.

02 Ianuarie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

SCUTIREA LA PLATA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA SI A ACCIZELOR PENTRU ANUMITE CATEGORII DE BUNURI

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Norma din 28 Decembrie 2006 privind scutirea la plata taxei pe valoarea adaugata a accizelor pentru importurile definitive a anumitor bunuri, prevazute in art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.-Monitorul Oficial nr. 1037 / 28 DECEMBRIE 2006

 Dispozitii generale

Art. 1. - (1) In sensul Titlurilor II si III din prezentul ordin:

1. "tara terta" reprezinta orice tara care nu este stat membru al Uniunii Europene si unde prevederile Titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" sau ale Titlului VII "Accize si alte taxe speciale" sau ale ambelor titluri mentionate din Codul fiscal nu se aplica;

2. "teritoriu tert" reprezinta orice teritoriu al unui stat membru al Uniunii Europene unde prevederile Titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" sau ale Titlului VII "Accize si alte taxe speciale" sau ale ambelor titluri mentionate din Codul fiscal nu se aplica.

(2) Dispozitiile Titlurilor II si III ale prezentului ordin, referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din "tarile terte", produc efecte identice si in cazul importurilor de bunuri din "teritoriile terte", asa cum sunt definite acestea la pct. 2 al alin. (1).

Art. 2. - (1) In sensul Titlului IV din prezentul ordin, "tara terta" are sensul atribuit la art. 1252 din Codul fiscal.

(2) Dispozitiile Titlului IV din prezentul ordin referitoare la tratamentul fiscal aplicabil importurilor de bunuri din tarile terte produc efecte identice si in cazul importurilor de bunuri din "teritoriile terte", asa cum sunt acestea definite la art. 1252 din Codul fiscal.

Scutirea de taxa pe valoarea adaugata si de accize la import, in contextul traficului international de calatori

Art. 3. - (1) Bunurile continute in bagajul personal al calatorilor din tarile terte sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata si de accize la import daca bunurile respective nu au caracter comercial si valoarea totala a acestora nu depaseste 175 euro pe persoana.


(2) In situatia in care valoarea totala pe persoana a mai multor articole depaseste suma stabilita la alin. (1), se acorda scutiri pana la atingerea acestei valori pentru acele articole care, daca ar fi fost importate separat, ar fi fost scutite, intelegandu-se ca valoarea unui articol individual nu poate fi defalcata.

Art. 4. - (1) In sensul prezentului titlu:

1. Valoarea efectelor personale importate temporar sau reimportate dupa exportul temporar nu vor fi luate in considerare pentru determinarea scutirii prevazute la art. 3.

2. Se considera ca importurile nu au caracter comercial daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au loc ocazional;

b) constau exclusiv in bunuri pentru uzul personal sau al familiei calatorului sau din bunuri destinate a fi oferite drept cadou, iar natura si cantitatea acestor bunuri nu indica faptul ca sunt importate in scopuri comerciale.

3. "Bagajul personal" reprezinta totalitatea bagajelor pe care un calator le prezinta autoritatilor vamale la sosire, precum si bagajul pe care il prezinta ulterior acelorasi autoritati, cu conditia sa dovedeasca ca respectivul bagaj a fost inregistrat de catre compania care a fost responsabila cu transportul calatorului ca bagaj insotitor la data plecarii.

Definitia "bagajului personal" nu include canistrele portabile care contin combustibil. Totusi, in cazul oricarui mijloc de transport cu motor, cantitatea de combustibil care nu depaseste 10 litri este admisa fara plata taxelor aferente unei astfel de canistre, fara a contraveni altor prevederi legale in vigoare.

Art. 5. - (1) Limitele cantitative pentru scutirile de taxa pe valoarea adaugata si de accize in cazul bunurilor continute in bagajul personal al calatorilor din tari terte.

(2) Scutirea pentru bunurile mentionate la alin. (1) lit. a) si b) nu se acorda calatorilor cu varsta sub 17 ani. Scutiri pentru bunurile mentionate la alin. (1) lit. d) nu se acorda calatorilor cu varsta sub 15 ani.

(3) In limitele cantitative stabilite la alin. (1) si avand in vedere restrictiile de la alin. (2), valoarea bunurilor enumerate la alin. (1) nu se ia in considerare la determinarea scutirilor prevazute la art. 3.

Art. 6. - Nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata si accizele in cazul importurilor de bunuri continute in bagajul personal al calatorilor, daca suma totala a acestor taxe care ar trebui percepute nu depaseste 5 euro.

Scutirea de taxa pe valoarea adaugata si de accize percepute la import pentru loturile mici de bunuri cu caracter necomercial

Art. 7. - (1) Bunurile cuprinse in loturi mici cu caracter necomercial, trimise de catre persoane particulare dintr-o tara terta, unor persoane particulare din Romania, sunt scutite la import de taxa pe valoarea adaugata si de accize.

(2) In sensul alin. (1), "loturi mici cu caracter necomercial" reprezinta acele loturi care:

a) au un caracter ocazional;

b) contin numai bunuri destinate uzului personal sau al familiei destinatarului, iar natura si cantitatea lor nu indica faptul ca ar fi importate in scopuri comerciale;

c) contin bunuri cu o valoare totala de cel mult 45 euro;

d) sunt trimise de catre expeditor destinatarului cu titlu gratuit.

(2) Bunurile prevazute la alin. (1) incluse in loturi mici cu caracter necomercial, in cantitati care le depasesc pe cele prevazute la acest alineat, sunt excluse in intregime din sfera de aplicare a scutirii.


Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata a anumitor importuri finale de bunuri

Art. 9. - Dispozitii generale

In vederea aplicarii prevederilor prezentului titlu, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) "bunuri personale" inseamna orice bunuri destinate uzului personal sau necesitatilor gospodaresti. Constituie bunuri personale, in intelesul celor de mai sus, efectele gospodaresti, precum si bicicletele si motocicletele, autovehiculele particulare si remorcile acestora, rulotele pentru camping, ambarcatiunile si avioanele de agrement.

De asemenea, sunt considerate bunuri personale proviziile pentru gospodarie corespunzatoare cerintelor normale de aprovizionare ale unei familii, animalele de companie si animalele de calarie, precum si instrumentele portabile pentru arte aplicate sau arte liberale necesare persoanei in cauza in vederea desfasurarii meseriei sau profesiei sale.

Bunurile personale nu trebuie sa permita, prin natura sau prin cantitatea lor, desfasurarea unei activitati cu caracter comercial;

b) "efecte gospodaresti" inseamna efectele personale, lenjerie si articole de mobilier sau de dotare folosite in gospodarie, destinate uzului personal sau necesitatilor gospodaresti;

c) "produse alcoolice" inseamna produsele (bere, vinuri, aperitive pe baza de vin, brandy, lichioruri si bauturi alcoolice spirtoase, etc.) incadrate la codurile NC de la 2203 la 2208.

CAPITOLUL I
Importul de bunuri personale ale persoanelor care vin din tari terte

Sectiunea 1
Bunuri personale introduse de catre persoanele fizice care isi schimba domiciliul sau resedinta, dupa caz, dintr-o tara terta in Romania

Art. 10. - In conditiile prevazute la art. 11-18, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata bunurile personale introduse de catre persoanele fizice care isi muta domiciliul sau resedinta, dupa caz, dintr-o tara terta pe teritoriul Romaniei.

Art. 11. - Scutirea este limitata la bunurile personale care:

a) cu exceptia unor cazuri speciale justificate de imprejurari, s-au aflat in posesia si, in cazul bunurilor neconsumabile, au fost utilizate de catre persoana respectiva la domiciliul sau resedinta anterioara cel putin o perioada de 6 luni inainte de data la care a incetat sa aiba domiciliul ori resedinta in tara terta de provenienta;

b) la noul domiciliu sau resedinta, dupa caz, sunt afectate aceleiasi destinatii.

Art. 12. - (1) Pot beneficia de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata doar persoanele care au avut domiciliul sau resedinta, dupa caz, intr-o tara terta, cel putin 12 luni consecutive.

(2) Autoritatile vamale pot acorda derogari de la prevederile alin. (1) in baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca intentia de a avea domiciliul sau resedinta, dupa caz, intr-o tara terta pentru o perioada de cel putin 12 luni consecutive a fost reala.

Art. 13. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata nu se acorda pentru:

a) produse alcoolice;

b) tutun sau produse din tutun;

c) mijloace de transport cu destinatie comerciala;

d) articole folosite in exercitarea meseriei sau profesiei, altele decat instrumentele portabile folosite in artele liberale si aplicate.

Art. 14. - (1) Cu exceptia unor cazuri particulare reglementate prin prezentul ordin, precum cel prevazut la art. 16 alin. (1), scutirea este acordata numai pentru bunurile personale introduse pe o perioada de 12 luni incepand cu data stabilirii domiciliului sau resedintei, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.

(2) Introducerea bunurilor poate fi facuta de mai multe ori in termenul prevazut la alin. (1).

Art. 15. - (1) Pana la expirarea termenului de 12 luni de la data declaratiei de import definitiv, bunurile personale admise in scutire nu pot face obiectul unui imprumut, gajari/garantii reale mobiliare, locatiuni sau al unei cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit fara ca autoritatile vamale sa fie informate in prealabil.

(2) Imprumutul, gajarea/garantia reala mobiliara, locatiunea sau cesiunea realizata inainte de expirarea termenului prevazut la alin. (1) atrage plata taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor respective, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data schimbarii destinatiei, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Art. 16. - (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 14 alin. (1), scutirea poate fi acordata pentru bunurile personale importate definitiv inainte de stabilirea domiciliului sau resedintei, dupa caz, pe teritoriul Romaniei, pe baza angajamentului scris privind intentia persoanei interesate de a se stabili efectiv intr-un termen de 6 luni pe teritoriul Romaniei. Acest angajament este insotit de o garantie ale carei forma si cuantum sunt stabilite de autoritatile vamale.

(2) In situatia mentionata la alin. (1), termenul de 6 luni prevazut la art. 11 lit. a) se calculeaza de la data importului bunurilor personale pe teritoriul Romaniei.

Art. 17. - In situatia in care, motivata de obligatiile profesionale, persoana interesata paraseste tara terta unde aceasta avea vechiul domiciliu sau vechea resedinta, dupa caz, fara sa-si stabileasca simultan domiciliul sau resedinta, pe teritoriul Romaniei, dar cu intentia de a se stabili ulterior, autoritatile vamale pot permite introducerea in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata a bunurilor personale care sunt transferate cu acest scop pe teritoriul Romaniei.

Art. 18. - (1) Introducerea cu scutire a bunurilor personale prevazute la art. 17 se supune conditiilor prevazute la art. 10-15, in sensul ca:

a) termenul prevazut la art. 11 lit. a) este calculat anterior datei importului;

b) termenele prevazute la art. 15 alin. (1) si la art. 14 alin. (1) sunt calculate anterior datei efective a stabilirii domiciliului sau resedintei, dupa caz, a persoanei interesate pe teritoriul Romaniei.

(2) Admiterea in scutire este acordata in baza angajamentului scris al persoanei interesate sa-si stabileasca domiciliul sau resedinta, dupa caz, pe teritoriul Romaniei intr-un termen stabilit de autoritatile vamale. Autoritatile vamale pot cere ca angajamentul sa fie insotit de o garantie ale carei forma si suma o vor stabili.

Sectiunea 2
Bunuri importate cu ocazia casatoriei

Art. 19. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute la art. 20-23, trusourile si efectele gospodaresti, indiferent daca acestea sunt sau nu noi, apartinand unei persoane care isi schimba domiciliul sau resedinta, dupa caz, dintr-o tara terta pe teritoriul Romaniei, cu ocazia casatoriei sale.

(2) De asemenea, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata, cadourile care se ofera in mod obisnuit cu ocazia casatoriei, destinate unei persoane care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (1), de catre persoanele care au domiciliul sau resedinta, dupa caz, intr-o tara terta. Valoarea fiecarui cadou admis in scutire nu poate depasi 1.000 euro.

Art. 20. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata prevazuta la art. 19 se acorda doar persoanelor care:

a) au domiciliul sau resedinta, dupa caz, intr-o tara terta de cel putin 12 luni consecutive. Derogari de la aceasta regula pot fi acordate de catre autoritatile vamale pe baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei in cauza, din care sa rezulte ca intentia de a avea domiciliul sau resedinta, dupa caz, in tara terta respectiva, pentru o perioada de cel putin 12 luni consecutive a fost reala;

b) fac dovada casatoriei lor.

Art. 21. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata nu se acorda pentru produse alcoolice, tutun sau produse din tutun.

Art. 22. - (1) Cu exceptia unor circumstante, scutirea se acorda doar pentru bunurile importate permanent in Romania:

a) cu cel mult doua luni inainte de data stabilita pentru casatorie. In acest caz, scutirea este acordata numai in baza unei garantii corespunzatoare, ale carei forma si cuantum se stabilesc de catre autoritatile vamale;

b) in termen de 4 luni de la data casatoriei.

(2) Introducerea bunurilor prevazute la art. 19 poate fi facuta de mai multe ori in termenul prevazut la alin. (1).

Art. 23. - (1) Pana la expirarea termenului de 12 luni calculat de la data declaratiei de import definitiv, bunurile admise in scutire nu pot face obiectul unui imprumut, gajari/garantii reale mobiliare, locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros sau cu titlu gratuit fara ca autoritatile vamale sa fie in prealabil informate.

(2) Imprumutul, gajarea/garantia reala mobiliara, locatiunea sau cesiunea realizata inainte de expirarea termenului prevazut la alin. (1) atrage plata taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor respective, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data schimbarii destinatiei, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Sectiunea 3
Bunuri personale dobandite prin mostenire

Art. 24. - Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import bunurile personale obtinute prin mostenire de catre o persoana fizica avand domiciliul sau resedinta, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.

Art. 25. - Scutirea prevazuta la art. 24 nu se acorda pentru:

a) produse alcoolice;

b) tutun sau produse din tutun;

c) mijloace comerciale de transport;

d) bunuri folosite in exercitarea unei meserii sau profesii, altele decat instrumentele portabile folosite in artele liberale sau aplicate, care au fost necesare pentru exercitarea meseriei sau profesiei de catre defunct;

e) stocuri de materii prime si produsele finite sau semifinite;

f) septelul viu si stocuri de produse agricole in cantitati care depasesc cerintele normale de aprovizionare ale unei familii.

Art. 26. - (1) Scutirea se acorda numai pentru bunurile personale importate definitiv in termen de cel mult 2 ani de la data la care persoana devine proprietarul bunurilor respective.

(2) Introducerea bunurilor poate fi efectuata de mai multe ori in termenul prevazut la alin. (1).

Art. 27. - Prevederile art. 24-26 se aplica identic bunurilor personale dobandite prin mostenire de catre persoane juridice angajate intr-o activitate non-profit, cu sediul pe teritoriul Romaniei.

CAPITOLUL II
Echipamente si rechizite scolare, precum si alte efecte gospodaresti de uz scolar


Art. 28. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import echipamentele si rechizitele scolare, precum si bunurile reprezentand articole obisnuite existente in camera unui elev sau student si care apartin elevilor sau studentilor care vin sa locuiasca pe teritoriul Romaniei in vederea efectuarii studiilor si destinate uzului personal pe durata studiilor.

(2) In sensul alin. (1):

a) elev sau student inseamna orice persoana inscrisa intr-o unitate de invatamant pentru a urma cursuri de zi;

b) echipament inseamna lenjerie de corp si lenjerie folosita in casa, precum si imbracaminte, indiferent daca acestea sunt sau nu noi;

c) rechizite scolare inseamna articole si instrumente, inclusiv calculatoare si masini de scris, folosite in mod obisnuit de elevi si studenti pentru studii.

Art. 29. - Scutirea prevazuta la art. 28 alin. (1) se acorda cel putin o data in fiecare an scolar.

CAPITOLUL III
Importuri cu valoare neglijabila


Art. 30. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata importurile de bunuri a caror valoare nu depaseste 10 euro.

(2) Scutirea prevazuta la alin. (1) nu se acorda pentru:

a) produse alcoolice;

b) parfumuri si ape de toaleta;

c) tutun sau produse din tutun.

CAPITOLUL IV
Bunuri de capital si alte echipamente importate la transferul unei activitati


Art. 31. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import, in conditiile art. 32-35, importurile de bunuri de capital si alte echipamente care apartin intreprinderilor care isi inceteaza definitiv activitatea intr-o tara terta pentru a desfasura activitati similare in Romania si care, conform art. 153 din Codul fiscal, au notificat in avans autoritatile fiscale competente din Romania cu privire la inceperea unei astfel de activitati. Daca intreprinderea transferata este o exploatatie agricola, septelul acesteia este, de asemenea, scutit la import.

(2) In sensul alin. (1):

a) "activitate" reprezinta o activitate economica in conformitate cu art. 127 din Codul fiscal;

b) "intreprindere" inseamna o unitate economica independenta de productie sau din industria serviciilor.

Art. 32. - (1) Scutirea prevazuta la art. 31 se limiteaza la bunurile de capital si echipamentul care:

a) cu exceptia unor cazuri speciale, justificate de imprejurari, au fost folosite efectiv de intreprindere timp de minimum 12 luni inainte de data la care intreprinderea a incetat sa functioneze in tara terta de plecare;

b) sunt destinate folosirii in aceleasi scopuri dupa transfer;

c) urmeaza sa fie folosite intr-o activitate care nu este scutita in temeiul art. 141 din Codul fiscal;

d) sunt adecvate naturii si dimensiunii intreprinderii in cauza.

Art. 33. - Nu beneficiaza de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata intreprinderile stabilite intr-o tara terta si al caror transfer pe teritoriul Romaniei este consecinta sau se efectueaza in scopul unei fuziuni sau preluari, de catre o intreprindere stabilita pe teritoriul Romaniei, fara initierea unei activitati noi.

Art. 34. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata nu se acorda pentru:

a) mijloace de transport care prin natura lor nu constituie instrumente de productie sau instrumente folosite in industria serviciilor;

b) livrari de bunuri destinate consumului uman sau hranei animalelor;

c) combustibil si stocuri de materii prime sau produse finite sau semifinite;

d) septel detinut de comerciantii de animale.

Art. 35. - Scutirea prevazuta la art. 31 se acorda numai pentru bunurile de capital si alte echipamente, importate inainte de expirarea unui termen de 12 luni incepand de la data incetarii activitatii intreprinderii in tara terta de provenienta.

CAPITOLUL V
Importul anumitor produse agricole si al produselor destinate uzului agricol


Sectiunea 1
Produse obtinute de producatorii agricoli din Romania pe proprietati aflate intr-o tara terta

Art. 36. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import, in conditiile art. 37 si 38, produsele agricole, animaliere, apicole, horticole si forestiere obtinute pe proprietati situate intr-o tara terta aflata in imediata vecinatate a teritoriului Romaniei si exploatate de producatori agricoli a caror activitate principala se desfasoara in Romania.

(2) Pentru a beneficia de scutirea prevazuta la alin. (1), produsele crescatorilor de animale trebuie sa provina de la animale originare din Romania sau de la animale importate pe teritoriul Romaniei.

(3) Caii de rasa, in varsta de cel mult 6 luni si fatati intr-o tara terta de catre un animal supus montei in Romania, dar exportat temporar pentru a fata in respectiva tara terta, sunt scutiti la import de la plata taxei pe valoarea adaugata.

Art. 37. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda numai produselor care nu au fost supuse altor tratamente decat cele normale dupa recoltare sau productie.

Art. 38. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda numai pentru produsele importate de producatorul agricol sau in numele acestuia.

Art. 39. - Prevederile prezentei sectiuni se aplica identic produselor pescaresti si produselor rezultate din activitati piscicole desfasurate pe lacurile sau pe caile navigabile care marginesc teritoriul Romaniei de catre pescarii stabiliti in Romania, precum si produselor rezultate din activitati de vanatoare desfasurate pe astfel de lacuri sau cai navigabile de catre sportivii stabiliti in Romania.

Sectiunea 2
Seminte, ingrasaminte si produse pentru tratarea solului si a culturilor

Art. 40. - Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import, in conditiile art. 41, semintele, ingrasamintele si produsele pentru tratarea solului si a culturilor destinate utilizarii pe o proprietate aflata pe teritoriul Romaniei, in vecinatatea imediata a unei tari terte si exploatate de producatorii agricoli care isi au principala activitate pe teritoriul tarii terte respective.

Art. 41. - (1) Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda semintelor, ingrasamintelor sau altor produse importate in cantitati necesare desfasurarii activitatii de exploatare a proprietatii in cauza.

(2) Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda semintelor, ingrasamintelor sau altor produse introduse direct pe teritoriul Romaniei de catre producatorul agricol sau in numele acestuia.

(3) Scutirea se acorda in conditii de reciprocitate.

CAPITOLUL VI
Importul substantelor terapeutice, al medicamentelor, al animalelor de laborator si al substantelor biologice sau chimice


Sectiunea 1
Animale de laborator si substante biologice sau chimice destinate cercetarii

Art. 42. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import urmatoarele:

a) animalele special pregatite si trimise gratuit pentru a fi utilizate in laborator;

b) substantele biologice sau chimice care sunt importate din tari terte, sub rezerva limitelor si conditiilor prevazute in art. 60 alin. (1) lit. b) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 din 28 martie 1983 de instituire a sistemului comunitar de scutiri de taxe vamale.

(2) Scutirea prevazuta la alin. (1) se limiteaza la animalele si substantele biologice sau chimice destinate:

a) institutiilor publice care au ca activitate principala invatamantul sau cercetarea stiintifica, inclusiv departamentele acestor institutii care sunt implicate in activitatile mentionate;

b) institutiile private care au ca activitate principala invatamantul sau cercetarea stiintifica si care sunt autorizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sa primeasca astfel de bunuri in regim de scutire.

Sectiunea 2
Substante terapeutice de origine umana si reactivi pentru determinarea grupei sanguine si tipurilor de tesuturi

Art. 43. - (1) Fara a contraveni prevederilor art. 142 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import, in conditiile art. 44, urmatoarele:

a) substantele terapeutice de origine umana;

b) reactivii pentru determinarea grupei sanguine;

c) reactivii pentru determinarea tipurilor de tesuturi.

(2) In sensul alin. (1), prin termenii de mai jos se intelege:

a) "substante terapeutice de origine umana" - sange uman si derivati ai acestuia - sange uman integral, plasma umana uscata, albumina umana si solutii de fixare a proteinelor plasmatice umane, imunoglobulina umana si fibrinogen uman;

b) "reactivi pentru determinarea grupelor sanguine" - toti reactivii de origine umana, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folositi pentru determinarea grupelor sanguine si pentru depistarea incompatibilitatilor sanguine;

c) "reactivi pentru determinarea tipurilor de tesuturi" - toti reactivii de origine umana, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folositi pentru determinarea tipurilor de tesuturi umane.

Art. 44. - Scutirea prevazuta la art. 43 se aplica exclusiv produselor care:

a) sunt destinate institutiilor si laboratoarelor autorizate de Ministerul Sanatatii Publice si care sunt folosite exclusiv in scopuri medicale sau stiintifice, necomerciale;

b) sunt insotite de un certificat de conformitate emis de un organism autorizat in mod corespunzator in tara terta de provenienta;

c) se afla in recipiente cu o eticheta de identificare speciala.

Art. 45. - Scutirea se va aplica si ambalajelor speciale care sunt esentiale pentru transportul substantelor terapeutice de origine umana sau al reactivilor pentru determinarea grupei sanguine sau al reactivilor pentru determinarea tipurilor de tesuturi, precum si oricaror solventi sau accesorii necesare pentru utilizarea acestora.

Sectiunea 3
Substante de referinta pentru controlul produselor medicale

Art. 46. - Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import loturile care contin mostre de substante de referinta aprobate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru controlul calitatii materialelor utilizate la producerea produselor medicinale si ai caror destinatari sunt autorizati de catre Ministerul Sanatatii Publice sa primeasca astfel de produse in regim de scutire.

Sectiunea 4
Produse farmaceutice folosite in cadrul evenimentelor sportive internationale

Art. 47. - Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import produsele farmaceutice de uz medical uman sau veterinar, folosite de persoanele sau pentru animalele care participa la evenimentele sportive internationale, in limita necesara pentru indeplinirea nevoilor acestora in timpul sederii in Romania.

CAPITOLUL VII
Bunuri pentru organizatii caritabile sau filantropice


Sectiunea 1
Bunuri importate in scopuri generale

Art. 48. - (1) In conditiile prevazute la art. 49-51, urmatoarele bunuri sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import:

a) bunurile de stricta necesitate obtinute gratuit, importate de organizatiile de stat sau de alte organizatii cu caracter caritabil sau filantropic, autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, cu scopul de a fi distribuite gratuit persoanelor nevoiase;

b) bunurile de orice natura trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizatie stabilita intr-o tara terta si fara scop comercial din partea expeditorului, catre organizatii de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, in vederea strangerii de fonduri in cadrul manifestarilor caritabile ocazionale, organizate in beneficiul persoanelor nevoiase;

c) echipamentele si materialele de birou trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizatie stabilita intr-o tara terta si fara scop comercial din partea expeditorului, catre organizatii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, in vederea utilizarii exclusiv in scopul functionarii acestora sau pentru indeplinirea obiectivelor caritabile sau filantropice pe care le urmaresc.

(2) In sensul alin. (1), "bunuri de stricta necesitate" inseamna acele bunuri necesare pentru indeplinirea nevoilor imediate ale fiintelor umane, de exemplu hrana, medicamente, imbracaminte si lenjerie de pat.

Art. 49. - Scutirea prevazuta la art. 48 nu se acorda pentru:

a) produse alcoolice;

b) tutun sau produse din tutun;

c) cafea si ceai;

d) autovehicule, altele decat ambulantele.

Art. 50. - Scutirea se acorda numai organizatiilor ale caror evidente permit autoritatilor competente sa le supravegheze operatiunile si care ofera toate garantiile necesare.

Art. 51. - (1) Bunurile scutite nu pot fi utilizate de catre organizatiile care beneficiaza de scutire pentru a fi imprumutate, inchiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, in alte scopuri decat cele prevazute la art. 48 alin. (1) lit. a) si b), cu exceptia cazurilor in care autoritatile vamale au fost informate in prealabil in acest sens.

(2) Daca bunurile si echipamentele sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care are dreptul la scutire in temeiul art. 48 si 50, scutirea se acorda in continuare, cu conditia ca aceasta din urma sa utilizeze bunurile si echipamentele in scopuri care ii confera dreptul de a beneficia de o asemenea scutire. In celelalte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adaugata, la cota aplicabila la data schimbarii destinatiei, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Art. 52. - (1) Organizatiile mentionate la art. 48, care nu mai indeplinesc conditiile care le dau dreptul la scutire sau care intentioneaza sa foloseasca bunurile, echipamentele si materialele scutite in alte scopuri decat cele prevazute la articolul mentionat anterior, sunt obligate sa informeze autoritatile vamale in acest sens.

(2) Bunurile ramase in posesia organizatiilor care au incetat sa indeplineasca conditiile care le dau dreptul la scutire, sunt supuse la plata taxei pe valoarea adaugata aferente, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data la care conditiile inceteaza a fi indeplinite si calculata la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul importului.

(3) Utilizarea bunurilor de catre organizatiile care beneficiaza de scutire, in alte scopuri decat cele prevazute la art. 48, atrage plata taxei pe valoarea adaugata aferente, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data schimbarii destinatiei acestor bunuri, calculata la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul importului.

Sectiunea 2
Articole importate in beneficiul persoanelor cu handicap

Art. 53. - (1) Sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import bunurile special proiectate pentru educatia, munca sau progresul social al nevazatorilor sau al altor persoane cu handicap fizic sau mental, daca indeplinesc concomitent urmatoarele conditii:

a) sunt importate de institutii sau organizatii a caror activitate principala o reprezinta educatia sau oferirea de asistenta pentru persoanele cu handicap si care sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap sa primeasca astfel de articole scutite de taxa;

b) sunt donate unor astfel de institutii si organizatii fara scop comercial din partea donatorului.

(2) Scutirea prevazuta la alin. (1) se acorda si pieselor de schimb, componentelor si accesoriilor specifice bunurilor in cauza si instrumentelor folosite pentru intretinerea, verificarea, calibrarea si repararea bunurilor mentionate anterior, cu conditia ca astfel de piese de schimb, componente, accesorii sau instrumente sa fie importate in acelasi timp cu bunurile respective sau, daca sunt importate ulterior, sa se poata identifica faptul ca sunt destinate folosirii in legatura cu bunurile scutite anterior la import sau care sunt eligibile pentru acordarea scutirii la momentul in care se solicita scutirea pieselor de schimb, a componentelor sau a accesoriilor si a instrumentelor in cauza.

(3) Bunurile scutite la import nu pot fi utilizate in alte scopuri decat pentru educarea, munca sau in progresul social al nevazatorilor sau al altor persoane cu handicap.

Art. 54. - (1) Bunurile scutite la import pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, de catre institutiile si organizatiile non-profit beneficiare, persoanelor mentionate la art. 53, de care aceste institutii si organizatii se ocupa, fara plata taxei pe valoarea adaugata la import.

(2) Imprumutul, inchirierea sau transferul nu pot fi efectuate in alte conditii decat cele prevazute la alin. (1), cu exceptia cazurilor in care au fost informate in prealabil autoritatile vamale.

Daca un bun este imprumutat, inchiriat sau transferat unei institutii sau organizatii care beneficiaza ea insasi de aceasta scutire, aceasta se acorda in continuare, cu conditia ca organizatia sa utilizeze bunurile in scopurile care ii confera dreptul la scutire.

In celelalte cazuri imprumutul, inchirierea sau transferul fac obiectul platii prealabile a taxei pe valoarea adaugata la cota aplicabila la data imprumutului, a inchirierii sau a transferului, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Art. 55. - (1) Institutiile sau organizatiile mentionate la art. 53, care nu mai indeplinesc conditiile in baza carora beneficiaza de scutire sau care isi propun sa utilizeze bunurile scutite la import in alte scopuri decat cele prevazute in articolul mentionat anterior informeaza autoritatile vamale in acest sens.

(2) Pentru bunurile ramase in posesia institutiilor sau a organizatiilor care inceteaza sa indeplineasca conditiile in baza carora beneficiaza de scutire se datoreaza taxa pe valoarea adaugata la cota in vigoare la data la care conditiile mentionate anterior inceteaza sa fie indeplinite, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

(3) Utilizarea bunurilor de catre organizatiile sau institutiile care beneficiaza de scutire, in alte scopuri decat cele prevazute la art. 53, atrage plata taxei pe valoarea adaugata aferente, cota aplicabila fiind cea in vigoare la data schimbarii destinatiei acestor bunuri, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Sectiunea 3
Bunuri importate in beneficiul victimelor dezastrelor

Art. 56. - (1) In conditiile prevazute la art. 57-62, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata bunurile importate de institutii de stat sau de organizatii caritabile sau filantropice autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, daca sunt destinate:

a) distribuirii gratuit catre victimele dezastrelor care afecteaza teritoriul Romaniei;

b) distribuirii gratuite catre victimele dezastrelor, ramanand in acelasi timp proprietatea organizatiilor in cauza.

(2) Bunurile importate de agentiile pentru ajutor in caz de dezastre, pentru satisfacerea cerintelor proprii pe perioada activitatii lor, beneficiaza, de asemenea, de scutirea prevazuta la alin. (1) in aceleasi conditii.

Art. 57. - Nu se acorda scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata la import pentru materialele si echipamentele destinate reconstructiei zonelor afectate de dezastre.

Art. 58. - (1) Acordarea scutirii se supune deciziei Comisiei Europene, la cererea Romaniei, in conformitate cu procedura de urgenta pentru consultarea celorlalte tari membre. Aceasta decizie va contine precizari privind aria de aplicare si conditiile in care se va acorda scutirea respectiva.

(2) Pana la primirea notificarii privind decizia Comisiei, prevazuta la alin. (1), se suspenda plata taxei pe valoarea adaugata, aferente bunurilor importate in scopurile descrise la art. 56, cu conditia ca organizatia care a efectuat importul sa-si asume raspunderea privind plata taxei in cazul in care scutirea nu va fi acordata.

Art. 59. - Scutirea se acorda numai organizatiilor ale caror evidente permit autoritatilor competente sa le supravegheze operatiunile si care ofera toate garantiile considerate necesare.

Art. 60. - (1) Organizatiile care beneficiaza de scutire nu pot da cu imprumut, inchiria sau transfera, cu titlu oneros sau gratuit, bunurile prevazute la art. 56 alin. (1), in alte conditii decat cele prevazute in articolul mentionat anterior, fara notificarea prealabila a autoritatilor vamale.

(2) Daca bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care beneficiaza ea insasi de scutire in temeiul art. 56, scutirea continua sa se aplice, cu conditia ca organizatia sa foloseasca bunurile in scopurile care confera dreptul la o astfel de scutire.

In celelalte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adaugata, la cota aplicabila la data imprumutului, inchirierii sau transferului, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

Art. 61. - (1) Dupa ce nu mai sunt folosite de victimele dezastrelor, bunurile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. b) nu pot fi imprumutate, inchiriate sau transferate, cu titlu oneros sau gratuit, cu exceptia situatiilor in care autoritatile vamale sunt notificate in prealabil.

(2) Daca bunurile sunt imprumutate, inchiriate sau transferate unei organizatii care beneficiaza ea insasi de scutire in temeiul art. 56 sau, daca este cazul, in temeiul art. 48 alin. (1) lit. a), scutirea continua sa se aplice, cu conditia ca aceste organizatii sa foloseasca bunurile in scopurile care confera dreptul la o astfel de scutire.

In celelalte cazuri, imprumutul, inchirierea sau transferul bunurilor fac obiectul unei plati prealabile a taxei pe valoarea adaugata, la cota aplicabila la data imprumutului, inchirierii sau transferului, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv

Art. 62. - (1) Organizatiile mentionate la art. 56 care nu mai indeplinesc conditiile in baza carora beneficiaza de scutire sau care isi propun utilizarea bunurilor scutite la import in alte scopuri decat cele prevazute la articolul mentionat anterior, informeaza autoritatile vamale in acest sens.

(2) In situatia in care bunurile ramase in posesia organizatiilor care nu mai indeplinesc conditiile in baza carora beneficiaza de scutire sunt transferate unei organizatii care beneficiaza ea insasi de scutire in temeiul prezentului capitol sau, daca este cazul, unei organizatii care beneficiaza de scutire in temeiul art. 48, scutirea continua sa se aplice, cu conditia ca organizatia sa foloseasca bunurile in scopurile care ii confera dreptul la astfel de scutiri. In celelalte cazuri, bunurile fac obiectul taxei pe valoarea adaugata, la cota aplicabila la data la care aceste conditii inceteaza sa fie indeplinite, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

(3) Bunurile folosite de o organizatie care beneficiaza de scutire in alte scopuri decat cele prevazute in prezentul capitol, fac obiectul taxei pe valoarea adaugata, la cota aplicabila la data la care incep sa fie folosite in alt scop, la valoarea in vama admisa de autoritatile vamale la momentul declaratiei de import definitiv.

CAPITOLUL VIII
Importul in contextul anumitor aspecte ale relatiilor internationale


Sectiunea 1
Decoratii si premii onorifice

Art. 63. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata la import se acorda, la prezentarea de catre persoanele in cauza a unor dovezi satisfacatoare pentru autoritatile vamale, cu conditia ca operatiunile implicate sa nu aiba caracter comercial, pentru:

a) decoratii conferite de guvernul unei alte tari decat Romania, persoanelor al caror loc obisnuit de rezidenta este in Romania;

b) cupele, medaliile si articolele similare de natura simbolica, conferita intr-o alta tara decat Romania persoanelor al caror loc obisnuit de rezidenta este in Romania, in semn de apreciere a activitatilor desfasurate de aceste persoane in domenii de activitate cum ar fi: arta, stiinta, sportul sau serviciile publice sau pentru recunoasterea meritelor acestor persoane in cadrul unor evenimente speciale, importate personal de acestea;

c) cupele, medaliile si alte articole similare de natura simbolica oferite gratuit de autoritati sau persoane stabilite intr-o alta tara decat Romania, care urmeaza sa fie oferite pe teritoriul Romaniei in aceleasi scopuri ca si cele mentionate la lit. b);

d) premii, trofee si suveniruri de natura simbolica si de valoare limitata, destinate distribuirii gratuite persoanelor a caror rezidenta normala se afla intr-o alta tara decat Romania, acordate in cadrul unor conferinte de afaceri sau la evenimente internationale similare; natura acestora, valoarea unitara sau alte caracteristici nu trebuie sa indice ca acestea ar fi destinate unor scopuri comerciale.

Sectiunea 2
Cadouri primite in contextul relatiilor internationale

Art. 64. - Fara a contraveni prevederilor Titlului II, se acorda scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, in conditiile art. 66, pentru bunurile:

a) importate in Romania de catre persoanele care au efectuat o vizita oficiala intr-o tara terta, ca urmare a primirii unor astfel de bunuri sub forma de cadouri de la autoritatile gazda in cadrul vizitei oficiale;

b) importate de catre persoane care efectueaza o vizita oficiala in Romania si care intentioneaza sa ofere aceste bunuri, cu respectiva ocazie, autoritatilor gazda sub forma de cadouri;

c) trimise sub forma de cadouri, in semn de prietenie sau amabilitate, de catre organisme oficiale, autoritati publice sau grupuri care desfasoara activitati de interes public aflate intr-o tara terta, unui organism oficial, unei autoritati publice sau unui grup care desfasoara activitati de interes public, aflate in Romania si autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire.

Art. 65. - Nu se acorda scutirea prevazuta la art. 64 pentru produse alcoolice, tutun sau produse din tutun.

Art. 66. - Scutirea se acorda articolelor avand destinatia de cadouri numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt oferite ocazional;

b) natura, valoarea sau cantitatea acestora nu reflecta niciun interes comercial;

c) nu sunt folosite in scopuri comerciale.

Sectiunea 3
Bunuri destinate monarhilor sau sefilor de stat

Art. 67. - Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda in limitele si in conditiile prevazute de autoritatile competente, pentru:

a) cadouri destinate monarhilor si sefilor de stat in exercitiu;

b) bunurile care urmeaza sa fie folosite sau consumate de monarhi sau sefi de stat in exercitiu sau de catre persoanele care ii reprezinta oficial in timpul sederii oficiale a acestora in Romania, in conditii de reciprocitate.

Dispozitiile paragrafului precedent se aplica si persoanelor care au prerogative la nivel international similare monarhilor sau sefilor de stat.

CAPITOLUL IX
Importul bunurilor destinate promovarii comertului


Sectiunea 1
Mostre cu valoare neglijabila

Art. 68. - (1) Fara a contraveni prevederilor art. 72 alin. (1) lit. a), sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import mostrele de bunuri cu valoare neglijabila care pot fi folosite numai pentru obtinerea unor comenzi de bunuri de tipul celor reprezentate de mostre.

(2) Autoritatile vamale pot solicita ca anumite "mostre de bunuri", pentru a beneficia de scutire, sa fie facute neutilizabile prin rupere, perforare sau marcare clara care nu poate fi stearsa, cu conditia ca astfel de operatii sa nu distruga calitatea de mostra.

(3) In sensul alin. (1), prin mostre de bunuri se intelege orice articol reprezentand un tip de bun al carui mod de prezentare si cantitate, in cazul bunurilor de acelasi tip sau de aceeasi calitate, exclud orice posibilitate de utilizare a acestuia in alt scop decat cel al obtinerii de comenzi.

Sectiunea 2
Materiale tiparite si materiale publicitare

Art. 69. - In conditiile prevazute la art. 70, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata la import materialele publicitare, cum ar fi cataloage, liste de preturi, instructiuni de utilizare sau brosuri, cu conditia sa fie in legatura cu:

a) bunuri destinate vanzarii sau inchirierii de catre o persoana stabilita intr-o tara terta;

b) servicii oferite de o persoana stabilita in alt stat membru;

c) transportul, asigurarea comerciala sau serviciile bancare oferite de o persoana stabilita intr-o tara terta.

Art. 70. - Scutirea prevazuta la art. 69 se acorda doar materialelor publicitare care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) prezinta in mod clar denumirea societatii care produce, vinde sau inchiriaza bunurile, ori care presteaza serviciile la care se refera materialele publicitare;

b) fiecare lot trebuie sa contina maxim un document sau o copie din fiecare document daca este alcatuit din mai multe documente. Loturile care contin mai multe copii ale aceluiasi document pot fi totusi eligibile pentru scutire, cu conditia ca greutatea lor bruta sa nu depaseasca un kilogram;

c) nu pot fi expediate in loturi grupate de la acelasi expeditor pentru acelasi destinatar.

Cu toate acestea, conditiile prevazute la lit. b) si c) nu se aplica materialelor tiparite referitoare la bunuri destinate vanzarii sau inchirierii, sau serviciilor oferite de catre o persoana stabilita in alt stat membru, cu conditia ca aceste materiale tiparite sa fi fost importate si urmand sa fie distribuite gratuit.

Art. 71. - Articolele cu scop publicitar, fara valoare comerciala intrinseca, trimise gratuit de furnizori clientilor lor, care in afara de functia lor publicitara nu au alta utilizare, sunt de asemenea scutite la import.

Sectiunea 3
Bunuri folosite sau consumate la targuri comerciale sau in cadrul unor evenimente similare

Art. 72. - (1) In conditiile art. 73-76, urmatoarele bunuri sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata la import:

a) mostre de mici dimensiuni, reprezentative pentru bunurile destinate unui targ comercial sau unui eveniment similar;

b) bunuri importate numai in scop demonstrativ sau pentru a fi utilizate in cadrul unor demonstratii pentru masinile si aparatele expuse la un targ comercial sau la un eveniment similar;

c) diferite materiale de mica valoare, cum ar fi vopseluri, lacuri si tapete, folosite la construirea, amenajarea si decorarea unor standuri temporare la un targ comercial sau la un eveniment similar, care sunt distruse prin utilizare;

d) materialele imprimate, cataloagele, prospectele, listele de preturi, afisele publicitare, calendarele, cu sau fara ilustratii, fotografiile neinramate si alte articole livrate gratuit pentru publicitatea bunurilor expuse la un targ comercial sau in cadrul unui eveniment similar.

(2) In sensul alin. (1), prin "targ comercial sau eveniment similar" se intelege:

a) expozitii, targuri, prezentari si evenimente similare din sfera comertului, industriei, agriculturii sau artelor mestesugaresti;

b) expozitii si evenimente avand in principal scopuri caritabile;

c) expozitii si evenimente organizate in principal in scopuri stiintifice, tehnice, mestesugaresti, artistice, educationale, culturale, sportive, religioase, de cult, sindicale, turistice sau pentru promovarea cooperarii internationale;

d) reuniunile reprezentantilor unor organizatii sau organisme internationale;

e) ceremonii si intruniri oficiale sau comemorative.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica pentru expozitiile organizate in scopuri private in magazine sau sedii comerciale, in vederea comercializarii de bunuri.

Art. 73. - Scutirea prevazuta la art. 72 alin. (1) lit. a) se limiteaza la mostrele care:

a) sunt importate gratuit ca atare sau sunt realizate la expozitii din bunuri importate vrac;

b) sunt destinate exclusiv distribuirii gratuite, in cadrul expozitiei, in vederea folosirii si consumarii de catre persoanele carora le-au fost oferite;

c) pot fi identificate ca mostre publicitare cu valoare unitara redusa;

d) nu pot fi comercializate cu usurinta si, unde este cazul, sunt prezentate in ambalaje care contin o cantitate de marfa inferioara cantitatii minime din acelasi produs vandut pe piata;

e) in cazul produselor alimentare si al bauturilor neambalate in conditiile mentionate la lit. d), sunt consumate pe loc la expozitie;

f) prin cantitatea si valoarea lor totala sunt adecvate naturii expozitiei, numarului de vizitatori si gradului de participare la expozitie.

Art. 74. - Scutirea prevazuta la art. 72 alin. (1) lit. b) se acorda numai bunurilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt consumate sau distruse in cadrul expozitiei;

b) corespund ca valoare totala si cantitate naturii expozitiei, numarului de vizitatori si gradului de participare la expozitie.

Art. 75. - Scutirea prevazuta la art. 72 alin. (1) lit. d) se acorda numai materialelor tiparite si articolelor cu scop publicitar care:

a) sunt destinate exclusiv distribuirii gratuite catre public in locul in care se desfasoara expozitia;

b) corespund ca valoare totala si cantitate naturii expozitiei, numarului de vizitatori si gradului de participare la expozitie.

Art. 76. - Scutirea prevazuta la art. 72 alin. (1) lit. a) si b) nu se acorda pentru:

a) produse alcoolice;

b) tutun sau produse din tutun;

c) combustibil, indiferent daca este lichid, solid sau gazos.

 

 

Categorii: declaratii fiscale | tva | contabilitate

Cuvinte cheie: scutiri la plata tva | taxa pe valoare adaugata | accize

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics