.

02 Iulie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

AUDITUL STATUTAR AL SITUATIILOR FINANCIARE

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Ordonanta de urgenta nr. 90 din 24/06/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate- Monitorul Oficial nr.481 din 30/06/2008

 Prin Ordonanta de urgenta nr. 90/2008 publicata in Monitorul Oficial parte I nr. 481 din data de 30.06.2008, se reglementeaza auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, intocmite potrivit legii contabilitatii si reglementarilor contabile aplicabile.

Aprobare, educatie continua si recunoastere reciproca


Activitatea de audit statutar se efectueaza numai de catre auditorii statutari sau de firmele de audit care au facut obiectul autorizarii.

Autoritatea competenta responsabila pentru autorizarea auditorilor statutari si a firmelor de audit este Camera Auditorilor Financiari din România.

Responsabilitatea finala pentru aprobarea auditorilor statutari si a firmelor de audit revine organismului de supraveghere publica, asa cum este prevazut la titlul II.

O persoana fizica poate fi autorizata sa efectueze audit statutar, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, dupa efectuarea stagiului de pregatire practica si promovarea examenului de competenta profesionala.

Camera poate autoriza ca auditori statutari doar persoanele fizice care indeplinesc cumulativ cel putin urmatoarele conditii:

- au o buna reputatie.

- au absolvit o institutie de invatamânt economic superior sau un nivel echivalent, in conditiile stabilite prin regulamentul emis de Camera si aprobat de organismul de supraveghere publica prevazut la titlul II;

- au urmat un curs de instruire teoretica;

- au efectuat un stagiu de pregatire practica, in conformitate cu prevederile art. 9;

- au promovat examenul de competenta profesionala, organizat sau recunoscut de autoritatea competenta pentru autorizarea auditorilor statutari si a firmelor de audit.


Autorizarea firmelor de audit

Camera poate autoriza ca firme de audit doar entitatile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoanele fizice care efectueaza auditul statutar in numele firmei de audit trebuie sa indeplineasca cel putin conditiile prevazute la art. 4 si trebuie sa fie autorizate, respectiv aprobate ca auditori statutari in România;

b) o majoritate a drepturilor de vot in firma de audit trebuie sa fie detinuta de firme de audit care sunt autorizate in oricare dintre statele membre sau de persoane fizice care indeplinesc cel putin conditiile prevazute la art. 4. Aceste persoane fizice trebuie sa fie autorizate in oricare alt stat membru. Pentru scopul auditului statutar al societatilor cooperative europene si al entitatilor similare, autoritatile competente prevazute la titlul II pot stabili reglementari specifice cu privire la drepturile de vot;

c) o majoritate a membrilor organului administrativ sau de conducere al firmei de audit, dar nu mai mult de 75%, trebuie sa fie reprezentata de firme de audit autorizate in oricare dintre statele membre sau de persoane fizice care indeplinesc cel putin conditiile prevazute la art. 4. Aceste persoane fizice trebuie sa fie autorizate in oricare alt stat membru. In cazul in care un astfel de organ administrativ sau de conducere nu are mai mult de 2 membri, unul dintre acestia trebuie sa indeplineasca cel putin conditiile mentionate in prezentul articol;

d) firma de audit trebuie sa aiba o buna reputatie.


Aprobarea auditorilor statutari din alte state membre

Camera stabileste proceduri pentru aprobarea auditorilor statutari care au fost autorizati in alt stat membru al Uniunii Europene.

Aceste proceduri nu depasesc cerinta de a promova un test de aptitudini in conformitate cu art. 4 din Directiva 89/48/CEE a Consiliului privind sistemul general de recunoastere a diplomelor de invatamânt superior acordate pentru formare profesionala cu durata minima de 3 ani, transpusa in legislatia nationala.

Testul de aptitudini se sustine in limba româna si include cunostinte din legislatia româneasca, in masura in care sunt relevante pentru auditul statutar.

Responsabilitatea finala pentru aprobarea auditorilor statutari si a firmelor de audit din alte state membre revine organismului de supraveghere publica, asa cum este prevazut la titlul II.

Registrul public

Auditorii statutari si firmele de audit sunt inregistrati (inregistrate) intr-un registru public

Fiecare auditor statutar si fiecare firma de audit sunt identificati (identificate) in Registrul public printr-un numar individual. Informatiile referitoare la auditorii statutari si firmele de audit se pastreaza si intr-un registru in format electronic, care este accesibil publicului pe site-ul Camerei,

Inregistrarea auditorilor statutari

In Registrul public electronic se mentioneaza cel putin urmatoarele informatii privind auditorii statutari:

a) numele, prenumele, adresa si numarul individual de inregistrare;

b) daca este cazul, numele, adresa, adresa de website si numarul individual de inregistrare ale firmei de audit la care auditorul statutar este angajat ori asociat ca partener sau in orice alt mod cu firma respectiva;

c) informatii cu privire la toate celelalte inregistrari ca auditor statutar la autoritatile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene si/sau ale altor terte tari, inclusiv numele autoritatii(lor) de inregistrare si, daca este cazul, numarul (numerele) de inregistrare la acestea.

Auditorii statutari din terte tari, inregistrati in conformitate cu art. 51, sunt indicati in mod clar in Registrul public ca atare, intr-o sectiune distincta, si nu ca auditori statutari.

Inregistrarea firmelor de audit

Pentru fiecare firma de audit, Registrul public electronic contine cel putin urmatoarele informatii:

a) numele, adresa si numarul de inregistrare;

b) forma juridica;

c) informatii de contact, persoana principala de contact si, acolo unde este cazul, adresa de website;

d) adresa fiecarui birou deschis in România;

e) numele, prenumele si numarul de inregistrare sau asimilat, pentru toti auditorii statutari angajati sau asociati ca parteneri ori in alt mod cu firma de audit;

f) numele si adresa la care isi desfasoara activitatea, dupa caz, pentru toti actionarii/asociatii;

g) numele, prenumele, adresele profesionale sau adresele de corespondenta, dupa caz, pentru membrii consiliului de administratie ori de conducere;

h) apartenenta firmei la o retea, precum si o lista cu numele si adresele firmelor membre si afiliate sau o indicare a locului unde aceste informatii pot fi accesate de public, daca este cazul;

i) informatii cu privire la toate celelalte inregistrari ca firma de audit la autoritatile competente ale altor state membre ale Uniunii Europene si/sau ale tertelor tari, inclusiv numele si adresa autoritatii(lor) de inregistrare si, daca este cazul, numarul (numerele) de inregistrare.

Entitatile de audit din terte tari, inregistrate in conformitate cu art. 51, sunt indicate in mod clar in Registrul public, intr-o sectiune distincta, ca atare, si nu ca firme de audit.

Responsabilitatea pentru inregistrarea informatiilor

Informatiile furnizate Camerei in legatura cu inregistrarea auditorilor statutari si a firmelor de audit, precum si actualizarea informatiilor in conformitate cu art. 15, 16 si 17 sunt semnate de auditorul statutar sau de reprezentantul legal al firmei de audit.

In cazul in care informatiile sunt furnizate in format electronic, acest lucru se realizeaza prin intermediul semnaturii electronice, conform legislatiei aplicabile in domeniu.

Raspunderea auditorului statutar si a firmei de audit

Auditorii statutari sau firmele de audit raspund pentru orice daune provocate, cu voie sau ca urmare a neglijentei, prin efectuarea misiunii lor.

O firma de audit este raspunzatoare impreuna cu auditorul statutar care a efectuat o misiune in numele acesteia pentru daunele provocate de auditorul statutar.

Un auditor statutar sau o firma de audit trebuie sa incheie o asigurare obligatorie de acoperire a riscurilor profesionale.

Limitarea in timp si cuantumul sumei care poate fi solicitata drept dauna de la un auditor statutar sau de la o firma de audit vor fi reglementate prin regulament emis de organismul de supraveghere publica prevazut la titlul II.

Exercitarea activitatii de audit statutar fara a detine calitatea de auditor statutar constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.

Numirea si demiterea auditorilor

Auditorul statutar sau firma de audit este numit(a) de adunarea generala a actionarilor/asociatilor entitatii auditate.

Auditorii statutari sau firmele de audit pot fi demisi(demise) numai in cazul in care exista motive temeinice. Divergenta de opinii cu privire la tratamentele contabile sau la procedurile de audit nu reprezinta un motiv temeinic pentru demitere.

Entitatea auditata, auditorul statutar sau firma de audit informeaza organismul de supraveghere publica prevazut la titlul II in legatura cu demiterea sau demisia intervenita pe durata mandatului si da o explicatie adecvata pentru motivele demiterii sau demisiei, dupa caz.

Prezenta Ordonanta prevede infiintarea Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar. Acest consiliul functioneaza pe langa Ministerul Economiei si Finantelor pana la data de 31 decembrie 2008 si, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, pe langa Cancelaria Primului-Ministru.
Consiliul reprezinta autoritatea din cadrul sistemului de supraveghere publica care are responsabilitatea finala pentru supravegherea urmatoarelor activitati:
- aprobarea si inregistrarea auditorilor statutari si a firmelor de audit in Romania, potrivit prevederilor regulamentului emis in acest scop;
- adoptarea standardelor de etica si a sistemului de control intern al calitatii auditorilor statutari, a firmelor de audit si a activitatii de audit statutar;
- formarea profesionala continua;
- asigurarea calitatii si efectuarea de revizuiri pentru asigurarea calitatii;
- asigurarea sistemelor de investigatie si disciplina.



 

 

Categorii: contracte | contabilitate | situatii financiare

Cuvinte cheie: audit | audit statutar al situatiilor financiare | monitorul oficial nr.481 din 30 iunie 2008

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics