nerezidenta este inlocuita cu una noua, potrivit careia nerezident este orice persoana juridica straina, orice persoana fizica nerezidenta si orice alte entitati straine, inclusiv organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica, care nu sunt inregistrate in Romania, potrivit legii.

Conform noii reglementari, sunt incluse in sfera veniturilor obtinute in Romania, veniturile din transferul titlurilor de participare la o persoana juridica, daca aceasta este o persoana juridica romana sau daca cea mai mare parte a valorii mijloacelor fixe ale persoanei juridice, direct sau prin una sau mai multe persoane juridice, reprezinta proprietati imobiliare situate in Romania, precum si veniturile din transferul titlurilor de valoare, emise de rezidenti romani.

Se largeste si sfera veniturilor neimpozabile la calculul profitului impozabil, in randul acestora fiind incluse, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. In aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare vor fi cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

De asemenea, in randul cheltuielilor cu deductibilitate limitata sunt incluse cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant si cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

In ceea ce priveste cheltuielile nedeductibile, porivit articolului 21 alineatul (4), litera h), sunt nedeductibile cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora. Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv. .

In privinta veniturilor obtinute de persoanele juridice straine din proprietati imobiliare si din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare, in perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv, nu se impoziteaza profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana."

In privinta regulilor generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, potrivit modificarii, sunt deductibile limitat (art 48 alineatul (5), literele g) si h))
g) contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii facultative, in conformitate cu legislatia in vigoare, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru o persoana;
h) prima de asigurare voluntara de sanatate, conform legii, in limita echivalentului in lei a 250 euro anual pentru o persoana.

Modificari au suferit si deducerile salariale, in vederea calcularii impozitului pe salarii. In acest sens, contributiile la fondurile de pensii facultative, au fost admise la deductibilitate pana la nivelul anual, in lei, a 400 euro. Anterior, nivelul era de pana la 200 EUR anual.

In ceea ce priveste retinerea impozitului din veniturile din investitii, exista modificari aduse articolului 67, alineatul (5) potrivit caruia pierderea anuala rezultata din compensarea, la sfarsitul anului, a pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele prevazute la alin. (4), cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele prevazute la alin. (4), se va reporta, incepand cu anul 2010, numai in anul urmator. Pierderea anuala inregistrata in anul fiscal 2009 nu se reporteaza."

Noi adaugiri fac referire la impozitul pe veniturile din investitii (art. 67), respectiv:
- In perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt venituri neimpozabile.
- Castigurile persoanelor fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, realizate incepand cu 1 ianuarie 2010, sunt supuse regulilor prevazute la alin. (3) lit. a).

Alte modificari vizeaza sfera veniturilor impozabile in Romania, aratandu-se ca vor fi excluse din aceasta categorie urmatoarele:
a) veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica din transferul titlurilor de valoare, respectiv a tilurilor de participare, detinute direct sau indirect intr-o persoana juridica romana;
b) veniturile obtinute din Romania de nerezidenti din transferul instrumentelor financiare derivate, definite potrivit legii;
c) veniturile obtinute de nerezidenti pe piete de capital straine din transferul titlurilor de participare, detinute de o persoana juridica romana, precum si din transferul titlurilor de valoare, emise de rezidenti romani.

Nici Titlu VI – Taxa pe valoarea adaugata nu a ramas neatins. Noile prevederi referitoare la decontul special de taxa pe valoarea adaugata, mentioneaza:
Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie intocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Economiei si Finantelor si se depune:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiilor intracomunitare;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, de catre persoanele prevazute la alin. (3), dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare." (modificare aplicabila de la 1 Noiembrie 2008).

Se mai stabileste obligatia operatorilor economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail produse energetice de a se inregistra la autoritatea fiscala competenta, conform procedurii si cu indeplinirea conditiilor ce vor fi stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in caz contrar acestia fiind pasibili la plata unei amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare si oprirea activitatii de comercializare a produselor accizabile pe o perioada de 1-3 luni. (modificare aplicabila de la 1 Noiembrie 2008).

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca se reduce impozitul pe cladiri si pe teren cu 50%, pentru acele cladiri si terenuri aferente detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioada de maximum 6 luni pe durata unui an calendaristic.

 

Categorii: fiscalitate | codul fiscal | contabilitate

Cuvinte cheie: modificari codul fiscal | codul fiscal | codul fiscal 2009

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics