.

 

19 Ianuarie 2009

contabilitateafirmei.ro

Determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital

(Ordin nr. 3483 din 26 noiembrie 2008)

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

Ordin nr. 3483 din 26/11/2008 pentru aprobarea Normelor privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice. (M. Of. nr. 24 din 12/01/2009)

 

Ordinul aproba Normele privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice.
Abrogari: La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Instructiunea nr. 12/2005 privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice, aprobata prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 80/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 94 din 1 februarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

NORME privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice

Normele aprobate de prezentul ordin stabilesc metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale, obtinut de persoanele fizice, fiind adoptate in conformitate cu prevederile art. 67 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.

Un set de definitii este oferit pentru a usura aplicarea prezentelor norme, respective:
1. valori mobiliare - instrumentele financiare definite in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) pct. 33 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 297/2004;
2. instrumente financiare derivate - instrumentele financiare definite in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) pct. 12 din Legea nr. 297/2004;
3. titluri de participare - instrumentele financiare definite in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) pct. 32 din Legea nr. 297/2004;
4. intermediari - entitatile definite conform art. 2 alin. (1) pct. 14 din Legea nr. 297/2004 (inclusiv intermediarii institutii de credit care presteaza numai activitati de custodie), precum si platitorii de venit atunci cand este cazul;
5. stock option plan - un program initiat in cadrul unei societati comerciale ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor acestei societati comerciale dreptul de a achizitiona un numar determinat de actiuni emise de societatea respectiva la un pret preferential;
6. simbol - codul de identificare/ISIN alocat pentru fiecare instrument financiar tranzactionat pe o piata reglementata/sistem alternativ de tranzactionare in vederea identificarii titlului de valoare;
7. costuri aferente - costurile tranzactiilor cu titluri de valoare care sunt compuse din comisioanele percepute de intermediari, precum si orice alte costuri ce pot fi dovedite prin documente justificative. Pot fi costuri aferente costurile legate de transferul de proprietate, evidentierea pozitiei in contul de investitii, transferul catre depozitarul central etc. si care pot fi dovedite prin documente justificative;
8. portofoliu - suma pozitiilor evidentiate intr-un cont de investitii sau intr-un cont in marja pe tipuri, clase, serii de titluri de valoare ce apartin unei persoane fizice, denumita si investitor, contribuabil sau client.

Va oferim spre analiza, in functie de necesitati, informatii privind:
Determinarea pretului de cumparare si calcularea castigului din transferul titlurilor de valoare

 - Stabilirea pretului de cumparare a valorilor mobiliare pentru determinarea venitului impozabil
 - Situatia valorilor mobiliare aflate exclusiv in conturile deschise la depozitarul central
 - Determinarea castigului sau a pierderii generate de transferul valorilor mobiliare
 - Determinarea castigului din transferul instrumentelor financiare derivate
 - Determinarea castigului sau pierderii generate de transferul titlurilor de participare

 

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului

Obligatiile intermediarilor si ale societatilor de administrare a investitiilor
Intermediarii au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului aplicat asupra castigului realizat din tranzactiile cu titluri de valoare, altele decat titlurile de participare, pentru fiecare tranzactie de vanzare sau la scadenta, in cazul instrumentelor financiare derivate, acest impozit reprezentand o plata anticipata in contul impozitului anual datorat. Cota de impozit aplicata de catre intermediari asupra castigului evidentiat la momentul vanzarii este de 1%.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului apartine acelui intermediar care administreaza si realizeaza activitati de custodie privind fondurile banesti si titlurile de valoare, altele decat titlurile de participare, apartinand contribuabilului.

Calcularea si evidentierea impozitului se realizeaza la data efectuarii tranzactiei de vanzare sau la scadenta, in cazul instrumentelor financiare derivate, iar retinerea impozitului se realizeaza in momentul decontarii tranzactiei de vanzare sau al decontarii efectuate la scadenta, in cazul instrumentelor financiare derivate, iar termenul de virare si declarare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Obligatia de calcul, retinere si virare a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat revine, in cazul rascumpararii titlurilor de participare pentru fiecare tranzactie, societatilor de administrare a investitiilor. Pentru entitatile prevazute la art. 120 din Legea nr. 297/2004, obligatia de calcul, retinere si virare a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat revine, in cazul rascumpararii titlurilor de participare pentru fiecare tranzactie, intermediarilor la care aceste entitati au cont deschis.

Obligatiile contribuabilului

Persoana fizica va avea obligatia ca, pe baza documentelor justificative emise de intermediar, sa evidentieze in declaratia privind venitul realizat urmatoarele:
a) castigul net anual/pierderea neta anuala obtinut/obtinuta din transferul titlurilor de valoare detinute in portofoliu cel mult 365 de zile inclusiv;
b) castigul net anual/pierderea neta anuala obtinut/obtinuta din transferul titlurilor de valoare detinute in portofoliu mai mult de 365 de zile.

Persoanele fizice vor anexa la declaratia privind venitul realizat documentele justificative eliberate de catre intermediari privind castigul/pierderea declarat/declarata si cuantumul impozitului virat in cursul anului fiscal de catre intermediar/societatea de administrare a investitiilor.

In toate situatiile in care un client a efectuat tranzactii cu titluri de valoare prin intermediul mai multor intermediari/societati de administrare a investitiilor pe parcursul aceluiasi an fiscal, la depunerea declaratiei privind venitul realizat acesta va anexa documentele justificative eliberate de catre toti/toate intermediarii/societatile de administrare a investitiilor.

In situatia in care castigul/pierderea s-a realizat ca urmare a transferurilor directe de proprietate asupra valorilor mobiliare, efectuate in conformitate cu reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare privind transferurile directe, persoana care realizeaza venitul impozabil are obligatia calcularii si virarii impozitului. Documentele justificative, precum si dovada virarii impozitului se vor anexa la declaratia privind venitul realizat.

Termenul pentru virarea impozitului reprezentand plati anticipate este cel prevazut la art. 67 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal (n.a. pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut), iar termenul pentru virarea diferentelor de impozit stabilit pe baza deciziei de impunere este cel prevazut la art. 84 alin. (6) din Codul fiscal, potrivit caruia "Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie, privind colectarea creantelor bugetare.".

Determinarea castigului net anual si regularizarea impozitului

Metoda de calcul al castigului net anual/pierderii rezultat/rezultate din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise

Castigul net anual se determina la sfarsitul anului fiscal asupra intregului portofoliu detinut de contribuabil in anul respectiv si reprezinta diferenta pozitiva dintre castigurile si pierderile obtinute pe categorii de venituri impozabile, diferentiate in functie de cotele de impozit, inregistrate in cursul anului ca urmare a transferurilor titlurilor de valoare.

Pierderile se vor compensa din castigurile obtinute pe categorii de venituri impozabile diferentiate in functie de cotele de impozit, fiecare pierdere fiind dedusa din categoria corespunzatoare.

Pierderea sau castigul net anual se va determina distinct pe cele doua categorii de titluri de valoare grupate dupa data detinerii, in functie de cotele diferentiate de impozitare.
(4) In calculul castigului net/pierderilor generate de transferul titlurilor de valoare care se impoziteaza cu cota de 1% se vor include toate castigurile/pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare instrainate dupa 1 ianuarie 2007, daca au fost detinute in portofoliu mai mult de 365 de zile.

In calculul castigului net/pierderilor anuale generate de transferul titlurilor de valoare care se impoziteaza cu cota de 16% se vor include toate castigurile/pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare instrainate dupa 1 ianuarie 2007, daca au fost detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile inclusiv.

Intermediarul/societatea de administrare a investitiilor are obligatia de a elibera contribuabilului sau reprezentantului fiscal al acestuia, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui pentru care se face calculul, o fisa de portofoliu cu titlu de document justificativ, avand continutul cuprins in anexa nr. 3, respectiv in anexa nr. 4, care vor evidentia castigul anual/pierderea anuala realizat/realizata de client pentru partea de titluri de valoare/titluri de participare evidentiate in contul acestuia, precum si cuantumul impozitului calculat si retinut in cursul anului fiscal de catre intermediar/societatile de administrare a investitiilor.

Intermediarii au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent, pentru anul expirat.

In situatia in care castigul/pierderea anuala s-a realizat ca urmare a transferurilor directe de proprietate asupra valorilor mobiliare, efectuate in conformitate cu reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare privind transferurile directe, se vor anexa la declaratia privind venitul realizat documentele justificative aferente.

Determinarea castigului net/pierderii nu este influentata de categoria de titluri de valoare care a generat pierderea sau castigul si nici de numarul de intermediari prin care contribuabilul a obtinut castiguri sau pierderi in cursul anului fiscal.

Evitarea dublei impuneri - Impozitarea persoanei fizice nerezidente

Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, prevaleaza prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri.

Persoana fizica nerezidenta beneficiara a castigului in Romania trebuie sa justifice dreptul de a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala sau a unui document prin care se atesta rezidenta fiscala.

Obligatiile fiscale, declarative si de pastrare a certificatului de rezidenta fiscala al beneficiarului castigului revin, dupa caz, reprezentantului fiscal/imputernicitului desemnat in Romania, conform legii, de catre beneficiar.

In cazul in care tranzactia se efectueaza prin intermediar, iar persoana fizica nerezidenta beneficiara a castigului din Romania transmite un singur original al certificatului de rezidenta fiscala sau al documentului care atesta rezidenta fiscala unui singur intermediar sau platitor de venituri rezident roman, primitorul certificatului de rezidenta fiscala sau al documentului care atesta rezidenta fiscala va transmite, la solicitarea celorlalti intermediari sau platitori de venit care au relatii contractuale cu beneficiarul de castig, o copie tradusa si legalizata a certificatului de rezidenta fiscala a beneficiarului de castiguri din Romania sau a documentului care atesta rezidenta fiscala. Costurile generate de operatiunea de legalizare si comunicare sunt in sarcina persoanei fizice nerezidente sau a reprezentantului fiscal/imputernicitului, desemnat potrivit legii. Pe copia legalizata primitorul certificatului de rezidenta fiscala sau al documentului care atesta rezidenta fiscala, in original, va semna cu mentiunea ca detine originalul acestuia.

In cazul in care persoana fizica nerezidenta beneficiara a castigului din Romania nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul care atesta rezidenta fiscala, se vor aplica prevederile titlului III din Codul fiscal. Pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri certificatul de rezidenta fiscala poate fi prezentat in termenul si in conditiile stabilite in Hotararea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Categorii: codul fiscal | impozit pe venit | declaratii fiscale
Cuvinte cheie: castig capital | impozit pe venit | fiscalitate

 

 
 
.

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22

..


        Top

 


Google analytics