.

 

08 Martie 2010

contabilitateafirmei.ro

Scutire la plata asigurarilor pentru angajari din randul somerilor

(M. Of. nr. 136 din 01/03/2010)

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Ordonanta de urgenta nr. 13 din 23/02/2010 privind reglementarea unor masuri in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si diminuarii somajului in anul 2010

 

Angajatorii care, in anul 2010, pe locurile de munca nou-create stabilesc, in conditiile legii, raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni beneficiaza, pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane.

 

Cazuri in care nu se acorda scutirea la plata contributiilor de asigurari sociale::
a) angajatorilor care in ultimele 6 luni premergatoare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta au mai avut raporturi de munca stabilite cu persoanele prevazute anterior
b) angajatorilor care stabilesc raporturi de munca cu persoanele prevazute anterior, pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta.
 

Contributii sociale scutite la plata

Prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege:

- contributia de asigurari sociale;

- contributia de asigurari pentru somaj,

- contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale,

- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,

- contributia pentru asigurari sociale de sanatate,

- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit legii, de angajatori.

 

Aplicarea scutirii
Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) se acorda incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca.
 

Daca stabilirea raporturilor de munca se realizeaza incepand cu data de intai a lunii, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevazute anterior se acorda incepand cu aceasta data.


Atentie!!!- PENALIZARI

In situatiile in care raporturile de munca ale persoanelor angajate inceteaza anterior perioadei de 12 luni, in temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii sunt obligati sa plateasca sumele de care au fost scutiti, reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana care a fost incadrata in baza prevederilor prezentei ordonantei de urgenta.


In plus, angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data expirarii celor 12 luni, efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti.


Pentru angajati, perioada de 6 luni constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului.

 

Categorii: personal - salarizare | codul muncii | contributii salariale
Cuvinte cheie: scutire plata contributii sociale | scutiri cas | angajari dintre someri

 

 
 
.

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
statiarosiori
6 May - 14:26
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22

..


        Top

 


Google analytics