.

20 Iunie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

PROCEDURI PRIVIND IMPOZITAREA VENITURILOR DIN TRANZACTII IMOBILIARE

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


ORDIN nr. 330/2007 privind procedura de incasare si virare, precum si obligatiile declarative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal- Monitorul Oficial nr. 393 / 11 Iunie 2007

 Art. 1. - (1) Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare prevazute in anexa nr. I A:
a) 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", cod 14.13.01.13/10i;
b) "Decizie de impunere privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", cod 14.13.02.13/10.
(2) Formularul prevazut la alin. (1) lit. a) se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr. I B.
(3) Modificarea formularelor prevazute la alin. (1) se va realiza prin ordin al ministrului economiei si finantelor.

Art. 2. - (1) Procedura privind declararea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal este prevazuta in anexa nr. II A.
(2) Procedura privind emiterea Deciziei de impunere privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal este prevazuta in anexa nr. II B.
Art. 3. - Procedura privind distribuirea impozitului stabilit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal este prevazuta in anexa nr. III.

Art. 4. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare ale formularelor mentionate la art. 1 alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. IV.

Art. 5. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 914/2005 privind procedura de declarare si stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 603 din 13 iulie 2005.
Art. 6. - Anexele nr. I-IV fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 7. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ANEXA Nr. IB
INSTRUCTIUNI

de completare a formularului 208 "Declaratie informativa privind
impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare
din patrimoniul personal", cod 14.13.01.13/10i
Declaratia se completeaza si se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Declaratia se depune dupa cum urmeaza:
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
- ori de cate ori notarul public constata erori in declaratia depusa anterior (prin completarea unei declaratii rectificative), situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
Declaratia se completeaza in doua exemplare:
- originalul se depune semestrial la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul societatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala a notarului public;
- copia se pastreaza de catre notarul public.
Declaratia va cuprinde tranzactiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate imobiliara supuse impozitarii potrivit legii.
Notarii publici au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.
Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul listat pe hartie al declaratiei pentru unitatea fiscala, semnat si stampilat, potrivit legii.
A. DATE DE IDENTIFICARE ALE NOTARULUI PUBLIC
Adresa - se inscrie adresa sediului activitatii sau locului unde se desfasoara efectiv activitatea principala a notarului public.
Cod de identificare fiscala - se inscrie codul de identificare fiscala al notarului public. In cazul in care acesta este platitor de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de prefixul "RO".
B. DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE DIN TRANSFERUL PROPRIETATILOR IMOBILIARE DIN PATRIMONIUL PERSONAL
Col. 1 "Nume, Prenume" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col. 2 "CNP/NIF" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv buletinul de identitate a/al fiecarui beneficiar de venit sau numarul de identificare fiscala atribuit de Ministerul Economiei si Finantelor, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 3 "Nume, Prenume/Denumire" - se completeaza pentru fiecare persoana contractanta careia i se transfera dreptul de proprietate, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice sau denumirea persoanelor juridice (sau a altor entitati), dupa caz.
Col. 4. "Cod de identificare fiscala" - se completeaza pentru fiecare persoana fizica sau juridica (sau alta entitate) contractanta, dupa caz, careia i se transfera dreptul de proprietate, inscriindu-se codul de identificare fiscala.
Col. 5. "Valoarea inscrisa in documentul de transfer" - se inscrie suma reprezentand valoarea inscrisa in documentul de transfer (actul notarial), conform legii, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit.
Col. 6-9. "Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" - se inscriu suma totala reprezentand impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, calculat si incasat de notarul public, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit, precum si distributia acestuia potrivit art. 771 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

ANEXA Nr. IIA
PROCEDURA

privind declararea si plata impozitului pe veniturile din
transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

1. Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, stabilit de notarii publici, datorat la bugetul de stat, se declara de catre acestia lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost calculat si incasat, conform legii.
Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Declararea impozitului datorat la bugetul de stat se face prin completarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 80/2007 privind aprobarea modelului si continutului formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", pozitia "Impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".
Completarea rubricii B "Date privind creanta fiscala" din formular se face dupa cum urmeaza:
Col. "Denumire creanta fiscala": se inscrie denumirea obligatiei de plata, conform nomenclatorului, datorata in perioada de raportare.
Col. "Suma":
Rd. 1 "Suma datorata": se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, datorat la bugetul de stat, calculata in conformitate cu dispozitiile art. 771 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Rd. 3 "Suma de plata": se inscrie suma de la rd. 1.
Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala a notarului public, conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 80/2007.
2. Notarii publici au obligatia sa depuna semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Declaratia se completeaza si se depune conform instructiunilor pevazute in anexa nr. IB.
Notarii publici au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa www.mfinante.ro.

ANEXA Nr. IIB
PROCEDURA
privind emiterea Deciziei de impunere privind veniturile din
transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
In situatia in care transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se efectueaza prin hotarare judecatoreasca, stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se face de catre organul fiscal competent pe baza informatiilor transmise de instantele judecatoresti.
Prin organ fiscal competent pentru stabilirea impozitului datorat se intelege:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala este situat imobilul instrainat, pentru persoanele fizice care nu au domiciliul fiscal in Romania.
Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal din raza de competenta teritoriala a instantei de fond hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii. Organul fiscal din raza de competenta teritoriala a instantei de fond transmite hotararea si documentatia aferenta, in termen de 5 zile de la primirea acestora, la organul fiscal competent pentru stabilirea impozitului datorat.
In termen de 15 zile de la primirea documentatiei, organul fiscal competent stabileste impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si emite Decizia de impunere privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cod 14.13.02.13/10.
Decizia de impunere se emite in doua exemplare:
- un exemplar se transmite prin posta cu confirmare de primire sau se inmaneaza contribuabilului sub semnatura;
- un exemplar se arhiveaza la dosarul contribuabilului.
Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de impozit asupra venitului impozabil determinat pe baza informatiilor transmise de instantele judecatoresti. Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, conform legii.

ANEXA Nr. III
PROCEDURA

privind distribuirea impozitului stabilit pe venitul din
transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

PARTEA I
Procedura privind distribuirea impozitului pe venituri din transferul
proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal incasate
prin birourile notarilor publici

1. Pana la data de 25 a fiecarei luni, notarii publici efectueaza plata impozitului pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, incasat in luna precedenta, pe baza de ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), intocmite astfel:
a) un ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care vireaza cota de 40% cuvenita bugetului de stat in contul 20.03.01.18 "Veniturile bugetului de stat - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" deschis la unitatile Trezoreriei Statului in raza carora birourile notarilor publici sunt inregistrate fiscal. Codurile IBAN aferente contului 20.03.01.18 "Veniturile bugetului de stat - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" sunt publicate pe pagina de web a Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa: www.mfinante.ro/ANAF/Asistenta contribuabililor;
b) un ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care vireaza cota de 10% cuvenita Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in contul 50.25 "Disponibil al institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii" (cod IBAN RO05TREZ7005025XXX000917), cod de identificare fiscala 9051601, deschis pe numele acestei institutii la Activitatea Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti;
c) ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), intocmite distinct la nivelul fiecarui judet, prin care vireaza cota de 50% cuvenita tuturor bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale din cadrul judetului si, respectiv, un ordin de plata pentru bugetul local al municipiului Bucuresti.
2. In scopul achitarii sumelor prevazute la pct. 1 lit. c), notarii publici procedeaza astfel:
(1) Sumele cuvenite tuturor bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale de pe teritoriul unui judet se vireaza pe baza unui singur ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) in contul 50.33.01 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale reprezentand impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare incasat prin notarii publici" deschis la unitatile Trezoreriei Statului ale municipiilor resedinta de judet. In cazul platilor de efectuat pentru bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de pe teritoriul judetului Ilfov, contul 50.33.01 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale reprezentand impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare incasat prin notarii publici" se deschide la Activitatea Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov.
In ordinele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Beneficiar" se va completa "bugete locale", iar in rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468).
(2) Cota de 50% din impozitul pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare situate pe teritoriul municipiului Bucuresti se vireaza in contul de venituri al bugetului local al municipiului Bucuresti 21.03.02.18 "Veniturile bugetului local - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" (cod IBAN RO98TREZ70021030218XXXXX) deschis la Activitatea Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti. In ordinele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Beneficiar" se va completa "Primaria Municipiului Bucuresti", iar in rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al acesteia: 4267117.
(3) Codurile IBAN aferente conturilor prevazute la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. III.1.
3. (1) In prima zi lucratoare de la depunerea spre decontare a ordinelor de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prevazute la pct. 2 alin. (1), notarii publici au obligatia de a transmite unitatilor Trezoreriei Statului din municipiile resedinta de judet si, respectiv, Activitatii Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov, in contul carora s-au virat sume, prin posta, cu confirmare de primire, borderoul prevazut in anexa nr. III.2. Adresele si codurile postale aferente unitatilor Trezoreriei Statului din municipiile resedinta de judet si Activitatii Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov sunt prevazute in anexa nr. III.3.
(2) Raspunderea pentru transmiterea borderourilor prevazute in anexa nr. III.2, la termenul prevazut la alin. (1), revine exclusiv notarilor publici. Borderourile prevazute in anexa nr. III.2 nu se intocmesc pentru sumele aferente impozitului pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare situate pe teritoriul municipiului Bucuresti.
4. Unitatile Trezoreriei Statului din municipiile resedinta de judet si, respectiv, Activitatea Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov au obligatia de a vira sumele incasate in contul 50.33.01 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale reprezentand impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare incasat prin notarii publici" in contul bugetelor locale beneficiare 21.03.02.18 "Veniturile bugetului local - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", in termen de cel mult doua zile lucratoare de la primirea borderourilor prevazute in anexa nr. III.2.
5. Impozitul pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal incasate prin birourile notarilor publici pot fi achitate si in numerar, astfel:
- cota de 40% cuvenita bugetului de stat: la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului in raza carora birourile notarilor publici sunt inregistrate fiscal;
- cota de 10% cuvenita Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara: la casieria acestei institutii;
- cota de 50% cuvenita tuturor bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale din cadrul unui judet: la casieria unitatii Trezoreriei Statului din municipiul resedinta a judetului respectiv. In aceasta situatie, odata cu depunerea numerarului se depune si borderoul prevazut in anexa nr. III.2;
- cota de 50% cuvenita bugetului local al municipiului Bucuresti: la casieria Primariei Municipiului Bucuresti.

PARTEA a II-a
Procedura privind distribuirea impozitului pe venituri
din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul
personal realizat prin hotarari judecatoresti

1. Plata impozitului pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal realizat prin hotarari judecatoresti se efectueaza, in numerar sau prin decontare bancara, de catre contribuabili in contul 50.33.02 "Disponibil din sume colectate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti" deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul administratiilor finantelor publice care intocmesc decizia de impunere, deschis pe codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468).
2. (1) Unitatile Trezoreriei Statului au obligatia de a elibera organelor fiscale copii ale extraselor contului 50.33.02 "Disponibil din sume colectate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti".
(2) In termen de doua zile lucratoare de la primirea extraselor de cont, organele fiscale au obligatia de a transmite unitatilor Trezoreriei Statului "Situatia privind distribuirea sumelor incasate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti" prevazuta in anexa nr. III.4.
Situatia prevazuta in anexa nr. III.4 se intocmeste distinct pentru fiecare suma incasata in contul 50.33.02 "Disponibil din sume colectate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti".
(3) Pe baza Situatiei privind distribuirea sumelor incasate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti, prevazuta la alin. (2), unitatile Trezoreriei Statului au obligatia de a vira sumele incasate, pe destinatiile prevazute de lege, astfel:
a) cota de 40% cuvenita bugetului de stat, in contul 20.03.01.18 "Veniturile bugetului de stat - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal";
b) cota de 10% cuvenita Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in contul 50.25 "Disponibil al institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii" (cod IBAN RO05TREZ7005025XXX000917), cod de identificare fiscala 9051601, deschis pe numele acestei institutii la Activitatea Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti;
c) cota de 50% cuvenita bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale, in contul bugetelor locale beneficiare 21.03.02.18 "Veniturile bugetului local - Impozit pe venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".
(4) Virarea sumelor prevazute la alin. (3) se efectueaza in doua zile lucratoare de la primirea situatiei prevazute in anexa nr. III.4.
Prin derogare de la prevederile art. 5 lit. s) din Normele metodologice privind utilizarea si completarea ordinului de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 246/2005, in ordinele de plata pentru Trezoreria Statului intocmite de unitatile Trezoreriei Statului conform prevederilor alin. (3), la rubrica "data debitarii" se va inscrie data debitarii contului contribuabilului din documentul de plata prin care s-a virat in contul 50.33.02 "Disponibil din sume colectate reprezentand impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare realizat prin hotarari judecatoresti" suma care se distribuie.

 

Categorii: declaratii fiscale | impozit pe venit | contabilitate

Cuvinte cheie: impozit pe venit | impozit pe venit din tranzactii imobiliare | monitorul oficial nr.393 din 11 iunie 2007

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics