14 Noiembrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

Uniunea Europeana vrea legislatie noua pentru impunerea veniturilor

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

 Existenta investitorilor din tari membre ale Uniunii Europene care isi depoziteaza economiile (foarte mari, de altfel), conturi secrete deschise in banci ce actioneaza in state din afara Uniunii, precum Liechtenstein şi Elveţia, au determinat Autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene sa inainteze propuneri menite sa elimine si ultimele scapari ale legislatiei fiscale stricte a UE si sa stopeze evaziunile fiscale din cadrul investitiilor transfrontaliere.

In prezent, printre modalitatile de evitare a respectarii legii se numara folosirea de trusturi sau de fundatii in tari in care nu exista impozit pe venit, sau rearanjarea portofoliilor financiare, astfel incat castigul din dobanzi ramane in afara definitiei oficiale a Uniunii Europene de plata a dobanzii.

Tarile din afara Uniunii Europene, ca Liechtenstein si Elvetia, au fost de acord sa respecte reglementarile de impozitare a economiilor, care au fost introduse in 2005 in UE. Legislatia acopera, insa, doar problema dobanzii la conturile bancare detinute in afara statului de origine.

Reglementarile in vigoare prevad ca bancile si alte institutii fie sa raporteze la autoritati castigul din dobanzi pe care il platesc unor rezidenti din alte tari ale UE, fie sa deduca o taxa din castigul din dobanzi primit.

Scopul actualei directive pentru impozitarea economiilor trebuie extins, astfel incat sa ajute Europa in eforturile sale de a combate evaziunea fiscala.

Noile propuneri cer agentilor de plata sa aplice reglementarile platii dobanzilor structurilor din afara Uniunii Europene si extind regulile de plata a dobanzii asupra unor anumite trusturi si fundatii. Proiectul prevede, totodata, extinderea reglementarilor, astfel incat sa acopere si contracte de asigurare de viata.

 

Categorii: impozit pe venit | fiscalitate | contabilitate

Cuvinte cheie: impozit pe venit | legislatie impozit pe venit | uniunea europeana