.

20 Iunie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

MODIFICAREA REGULAMENTULUI PENTRU EFECTUAREA STAGIULUI SI EXAMENUL DE APTITUDINI

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Hotarare nr. 93 din 14/05/2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat- Monitorul Oficial nr. 454 din 18 Iunie 2008

 Consiliul superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania a emis hotararea de modificare a regulamentului pentru efectuarea stagiului si examenul de aptitudini. Reflectam in continuare elementele importante ale hotararii:

Atentie: Potrivit art. 2, alin (2) al regulamentului, in vederea efectuarii stagiului, cererea de inscriere la stagiu se depune in termen de maximum doua luni de la data promovarii examenului de admitere; in caz contrar, candidatul va sustine din nou examenul de acces.

O prima modificare importanta a Regulamentului consta in faptul ca, in situatia in care candidatul a terminat sau se afla in cursul efectuarii stagiului la categoria contabil autorizat si a promovat examenul la categoria expert contabil se recunoaste stagiul efectuat, dar nu mai mult de 3 semestre (anterior era vorba de numai doua semestre); In plus, contabilii autorizati, membri activi ai Corpului, cu o vechime de cel putin 2 ani, pot fi supusi unui program intensiv de practica si pot sustine examenul de aptitudini in primele 6 luni de la data promovarii examenului de admitere la stagiu pentru accesul la profesia de expert contabil."

O alta modificare importanta face referire la faptul ca fiecare tutore de stagiu are dreptul la maximum 10 stagiari (anterior neputand avea decat un singur stagiar); autorizarea de a avea mai mult de 10 stagiari (anterior modificarii – un stagiar) se acorda, pentru fiecare stagiar in plus, de consiliul filialei Corpului, dupa examinarea ansamblului activitatilor tutorelui de stagiu."




A fost eliminate prevederea potrivit careia intr-un an, un stagiar trebuie sa efectueze minimum doua zile de pregatire, in legatura cu comportamentul profesional si doctrina profesionala, si 4 zile de pregatire tehnica.

In plus, a fost introdus un nou capitol, capitolul VIII1 "Prevederi speciale privind modul de organizare si desfasurare a actiunilor in sistem colectiv a stagiarilor Corpului", cu urmatorul cuprins:

"CAPITOLUL VIII1
Prevederi speciale privind modul de organizare si desfasurare a
actiunilor in sistem colectiv a stagiarilor Corpului

Art. 181. - Absolventii examenului de acces la profesia de expert contabil si contabil autorizat, care nu figureaza in evidenta vreunui tutore de stagiu, au obligatia participarii, in sistem colectiv, la actiuni de pregatire tehnica si deontologica, precum si la efectuarea unui numar de 400 de ore/an (respectiv 200 de ore/semestru) prevazute de regulament, constand in lucrari profesionale.

Art. 182. - Pentru inscrierea in sistem colectiv, stagiarul depune cu cel putin 15 zile inainte de inceperea stagiului, dar nu mai tarziu de doua luni de la data promovarii examenului de admitere la stagiu, o cerere, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 a).

Presedintele Consiliului filialei confirma pe cererea al carei model este prevazut in anexa nr. 3 a) inscrierea la stagiu pentru «Pregatirea in sistem colectiv», trimitand stagiarului o scrisoare de confirmare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5 a).

Toti stagiarii care vor urma actiunile de pregatire in sistem colectiv vor fi inregistrati de catre directorul executiv al filialei, in ordinea sosirii scrisorilor de inscriere de la stagiari, in Registrul matricol si, de asemenea, vor primi livrete de stagiu.

Art. 183. - Pregatirea in sistem colectiv a stagiarilor se face pe baza unui calendar semestrial intocmit de directorul executiv ai filialei si vizat de presedintele filialei pana la data de 15 a primei luni din semestru si se transmite Directiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.

Calendarul semestrial de pregatire va contine, dupa caz:

- numarul total al stagiarilor inscrisi pentru sistemul colectiv de pregatire, pe ani;

- lectorii ce pot fi utilizati pentru verificarea lucrarilor profesionale si predarea cursurilor de pregatire tehnica si deontologica;

- lista stagiarilor (pe ani) repartizati pentru un lector, dar nu mai mult de 100 de stagiari pentru un lector;

- graficul de efectuare a lucrarilor profesionale (200 de ore/semestru) si zilele de pregatire tehnica si deontologica, pentru fiecare lector.

Pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea pregatirii in sistem colectiv (chirie pentru sala si plata lectorilor) se percepe un tarif anual pe stagiar de 150 euro.

Art. 184. - Pentru parcurgerea categoriilor de lucrari profesionale cuprinse in Programul-cadru de pregatire practica in sistem colectiv a stagiarilor (anexa nr. 14) procedura este urmatoarea:

- lectorul formator de stagiu repartizeaza fiecarui stagiar de care raspunde un numar de 30-50 de intrebari, exercitii si studii de caz din lista si tematica indicata de directia de specialitate, la inceputul fiecarui semestru;

- directorul executiv sau responsabilul cu stagiul din cadrul filialei urmareste primirea lucrarilor rezolvate de fiecare stagiar in cursul semestrului respectiv si fixeaza ziua in care stagiarul va trebui sa sustina modul de rezolvare a exercitiilor in prezenta lectorului formator de stagiu;

- directorul executiv sau responsabilul cu stagiul va receptiona orice solicitare a stagiarilor pentru consultatii in rezolvarea problemelor primite si va fixa graficul de consultatii impreuna cu lectorul de stagiu, in cursul semestrului respectiv;

- lucrarile efectuate sunt arhivate in dosarul stagiarului si mentionate in livretul de stagiu sub semnatura lectorului formator de stagiu.

Art. 185. - Pentru cele 4 zile de pregatire tehnica si pentru cele doua zile de pregatire deontologica a stagiarilor in sistem colectiv, se vor respecta Tematica pentru cursurile de pregatire tehnica, prezentata in anexa nr. 6 si Tematica pentru cursurile de pregatire deontologica si doctrina profesionala pentru experti contabili si contabili autorizati, prezentata in anexa nr. 6 a).

Toate celelalte reguli, drepturi si obligatii cu privire la stagiari, mentionate in regulament sau in alte reglementari interne, raman valabile si pentru stagiarii pregatiti in sistem colectiv.

Art. 186. - Tarifele, precum si toate cheltuielile privind organizarea si efectuarea in sistem colectiv a stagiarilor se prevad in bugetul de venituri si cheltuieli al Corpului.

Art. 187. - Plata lectorilor formatori de stagiu se face pe baza rapoartelor de activitate, potrivit metodologiei ce se aproba de Biroul permanent al Consiliului superior, in termen de 30 de zile de la aprobarea prevederilor capitolului VIII1.

Art. 188. - Raspunderea pentru organizarea si desfasurarea cursurilor de pregatire tehnica si deontologica in sistem colectiv a stagiarilor revine directorului executiv al filialei si Directiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.

Art. 189. - In termen de 30 de zile, consiliile filialelor vor stabili lista lectorilor formatori de stagiu in sistem colectiv. Orice modificare a listei se comunica Directiei de specialitate in termen de 15 zile de la constatarea lipsei de activitate sau incetarii activitatii unui lector, pentru validare."

Articolului 24, dupa alineatul (3), i se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

"(4) Controlorii de stagiu primesc semestrial o indemnizatie pe baza rapoartelor de activitate vizate de directorul executiv al filialei si aprobate de directorul general. Biroul permanent al Consiliului superior va stabili cuantumul indemnizatiilor, precum si conditiile si procedurile prealabile pentru plata acestora."

Atentie: Potrivit modificarilor aduse Art. 31, alin (2),

"(2) Proba scrisa, cu o durata de 6 ore, consta in:

a) studii de caz, exercitii si probleme din domeniul expertizei, monografiei contabile, analizei economico-financiare, evaluarii intreprinderilor si auditului;

b) intrebari de judecata profesionala din doctrina si deontologia profesiei contabile, organizarea si functionarea Corpului.

Asta inseamna, ca pe langa cele deja existente, probei scrise i s-au adaugat de caz, exercitii si probleme din domeniul analizei economico-financiare

Va sunt redate in continuare, urmatoarele:

- Model de cerere de abilitare în calitate de tutore de stagiu - persoana fizica

- Model de cerere de abilitare în calitate de tutore de stagiu - persoana juridica

- Model de scrisoare a stagiarului

- Informare ca nu a fost gasit un tutore de stagiu

- Model de atestare a tutorelui de stagiu

- Confirmare de primire a înscrierii la stagiu

- Confirmare de primire a înscrierii la stagiu (colectiv)

- Raportul directorului executiv al filialei asupra conditiilor de derulare a stagiului pentru "Pregatirea în sistem colectiv"

- CERTIFICAT DE STAGIU

 

Categorii: contracte | contabilitate | formulare

Cuvinte cheie: stagiu | examen aptitudini | expert contabil

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics