.

 

09 Iulie 2010

contabilitateafirmei.ro

Masuri de simplificare (taxare inversa la beneficiar) pentru noi categorii de produse

(Publicat în Monitorul Oficial cu numa(rul 421 din data de 23 iunie 2010)

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...

ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale

 

De la 1 Iunie 2010, se introduce masura simplificarii (aplicarea taxarii inverse la beneficiar) pentru noi categorii de produse.

 

Astfel, pa langa cele deja existente, si ne referim aici la livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora  si la livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, au fost introduse noi categorii, respectiv: livrarea de bunuri reprezentand: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

 

Aceste noi categorii au fost introduse prin:  ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

 

Pentru toate aceste categorii de bunuri pentru care se aplica masurile de simplificare, pe facturile emise pentru livrarile de bunuri,  furnizorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

 

In cazul livrarilor unor astfel de bunuri,  inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara taxa si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

 

Din punct de vedere contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.


Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata. Practic, colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.


In cazul neaplicarii taxarii inverse prevazute de lege organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la corectarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse conform prevederilor din prezentele norme.
 

Taxare inversa cereale, taxare inversa plante tehnice, taxare inversa legume, taxare inversa fructe, taxare inversa carne, taxare inversa zahar, taxare inversa faina, taxare inversa paine, taxare inversa produse panificatie.

 

Categorii: fiscalitate | contabilitate | codul fiscal
Cuvinte cheie: taxare inversa | taxarea inversa | masuri simplificare

 

 
 
.

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22

..


        Top

 


Google analytics