.

FISA DE POST

MOASA ASISTENT MEDICAL OBSTRETICA GINECOLOGIE

Modele fise de post

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

 

Toata lista fise de post

 

<< Fisa de post anterioara   /   Fisa de post urmatoare >>

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


FISA DE POST MOASA ASISTENT MEDICAL OBSTRETICA GINECOLOGIE


1

1. Denumirea compartimentului:


2. Denumirea postului:
Moasa / asistent medical de obstetrica-ginecologie

3. Numele si prenumele salariatului:
NUME SI PRENUME SALARIAT

4. Se subordoneaza:
- moasa:  medicul sef, medicul specialist, moasa sefa
- asistent medical obstretica-ginecologie.: medicul sef, medicul specialist, asistent medical sef

5. Numele sefului ierarhic:
NUME SI PRENUME SEF IERARHIC

6. Subordoneaza:
ingrijitoare, infirmiere, brancardiere


7. Drept de semnatura:
Intern:
Extern:

8. Relatii functionale:
cu personalul din compartimentele si sectiile din cadrul unitatii


9. Pregatirea si experienta:
 - cunostinte complexe in domeniu medical

10. Autoritate si libertate organizatorica:

Daca este cazul

11. Responsabilitati si sarcini:
ATRIBUTII GENERALE:
Atributiile decurg din competentele certificate de actele de studii obtinute, ca urmare a parcurgerii unei forme de invatamant de specialitate recunoscuta de lege.
In exercitarea profesiei, moasa / asistentul medical de obstetrica-ginecologie are responsabilitatea actelor intreprinse in cadrul activitatilor ce decurg din rolul autonom si delegat, cu respectarea legislatiei in vigoare.
- Preia pacienta nou internata, verifica identitatea (banda semn de identificare pacient), toaleta personala, tinuta de spital si o repartizeaza la salon, dupa informarea prealabila asupra structurii sectiei (orientare in spatiu ), drepturilor si obligatiilor ce ii revin ca pacient.
- In urgente: anunta medicul, evalueaza pacienta, determina, stabileste si aplica masuri necesare imediate in limita competentei conform protocolului, in functie de diagnostic si stare generala, monitorizeaza si sustine functiile vitale pana la sosirea medicului.
- Prezinta medicului pacienta pentru examinare si da informatii asupra: starii si simptomelor manifestate de aceasta, rezultatul monitorizarii, tratamentul si ingrijirile acordate conform indicatiilor din foaia de observatie. Semnaleaza medicului starile patologice depistate.
- Identifica problemele de ingrijire a pacientelor, monitorizeaza functiile vitale, stabileste prioritatile planului de ingrijire, evalueaza rezultatele obtinute pe care le inregistreaza in dosarul de ingrijire.
- Pregateste pacienta prin tehnici specifice pentru investigatii speciale si interventii chirurgicale. Atunci cand e necesar organizeaza transportul si supravegheaza starea acesteia pe timpul transportului. Asigura monitorizarea specifica conform prescriptiei medicale. Asigura pregatirea preoperatorie si ingrijirile postoperatorii conform planului de ingrijire si indicatiilor medicale.
- Administreaza medicatia, efectueaza: tratamente, imunizari, teste de sensibilitate, recolteaza produse biologice pentru examenele de laborator conform protocolului medical.
- Pregateste materialele si instrumentarul in vederea sterilizarii.
- Pregateste echipamentul, instrumentarul si materialul steril necesar interventiilor.
- Efectueaza toaleta pacientei si supravegheaza schimbarea de catre infirmiera a lenjeriei de corp si de pat, a crearii conditiilor pentru satisfacerea nevoilor fiziologice si schimbarii pozitiei pentru persoanele imobilizate.
- Supravegheaza distribuirea alimentelor conform dietei consemnate in foaia de observatie si asigura alimentarea pacientelor dependente. Acorda sfaturi de igiena si nutritie.
- Participa la asigurarea unui climat optim si de siguranta in salon.
- Participa la acordarea ingrijirilor paleative si instruieste familia sau apartinatorii pentru acordarea acestora.
- Supravegheaza modul de desfasurare a vizitelor apartinatorilor.
- Supravegheaza si coordoneaza activitatile desfasurate de personalul din subordine.
- Efectueaza verbal si in scris preluarea/predarea fiecarei paciente si a activitatii desfasurate in timpul serviciului, in cadrul raportului de tura.
- Pregateste pacienta pentru externare.
- In caz de deces, inventariaza obiectele personale, identifica cadavrul si organizeaza transportul acestuia la morga, anunta familia, consemnand totul in foaia de observatie conform protocolului stabilit de unitatea sanitara.
- Respecta normele de securitate privind folosirea si descarcarea medicamentelor, stupefiantelor, precum si a medicamentelor cu regim special.
- Utilizeaza si pastreaza, in bune conditii, echipamentele si instrumentarul din dotare, se ingrijeste de buna intretinere si folosire a mobilierului si inventarului moale existent.
- Raspunde de bunurile aflate in gestiune. Se preocupa de aprovizionarea cu materiale si medicamente necesare interventiilor medicale. Raspunde de folosirea rationala a materialelor sanitare, de efectuarea tuturor manevrelor de ingrijire conform protocoalelor/prescriptiilor medicale, de respectarea tehnicilor medicale si de asepsie.
- Raspunde de raportarile statistice privind situatia pacientilor internati conform dispozitiilor si deciziilor interne.
- Supravegheaza si colecteaza materialele, instrumentarul de unica folosinta utilizat si asigura depozitarea, transportul, in conditii de siguranta conform codului de procedura, in vederea distrugerii, conform Ordinelor M.S. privind colectarea, depozitarea si transportul deseurilor biologice.
- Supravegheaza curatarea mecanica si dezinfectia ciclica a: saloanelor, salilor de tratament, salilor de pansament, salilor de operatii si a tuturor anexelor din sectorul de activitate si tine evidenta acestora.
- Respecta reglementarile privind prevenirea, controlul si combaterea infectiilor nosocomiale, a conditiilor igienico-sanitare, a circuitelor sanitare conform ordinelor in vigoare.
- Organizeaza si desfasoara programe de educatie pentru sanatate. Se preocupa de actualizarea cunostintelor profesionale, prin studiu individual sau alte forme de educatie medicala continua.
- Poarta echipamentul de protectie prevazut de Regulamentul de Ordine Interioara, care va fi schimbat ori de cate ori este nevoie, pentru pastrarea igienei si a aspectului estetic personal.
- Participa si / sau initiaza activitati de cercetare in domeniu medical si al ingrijirilor pentru sanatate.
- Respecta circuitele stabilite pe unitate privind: bolnavii, personalul, instrumentarul, lenjeria, alimente, rezidurile si supravegheaza modul in care personalul in subordine le respecta.
- Respecta secretul profesional si codul de etica si deontologie profesionala si cunoaste Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa.
- Anunta cazurile de indisciplina a pacientelor in conformitate cu legislatia in vigoare asistentei sefe, medicului de garda sau medicului sef. In cazul parasirii sectiei de catre pacient aplica codul de procedura stabilit de unitate.
- Efectueaza controlul medical periodic conform normelor in vigoare. Respecta Normele Generale de Protectia Muncii, PSI, Securitate si Sanatate in Munca, ROI, ROF. Respecta graficul de lucru.
- Cunoaste si respecta normele de aplicare a legii pentru toate cazurile sociale adulte si pentru copii aflati in dificultate.
- Are obligatia de a aduce la cunostinta asistentei sefe orice neregula, defectiune, anomalie sau alta situatie de natura de a constitui un pericol si orice incalcare a normelor de protectia muncii si de prevenire a incendiilor, constatate in timpul activitatii.
- Are obligatia de a se prezenta in serviciu in deplina capacitate de munca. Este interzis venirea in serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau introducerea si consumarea lor in unitate in timpul orelor de munca. Respecta confidentialitatea tuturor aspectelor legate de locul de munca indiferent de natura acestora.
- Parasirea locului de munca se poate face numai cu avizul medicului de garda, a asistentei sef sau a medicului sef sectie, interdictie valabila si la terminarea programului de lucru atunci cand intarzie sau nu se prezinta schimbul.

 

ATRIBUTII SPECIFICE:
- Urmareste, monitorizeaza si acorda ingrijiri conform prescriptiei medicale lehuzelor, gravidelor sau ginecopatelor aflate in supravegherea sa.
- Urmareste, monitorizeaza si informeaza medicul asupra evolutiei travaliului si a starii intrauterine a fatului.
- Identifica la mama si la copil, semne care anunta anomalii si care necesita interventia medicului, pe care il asista in aceasta situatie.
- Asista nasterile normale in prezentatie craniana si numai de urgenta in prezentatie pelviana efectuand la nevoie epiziotomie / epiziorafie.
- Adopta masuri de urgenta in absenta medicului, pentru extractie manuala de placenta si control uterin manual, monitorizarea si sustinerea functiilor vitale pana la sosirea medicului.
- Acorda primele ingrijiri nou-nascutului si raspunde de identificarea lui, iar in urgenta reanimarea imediata a acestuia, conform protocolului.
- Asigura pregatirea completa a mamei pentru nastere, desfasoara activitati de educatie pentru sanatate, alaptare naturala, initiaza si desfasoara programe de pregatire a viitorilor parinti.
 

COMPETENTE
1) Stabileste prioritatile privind ingrijirea si intocmeste planul de ingrijire.
2) Participa la pregatirea teoretica si practica a moaselor / as. medicale de obst.-gin., precum si la pregatirea personalului sanitar auxiliar. Asigura informare si consiliere in materie de planificare familiala.
3) Asigura pregatirea completa a mamei pentru nastere, desfasoara activitati de educatie pentru sanatate, alaptare naturala, initiaza si desfasoara programe de pregatire a viitorilor parinti. Acorda sfaturi de igiena si nutritie.
4) Constata existenta sarcinii si efectueaza examenele necesare in vederea monitorizarii evolutiei sarcinii normale, prescrie sau recomanda examinarile necesare in vederea diagnosticarii timpurii a sarcinii cu risc si indruma gravida spre examinare la medicul specialist (moasa licentiata).
5) Ingrijeste si asista parturienta in timpul desfasurarii travaliului si urmareste starea intrauterina a fatului, prin mijloace clinice si tehnice adecvate.
6) Preluarea in ingrijire a parturientei, monitorizarea acesteia in perioada postnatala si acordarea tuturor recomandarilor necesare mamei cu privire la ingrijirea nou-nascutului, pentru asigurarea dezvoltarii acestuia in cele mai bune conditii.
7) Efectueaza urmatoarele tehnici:
- tratamente parenterale;
- transfuzii;
- vitaminizari;
- imunizari;
- testari biologice;
- probe de compatibilitate;
- recolteaza probe de laborator;
- sondaje si spalaturi intracavitare;
- pansamente, toaleta vulvo-perineala a lehuzelor;
- tehnici de combatere a hipo si hipertermiei;
- clisme in scop terapeutic si evacuator;
- interventii pentru mobilizarea secretiilor (hidratare, drenaj postural, umidificare, vibratie, tapotari, frectii, etc.);
- oxigenoterapie;
- in urgente resuscitarea cardio-respiratorie si reechilibrare hidroelectrolitica pina la venirea medicului;
- aspiratia traheo-bronsica;
- instituie si urmareste drenajul prin aspiratie continua;
- ingrijeste parturienta imobilizata;
- bai medicamentoase, prisnite si cataplasme;
- mobilizarea pacientei;
- masurarea functiilor vitale;
- pregatirea pacientei pentru explorari functionale;
- pregatirea pacientei pentru investigatii specifice si pentru interventii chirurgicale;
- ingrijirea ochilor, mucoasei nazale, a mucoasei bucale, etc.;
- monteaza sonda vezicala; indeparteaza sonda vezicala;
- calmarea si tratarea durerii;
- urmareste si calculeaza bilantul hidric;
- asista nasterea normala in prezentatie craniana si numai de urgenta in prezentatie pelviana, efectueaza la nevoie epiziotomie / epiziorafie;
- adoptarea masurilor de urgenta care se impun, in absenta medicului, pentru extractie manuala de placenta si control uterin manual, monitorizarea si sustinerea functiilor vitale pana la sosirea medicului;
- examinarea nou-nascutului, initierea masurilor de ingrijire, iar in urgenta reanimarea imediata a acestuia;
 

12. Sanctiuni pentru nerespectarea fisei postului sau a anexelor acestora:

Daca este cazul

13. Semnaturi:

14. Data semnarii:

  

Cuvinte cheie: Modele fise de post | Fise de post gratuite

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
statiarosiori
6 May - 14:26
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics