.

 

17 Februarie 2009

contabilitateafirmei.ro

Regulament desfasurare examen consultant fiscal - sesiunea martie 2009

Regulament din 31/07/2007

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Regulament din 31/07/2007 pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal ( Monitorul Oficial, Partea I nr. 647 din 21/09/2007)

 

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. - Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal se organizeaza si se desfasoara in baza prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 198/2002, astfel cum a fost modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2007, denumita in continuare ordonanta.
Art. 2. - (1) Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal se organizeaza de catre Camera Consultantilor Fiscali.
(2) Prin ordin al presedintelui Camerei Consultantilor Fiscali, se constituie Colectivul pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal, denumit in continuare Colectiv.
(3) Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali stabileste componenta comisiei de examinare, a comisiei de evaluare, a comisiei de solutionare a contestatiilor si atributiile acestora, denumite in continuare comisii de examen.
(4) La solicitarea Camerei Consultantilor Fiscali, ministrul economiei si finantelor poate desemna prin ordin specialisti din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor care sa faca parte din comisiile de examen.
Art. 3. - (1) Componenta comisiilor de examen se va stabili la fiecare examen organizat central sau teritorial. Aceste comisii vor fi formate atat din consultanti fiscali membri ai Camerei Consultantilor Fiscali, cat si din specialisti in domeniul disciplinelor de examen.
(2) Responsabilii de sali si membrii personalului de supraveghere si corectare la examen pot fi contractati si din mediul universitar.
Art. 4. - Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali stabileste prin hotarare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, data de sustinere si locul desfasurarii examenului, precum si locul de depunere a dosarelor de inscriere si perioada in care se depun.

CAPITOLUL II
Organizarea si desfasurarea examenului

Art. 5. - (1) Pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, conform prevederilor art. 4 din ordonanta, candidatii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;
b) sa aiba o experienta de minimum 5 ani dupa obtinerea licentei, in una dintre urmatoarele activitati:
- elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;
- servicii de administrare a legislatiei fiscale;
- elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;
- activitatea financiar-contabila;
c) sa nu aiba antecedente penale;
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.
(2) Dosarul de inscriere se depune sau se transmite prin servicii postale, cu confirmare de primire, la Camera Consultantilor Fiscali si va contine documentele care atesta indeplinirea conditiilor prevazute la art. 4 lit. a)-d) din ordonanta, astfel:
a) cererea de inscriere la examen, prevazuta in anexa nr. 1;
b) curriculum vitae;
c) diploma de studii superioare, in copie legalizata, precum si copii legalizate ale actelor doveditoare, in cazul schimbarii numelui;
d) carnetul de munca, in copie certificata de angajator sau in copie legalizata, dupa caz, adeverinta eliberata de angajator, adrese eliberate de asociatiile profesionale din care fac parte, in cazul profesiilor liberale;
e) actul de identitate, in copie;
f) certificatul de cazier judiciar;
g) certificatul de cazier fiscal;
h) adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de institutia medicala la care este inregistrat;
i) trei fotografii 2/3 cm.
Art. 6. - (1) Colectivul verifica dosarele depuse si respinge dosarele candidatilor care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 5.
(2) Pentru dosarele aprobate ale candidatilor inscrisi la examen se editeaza legitimatia de examen prevazuta in anexa nr. 2, care se aplica pe mese in salile de examen.
Art. 7. - (1) In dosarul de inscriere candidatul va depune in original documentul de plata a taxei de inscriere la examen.
(2) Nivelul taxei se stabileste anual prin hotarare a Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 8. - Intrarea in salile de examen se face in baza actului de identitate sau a unui alt act prin care se poate dovedi identitatea.
Art. 9. - Colectivul afiseaza la locul de desfasurare a examenului si pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali, cu cel putin 48 de ore inaintea inceperii acestuia, listele nominale ale candidatilor inscrisi, indicandu-se data si ora inceperii probei si repartizarea pe sali a candidatilor.
Art. 10. - (1) Candidatii au obligatia de a verifica exactitatea datelor inscrise in listele afisate si de a sesiza imediat Colectivul cu privire la eventualele neconcordante intre inregistrarile din liste si datele din documentele depuse la inscriere.
(2) Orice modificare a listelor afisate se face cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea examenului.
Art. 11. - (1) Presedintele comisiei de examinare, cu 3 ore inainte de inceperea examenului, numeste responsabilii de sala si repartizeaza membrii personalului de supraveghere si corectare pe sali, proportional cu numarul candidatilor din salile respective.
(2) Examenul se desfasoara in sali in care se poate asigura asezarea candidatilor la distanta corespunzatoare, pastrandu-se un loc liber intre candidati.
(3) Responsabilii de sala si supraveghetorii sunt raspunzatori de modul in care se deruleaza examenul, incepand cu accesul candidatilor in sali, derularea propriu-zisa a examenului si predarea lucrarilor.
Art. 12. - La examenul scris, accesul candidatilor in sala este permis cu maximum o ora inainte de inceperea examenului, conform listelor afisate, sub supravegherea responsabilului de sala.
Art. 13. - (1) Responsabilii de sali primesc de la comisia de examinare lista candidatilor repartizati in sala respectiva, instructiunile de derulare a examenului si subiectele.
(2) Dupa expirarea termenului legal de sustinere a examenului, responsabilii de sali primesc de la comisia de examinare grilele de corectare a probelor de examen.
Art. 14. - (1) Responsabilul de sala noteaza in lista candidatii prezenti si absenti.
(2) Actul de identitate si legitimatia de examen vor ramane pe masa candidatului pe toata durata examenului, pentru a putea fi efectuate verificari suplimentare.
Art. 15. - Candidatii care nu sunt in sala in momentul comunicarii subiectelor pierd dreptul de a sustine examenul.
Art. 16. - (1) Pe parcursul desfasurarii examenului, candidatii nu au voie sa paraseasca sala si sa revina.
(2) In situatii cu caracter medical, un membru delegat dintre supraveghetori va insoti candidatul de la iesirea si pana la revenirea in sala.
Art. 17. - (1) Examenul va consta intr-o proba scrisa/interviu.
(2) Proba scrisa va fi sub forma de test-grila/lucrare scrisa, care va contine de regula intrebari din:
a) legislatia fiscala, legislatia privind administrarea fiscala si legislatia vamala, 90%;
b) dreptul comercial si dreptul financiar-fiscal, 5%;
c) gestiunea financiara si contabilitatea intreprinderii, 5%.
(3) Durata de elaborare a raspunsurilor pentru proba scrisa este de 3 ore.
(4) Examenul sub forma de interviu va fi sustinut de persoanele prevazute la art. 24 si 25 in fata unei comisii de evaluare.
Art. 18. - (1) Comisia de examinare va elabora subiectele pentru examen conform tematicii.
(2) Comisia de examinare stabileste punctajul fiecarui subiect.
(3) Pentru promovarea examenului, candidatii trebuie sa acumuleze un minimum de 80 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.
(4) In arhiva se vor pastra toate subiectele, atat cele propuse, cat si cele extrase.
Art. 19. - Camera Consultantilor Fiscali va publica tematica si bibliografia pentru examen cu cel putin 30 de zile inainte de data sustinerii acestuia.
Art. 20. - Dupa terminarea examenului, Colectivul afiseaza la avizierele de la locul de desfasurare a examenului si pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali raspunsurile corecte si punctajul aferent fiecarui raspuns.
Art. 21. - (1) Dupa expirarea termenului legal de sustinere a probei, fiecare lucrare se corecteaza in prezenta candidatului si a unui martor din randul candidatilor, care semneaza procesul-verbal de luare la cunostinta a punctajului obtinut. In situatia in care candidatul refuza sa semneze sau nu este prezent in sala, la corectarea formularului probei sale de concurs este chemat un al doilea martor, care va semna in locul acestuia.
(2) Dupa incheierea corectarii, responsabilul de sala preia lucrarile si impreuna cu lista candidatilor repartizati in sala respectiva le preda pe baza unui proces-verbal presedintelui comisiei de examinare.
Art. 22. - Rezultatele obtinute la examen se aduc la cunostinta candidatilor de catre Colectiv, prin afisare la locul de desfasurare a examenului si pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 23. - (1) Rezultatele obtinute la examen se pot contesta o singura data, in termen de 48 de ore (doua zile lucratoare) de la data afisarii rezultatelor, sub sanctiunea decaderii. Contestatia se depune la sediul Camerei Consultantilor Fiscali.
(2) Contestatiile se solutioneaza de catre comisia de solutionare a contestatiilor in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea acestora, iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
(3) Dupa solutionarea contestatiilor, rezultatele examenului raman definitive.
Art. 24. - Persoanele care au titlul de academician, profesor sau conferentiar universitar, doctor in economie, doctor docent, cu specialitatea finante-contabilitate, precum si membrii si specialistii Comisiei pentru buget, finante si banci din Parlamentul Romaniei, care verifica si analizeaza actele normative din domeniul fiscal supuse spre aprobare Parlamentului, pot solicita dobandirea calitatii de consultant fiscal cu respectarea conditiilor prevazute la art. 5 alin. (1), iar examenul se va sustine sub forma de interviu in fata Comisiei de evaluare a Camerei Consultantilor Fiscali.

CAPITOLUL III
Evaluarea consultantilor fiscali care au obtinut calificarea profesionala in unul dintre statele membre ale
Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European

Art. 25. - (1) Persoana provenita dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, care doreste sa desfasoare activitatea de consultant fiscal in Romania, independent sau in asociere, in mod permanent, va sustine examen pe baza unui interviu in fata Comisiei de evaluare a Camerei Consultantilor Fiscali.
(2) Solicitantii trebuie sa depuna dovada dobandirii calitatii de consultant fiscal eliberata de statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, tradusa si legalizata.

CAPITOLUL IV
Sanctiuni

Art. 26. - (1) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage sanctionarea persoanelor vinovate.
(2) Sanctionarea candidatilor se face in functie de gravitatea faptelor si consta in avertisment sau in eliminarea din examen, in urmatoarele situatii:
a) incercarea dovedita de a copia din carti, caiete, notite, surse electronice sau alte materiale;
b) transmiterea ori primirea de ciorne sau alte materiale.
(3) In cazul nerespectarii prevederilor prezentului regulament de catre responsabilii de sali sau supraveghetori, presedintele comisiei de examinare procedeaza la eliminarea si inlocuirea acestora din sala si face propuneri de sanctionare.

CAPITOLUL V
Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 27. - Dosarele de inscriere ale persoanelor prevazute la art. 24, depuse in vederea sustinerii examenului-interviu la Ministerul Economiei si Finantelor pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, se predau la Camera Consultantilor Fiscali, urmand ca examenul-interviu sa fie organizat de aceasta.
Art. 28. - Persoana care a promovat examenul de consultant fiscal este obligata sa se inregistreze in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala in termen de 60 de zile de la comunicarea rezultatului examenului, in caz contrar va fi sanctionata conform prevederilor art. 25 alin. (6) din ordonanta.
Art. 29. - (1) Remunerarea membrilor comisiilor de examen, a membrilor Colectivului, a responsabililor de sali, a supraveghetorilor, precum si cheltuielile de transport, cazare si diurna se suporta de Camera Consultantilor Fiscali.
(2) Nivelul indemnizatiilor se aproba de Consiliul superior al Camerei Consultantilor Fiscali.
Art. 30. - (1) Dupa incheierea probelor de examen, subiectele si lucrarile candidatilor se pastreaza la comisia de examinare pana la finalizarea examenului, urmand a fi predate Secretariatului general al Camerei Consultantilor Fiscali, pe baza de proces-verbal.
(2) Lucrarile candidatilor admisi in urma sustinerii examenului vor fi arhivate la dosarul personal al fiecarui candidat.
Art. 31. - Dosarele de inscriere ale candidatilor care nu au promovat examenul se elibereaza la solicitarea acestora, in termen de 90 de zile de la data la care rezultatele examenului raman definitive, iar in caz contrar, acestea se vor distruge.
Art. 32. - (1) Pentru candidatii care s-au inscris la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, dar care nu indeplinesc conditiile de participare conform art. 5 si solicita restituirea taxei de inscriere, se va returna intreaga suma achitata.
(2) Pentru candidatii care s-au inscris la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, dar care nu s-au prezentat la examen si solicita restituirea taxei de inscriere, se va retine de catre Camera Consultantilor Fiscali un procent de 50% din suma achitata.
(3) Dreptul candidatilor de a solicita restituirea taxei de inscriere la examen se prescrie in termen de 30 de zile de la data examenului.
Art. 33. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul regulament.

Categorii: codul fiscal | fiscalitate | impozit pe profit
Cuvinte cheie: examen consultantant fiscal | regulament examen consultant fiscal | consultanta fiscala

 

 
 
.

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22

..


        Top

 


Google analytics