.

05 Ianuarie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

DREPTURI PE PERIOADA DELEGARII SI DETASARII

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


HOTARAREA DE GUVERN nr. 1860 / 2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.- Monitorul Oficial nr.1046 / 29 Decembrie 2006

 Art. 1. - (1) Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de finantarea acestora, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) Drepturile prevazute la alin. (1) se acorda personalului din autoritatile si institutiile publice, precum si din unitatile aflate in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora.
(3) Cheltuielile de transport pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala sunt cele stabilite prin acte normative specifice.
Art. 2. - Pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.

Art. 3. - (1) In functie de evolutia preturilor de consum la produsele alimentare, in cazul in care rezulta o crestere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finantelor Publice va actualiza cuantumul indemnizatiilor de delegare si detasare prevazute de prezenta hotarare.
(2) In functie de evolutia preturilor de consum la servicii, in cazul in care rezulta o crestere mai mare de 10% a acestora, Ministerul Finantelor Publice va actualiza cuantumul sumei ce reprezinta compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat in delegare, in situatia in care acesta nu beneficiaza de cazare in structuri de primire turistica.

(3) Actualizarile prevazute la alin. (1) si (2) se vor face prin ordin al ministrului finantelor publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 4. - (1) Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice vor lua masuri pentru gospodarirea judicioasa a fondurilor aprobate pentru finantarea cheltuielilor prevazute de prezenta hotarare.
(2) Ordonatorii de credite trebuie sa se incadreze in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin bugetul anual.
Art. 5. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotarari atrage, dupa caz, in conditiile legii, raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala a celor vinovati.
Art. 6. - Prezenta hotarare intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Art. 7. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 543/1995 privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 220 din 13 septembrie 1996, cu modificarile ulterioare.

ANEXA

DREPTURILE SI OBLIGATIILE
personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului

CAPITOLUL I - Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii

Art. 1. - Delegarea si detasarea personalului autoritatilor si institutiilor publice se dispune in scris de catre conducatorii acestora.
Art. 2. - Este interzisa fixarea de la inceput a duratei delegarii si detasarii pentru o perioada mai mica decat cea efectiv necesara pentru executarea sarcinilor respective, precum si fractionarea delegarilor si detasarilor prin rechemarea nejustificata a personalului inainte de indeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea si detasarea.
Art. 3. - Executarea sarcinilor pe perioada delegarii se considera munca prestata in realizarea obligatiilor ce revin persoanei delegate la locul ei de munca.
Art. 4. - Persoana aflata in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea. Pe timpul delegarii nu se pot plati ore suplimentare.
Art. 5. - Persoana aflata in delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegarii, a desfasurat activitate peste durata normala de lucru sau intr-una din zilele de repaus saptamanal sau sarbatoare legala, confirmata de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiaza, cu aprobarea conducerii unitatii, de timp liber in compensare, potrivit reglementarilor legale.
Art. 6. - Obligatiile de munca in perioada detasarii sunt cele stabilite pentru locul de munca la care se executa detasarea.
Art. 7. - Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detasarii si cheltuielile de detasare se platesc de unitatea la care se efectueaza detasarea, cu exceptia cazurilor cand prin lege se prevede altfel.
Art. 8. - Pe durata delegarii si detasarii persoana isi pastreaza functia, clasa, gradul profesional si treapta de salarizare sau, dupa caz, gradul sau treapta profesionala si salariul avute la locul de munca. Cand detasarea se dispune intr-o functie pentru care este stabilit un salariu mai mare, persoana detasata poate opta pentru acest salariu, in conditiile prevazute de lege.

CAPITOLUL II - Indemnizatia de delegare si de detasare


Art. 9. - Persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Art. 10. - Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Art. 11. - Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Art. 12. - Persoana care in perioada delegarii sau detasarii isi pierde temporar capacitatea de munca beneficiaza, pe timpul incapacitatii, pe langa indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, atat de indemnizatie de delegare sau detasare, cat si de decontarea cheltuielilor de cazare. Persoana respectiva nu primeste aceste drepturi in cazul internarii in spital sau al parasirii localitatii, cu exceptia celei detasate, care isi pastreaza dreptul de cazare si pe timpul spitalizarii.

CAPITOLUL III - Cheltuieli de transport

Art. 13. - Personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat de conducerea acestora sa indeplineasca anumite sarcini de serviciu in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, dupa cum urmeaza:
a) cu avionul, pe orice distanta, clasa economica;
b) cu orice fel de tren, dupa tariful clasei a II-a, pe distante de pana la 300 km, si dupa tariful clasei I, pe distante mai mari de 300 km;
c) cu navele de calatori, dupa tariful clasei I;
d) cu mijloace de transport auto si transport in comun, dupa tarifele stabilite pentru aceste mijloace;
e) cu mijloace de transport auto ale unitatilor, daca acestea au asemenea posibilitati, cu incadrarea in consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
f) cu autoturismul proprietate personala.
Art. 14. - Are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport pe calea ferata dupa tariful clasei I, pe orice fel de tren, indiferent de distanta, persoana care indeplineste functia de secretar general, secretar general adjunct, director general, director si adjunct al acestora, precum si cea care indeplineste alta functie similara din punctul de vedere al salarizarii si al atributiilor care ii revin, stabilite de ordonatorii principali de credite ai autoritatilor si institutiilor publice, atat pentru aparatul propriu, cat si pentru unitatile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora.
Art. 15. - Decontarea cheltuielilor pentru utilizarea vagonului de dormit este permisa numai in cazul calatoriilor efectuate pe timp de noapte, pe distante de peste 300 km si cu aprobarea prealabila a conducatorului unitatii.
Art. 16. - Deplasarea cu autoturismul proprietate personala se poate face numai cu aprobarea prealabila a ordonatorului de credite, atat pentru posesorul autoturismului, cat si pentru persoanele din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice care se deplaseaza impreuna cu acesta. In acest caz, posesorul autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.
Art. 17. - (1) Persoanei care ocupa o functie de demnitate publica, care se deplaseaza, in interesul serviciului, in alte localitati din tara, i se deconteaza cheltuielile de transport, indiferent de distanta si de mijlocul de transport folosit.
(2) De aceleasi drepturi si conditii beneficiaza si persoana cu functie de conducere, asimilata, in conditiile legii, unei functii de demnitate publica.
(3) In cazul in care deplasarea se efectueaza cu autoturismul proprietate personala, persoanele prevazute la alin. (1) si (2) primesc contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.
Art. 18. - In cazul in care conditiile de transport permit ca persoana aflata in delegare sau detasare sa se inapoieze zilnic in localitatea de domiciliu, dupa terminarea programului de lucru, din localitatea unde este trimisa in delegare sau detasare, ordonatorul de credite poate aproba decontarea cheltuielilor zilnice de transport sau costul unui abonament de transport, daca cheltuielile astfel efectuate sunt mai mici decat cele pentru plata indemnizatiei zilnice de delegare sau de detasare si a cazarii si daca prin aceasta nu se afecteaza bunul mers al activitatii la locul delegarii sau detasarii. In aceasta situatie nu se acorda indemnizatia zilnica de delegare sau de detasare.
Art. 19. - Costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum si comisioanele percepute de agentiile de voiaj intra in cheltuielile de transport care se deconteaza.
Art. 20. - Se deconteaza drept cheltuieli de transport si:
a) cheltuielile pentru transportul efectuat cu mijloacele de transport in comun la si de la aeroport, gara, autogara sau port, in cazul in care acestea sunt situate in alta localitate;
b) cheltuielile de transport efectuate in localitatea unde se executa delegarea sau detasarea, cu mijloacele de transport in comun, dus-intors, pe distanta dintre gara, aerogara, autogara sau port si locul delegarii sau detasarii ori locul de cazare;
c) cheltuielile de transport pe distanta dintre locul de cazare si locul delegarii sau detasarii;
d) taxele pentru trecerea podurilor;
e) taxele de traversare cu bacul;
f) taxele de aeroport, gara, autogara sau port;
g) alte taxe privind circulatia pe drumurile publice, prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
Art. 21. - Cheltuielile de transport se deconteaza si in urmatoarele cazuri:
a) persoana este chemata, inainte de terminarea misiunii, din localitatea unde se afla in delegare sau detasare;
b) persoana intrerupe delegarea sau detasarea si se inapoiaza in localitatea locului ei de munca obisnuit, din cauza incapacitatii temporare de munca, dovedita cu certificat medical.
Art. 22. - Decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare sau de detasare se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie platite in numerar. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare.
Art. 23. - Se admit la decontare si taxele suplimentare percepute de agentiile de voiaj sau de alte unitati, cum ar fi: convorbiri telefonice, telegrame, fax, e-mail, pentru retinerea locurilor in mijlocul de transport rutier, feroviar, aerian si naval.
Art. 24. - Cheltuielile de transport se deconteaza pe baza de documente justificative, cu exceptia cazului in care deplasarea in si din localitatea de delegare sau de detasare se face cu autoturismul proprietate personala.
Art. 25. - Nu se admit la decontare:
a) taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale;
b) cheltuielile de transport ale persoanei care are asigurat, de catre unitate, transportul gratuit in interesul serviciului;
c) cheltuielile de transport pentru inapoiere, in cazul in care persoana, dupa terminarea delegarii sau detasarii, a ramas sa-si efectueze concediul de odihna sau datorita altor cauze de ordin personal;
d) cheltuielile de transport, in cazul in care salariatul intrerupe timpul aferent delegarii sau detasarii din cauza unor interese personale.

CAPITOLUL IV - Cheltuieli de cazare

Art. 26. - (1) Persoana trimisa in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si in care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, dupa cum urmeaza:
a) in cazul cazarii in structurile de primire turistice, in limita tarifelor practicate in structurile de 2 stele, pentru o camera cu pat individual sau, in cazul in care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi;
b) in situatii deosebite, rezultate din declaratii pe propria raspundere, in care, ca urmare a imposibilitatii cazarii in structurile de primire turistice de 2 stele sau de confort mai redus, persoana trimisa in delegare a fost cazata in structuri de primire turistice de confort superior, decontarea cheltuielilor de cazare se face in limita tarifelor practicate in structurile de primire turistice de 3 stele pentru o camera cu pat individual sau, in cazul in care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi.
(2) In cazul in care cazarea s-a facut intr-o structura de primire turistica de confort superior celei de 3 stele, se deconteaza numai 50% din tariful de cazare perceput.
Art. 27. - In structurile de primire turistice se includ: hoteluri, moteluri, vile, bungalouri, cabane, campinguri, sate de vacante, pensiuni, popasuri turistice, spatii de campare organizate in gospodariile populatiei destinate prin constructie cazarii.
Art. 28. - In situatia in care personalul aflat in delegare nu se cazeaza in conditiile prevazute la art. 26, cheltuielile de cazare se compenseaza prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei.
Art. 29. - La stabilirea cheltuielilor de cazare care se deconteaza se iau in considerare taxa de parcare hoteliera, taxa de statiune si alte taxe prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
Art. 30. - (1) Persoanei detasate in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca i se asigura, prin grija unitatii la care este detasata, cazarea gratuita in cladiri ori in spatii inchiriate de aceasta, in limita tarifelor legale. In aceste situatii, cheltuielile de cazare in structurile de primire turistice nu se deconteaza.
(2) Functionarului public detasat, in interesul autoritatii, institutiei publice sau unitatii aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, in alta localitate decat cea de domiciliu i se poate deconta chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii, pana la asigurarea cazarii in conditiile alin. (1). Suma in limita careia se compenseaza chiria nu va putea depasi cheltuiala cu cazarea in conditiile prevederilor art. 26 alin. (1) lit. a).
Art. 31. - Persoanei care ocupa o functie de demnitate publica, precum si persoanei cu functie de conducere asimilata, in conditiile legii, unei functii de demnitate publica din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, care se deplaseaza in interesul serviciului in alte localitati din tara, i se deconteaza cheltuielile pentru cazare, pe baza documentelor justificative, fara a li se aplica prevederile art. 26.
Art. 32. - In situatia in care in costul cazarii este inclus si micul dejun, se deconteaza si contravaloarea acestuia.
Art. 33. - Persoana care are locul permanent de munca in alta localitate decat aceea in care isi are domiciliul nu beneficiaza, pe timpul cat este trimisa in delegare sau detasare in localitatea de domiciliu, de indemnizatie de delegare sau de detasare si de cheltuieli de cazare. Acestei persoane i se deconteaza numai cheltuielile de transport.

CAPITOLUL V - Alte situatii specifice

Art. 34. - Dispozitiile prezentei hotarari se aplica si cetatenilor straini care presteaza activitati, in conditiile legii, in cadrul autoritatilor, institutiilor publice sau unitatilor aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, pe baza de contracte, precum si persoanelor care insotesc delegati straini, in masura in care contractele incheiate si, respectiv, dispozitiile legale in vigoare nu prevad un alt mod de decontare a cheltuielilor efectuate.
Art. 35. - Persoanele trimise sau chemate la diferite instructaje sau alte activitati in legatura cu sarcinile lor de serviciu beneficiaza de drepturile reglementate prin prezenta hotarare.

CAPITOLUL VI - Cheltuieli de transport in cadrul localitatii

Art. 36. - Personalul autoritatilor, institutiilor publice, precum si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, incadrat pe functii pentru care, prin fisa postului, are stabilite sarcini care necesita deplasari frecvente cu mijloace de transport in comun, inclusiv cu metroul, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport efectuate pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu in cadrul localitatii in care isi desfasoara activitatea.
Art. 37. - Decontarea cheltuielilor de transport mentionate la art. 36 se efectueaza de regula lunar, pe baza unei note justificative aprobate de ordonatorul de credite sau de o alta persoana desemnata de catre acesta, in care trebuie sa se specifice mijloacele de transport utilizate si cheltuielile efectuate, insotita de actele doveditoare, sau, in cazul metroului, de o declaratie pe propria raspundere.
Art. 38. - Decontarea cheltuielilor de transport efectuate pe baza de abonament se poate face numai cu aprobarea si pe raspunderea conducatorului unitatii din care face parte persoana si a conducatorului compartimentului financiar-contabil al acesteia si numai in cazul cand din calcul rezulta ca acest sistem este mai economic decat utilizarea biletelor de calatorie individuale.
Art. 39. - Decontarea cheltuielilor de transport efectuate in cadrul localitatii se face in limita sumelor aprobate prin bugetul anual pentru fiecare autoritate si institutie publica.
Art. 40. - Functiile cu sarcini ce impun deplasarea frecventa in interesul serviciului in cadrul localitatii se stabilesc de catre ordonatorii principali de credite bugetare atat pentru aparatul propriu, cat si pentru unitatile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora.
Art. 41. - Decontarea cheltuielilor pentru transportul efectuat in conditiile prezentului capitol este permisa numai pentru transportul in interesul serviciului, nu si pentru deplasarile personalului de la domiciliu la locul de munca si de la locul de munca la domiciliu.

CAPITOLUL VII - Dispozitii finale

Art. 42. - Persoana trimisa in delegare sau detasare are dreptul sa primeasca, in conditiile legii, un avans in numerar, stabilit in raport cu numarul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decat totalul cheltuielilor de delegare sau de detasare pentru 30 de zile calendaristice.
Art. 43. - Acordarea avansului si justificarea acestuia se fac in conditiile prevazute de reglementarile legale privind operatiunile de incasari si plati in numerar prin casierie.
Art. 44. - Cheltuielile de delegare se suporta, de regula, de catre unitatea din care face parte persoana.
Art. 45. - Pentru persoana trimisa in delegare in interesul altei unitati, potrivit unor prevederi legale sau intelegeri intre unitati, cheltuielile de delegare se suporta de unitatea respectiva. In asemenea cazuri, unitatea din care face parte persoana poate avansa acesteia, la cererea sa, suma necesara pentru acoperirea cheltuielilor de delegare, iar aceasta are obligatia ca, la inapoiere, sa restituie avansul primit unitatii al carei salariat este.
Art. 46. - Persoana trimisa in delegare sau detasare este obligata sa obtina pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care se deplaseaza, viza si stampila conducatorului unitatii sau inlocuitorului acestuia, indicand data si ora sosirii si a plecarii.
Art. 47. - (1) Sunt scutite de aceasta viza persoanele prevazute la art. 14 si 17.
(2) Personalul militar scutit de viza din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala se stabileste prin acte normative specifice.
Art. 48. - In situatia in care delegarea sau detasarea unei persoane expira in ziua de vineri sau intr-o zi care preceda o zi de sarbatoare legala, si persoana ramane in localitatea respectiva, in interes personal, inca cel mult 48 de ore, conducerea unitatii poate deconta costul transportului la inapoiere. Pentru zilele respective, persoana in cauza nu beneficiaza de decontarea cheltuielilor de cazare si de indemnizatia zilnica de delegare sau de detasare.

 

Categorii: contabilitate | contabilitate | formulare

Cuvinte cheie: drepturi pe perioada de delegare si detasare | hotarare nr.1860/2006 | monitorul oficial nr.1046 din 29 decmbrie 2006

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics