.

 

29 Septembrie 2010

contabilitateafirmei.ro

Noul Cod al muncii va putea fi in defavoarea angajatilor

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Proiect pentru modificarea Codului Muncii, aflat in dezbatere publica

 

Concedierea mai simpla a angajatilor neperformanti, perioade mai lungi de proba si contracte cu durata determinata mai usor de incheiat sunt principalele modificari ale Codului Muncii, aflat in dezbatere.

 

In ultima perioada au crescut tot mai mult presiunile companiilor pentru a obtine o legislatie a muncii mai flexibila.

 

In acest context, Guvernul a inceput discutiile cu reprezentantii mediului de afaceri si ai sindicatelor pentru modificarea Codului muncii care „in momentul de fata ii protejeaza excesiv pe angajati, in conditiile in care cu greu pot fi sanctionati daca nu performeaza sau savarsesc abateri disciplinare“, dupa cum afirma avocatul Mihaela Scarlatescu.

„Se propun, spre exemplu, majorarea perioadei de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatilor, extinderea duratei delegarii, mai putine constrangeri pentru angajator in ceea ce priveste concedierile, extinderea termenului in care se pot incheia contracte cu durata determinata. In acelasi timp, ar urma sa se introduca si drepturi suplimentare pentru angajati, cum ar fi compensatii in caz de concediere“.

 

Propunerile mediului de afaceri
- timpul de munca si timpul de odihna ar trebui negociate direct cu angajatul in functie de nevoile acestuia;

- contractele cu durata determinata ar trebui sa fie mai usor de incheiat si sa nu mai fie o exceptie de la regula contractului cu durata nedeterminata, asa cum este in prezent;

- perioadele de proba ar trebui sa fie mai lungi si sa poata fi aplicate noilor angajati, indiferent de numarul angajatilor supusi anterior perioadei de proba pentru acelasi post.
- contractul colectiv de munca la nivel national ar trebui abrogat, iar contractul colectiv pe ramura ar trebui sa se aplice doar partilor semnatare, nu si celor care, desi activeaza in sectorul respectiv, nu au participat la negocieri.
- inlaturarea obligativitatii negocierilor colective la nivel de unitate, precum si a regulilor legate de reprezentativitatea ceruta pentru negocierea contractului colectiv de munca.
 

Categorii: personal - salarizare | codul muncii | contributii salariale
Cuvinte cheie: modificare codul muncii | codul muncii 2010 | proiect codul muncii

 

 
 
.

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22

..


        Top

 


Google analytics